- Es poden produir acumulacions de pluges de 100 litres per metre quadrat, principalment a zones elevades del vessant sud del Pirineu
- La intensitat de pluja afectarà tot el territori des d’aquesta matinada, sobretot a les comarques de l'extrem sud-oest de Catalunya
- Avisos també per fort vent avui dissabte en cotes altes, que pot reduir la visibilitat a l’aixecar la neu, i pel fort onatge previst diumenge a la costa central i nord
Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d'ALERTA del Pla Especial d'Emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per la previsió d'acumulació i d'intensitat de pluja a partir d’aquest vespre i fins diumenge al migdia a tot el territori.
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté la previsió d'acumulació de pluja fins diumenge al matí a les comarques del terç nord. El llindar representatiu de 100 litres per metre quadrat en 24 hores es podrà superar sobretot a zones elevades del Pirineu, en especial del vessant sud, al Montseny, a la Serralada Transversal i al massís de l'Albera. D’altra banda, es podrà acumular més de 40 cm de neu nova per sobre dels 2.200 metres.
Aquest episodi d'acumulació de pluja, anirà acompanyat durant aquesta matinada d'un episodi d'intensitat de pluja que s’iniciarà a les darreres hores de dissabte a les comarques de l'extrem sud-oest de Catalunya. Durant la matinada, es podrien superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a tot el territori català. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i de ratxes fortes de vent. La distribució geogràfica del fenomen dins la zona avisada és de caràcter extens i el SMC no descarta la possibilitat que localment hi hagi algun episodi de temps violent.
A banda de la pluja, es preveu vent de Llevant durant la matinada de diumenge, que es transformarà en sud-est, Xaloc i sud a partir del matí, amb onades de fins a 2,5 metres (maregassa) al litoral central i nord. Hi haurà mar de fons notable de component est. Es recorda que el pla PROCICAT es troba en situació de prealerta per fort onatge.
Pel que fa als cabals de rius i embassaments, es farà seguiment amb l'Agència Catalana de l'Aigua, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Actualment, el pantà d'Ulldecona continua desembassant el volum d'aigua que rep, l'embassament de Portbou té les vàlvules de descàrrega obertes a causa del nivell elevat i la previsió de pluges, i el pantà de Graus també ha començat a desembassar.
La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) informa que, a partir de la segona meitat de dissabte, es preveuen increments de cabals en diverses conques dels rius pirinencs. Caldrà seguir amb atenció els cabals menors i barrancs de la província de Lleida, on les pluges intenses podrien generar crescudes sobtades i importants. Els rius Noguera Ribagorçana, Noguera Pallaresa i Segre experimentaran crescudes ordinàries, que podrien arribar a ser extraordinàries en alguns punts amb majors acumulacions. Els embassaments pirinencs ajudaran a mitigar les crescudes en els trams baixos. El riu Garona augmentarà el seu cabal, però amb menor intensitat. El cabal del riu Ebre es mantindrà al voltant dels 400 m³/s, amb possibles increments la setmana vinent.
Segons informa l’Agència Catalana de l'Aigua, el cabal del Riu Ter a l'estació Sant Joan de les Abadesses és de 33,8 m³/s, superant els nivells habituals i això podria afectar zones baixes i punts de creuament del riu en aquest tram i provocar inundacions en algunes parcel·les rústiques i afectar àrees properes al riu. Amb la previsió de pluges de les pròximes hores, el cabal continuarà augmentant.
El Centro de Control de Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA) ha informat de la fase de Prealerta del Pla d’Emergència del Parc Fluvial del Besòs per inici de crescuda del riu Besòs i/o previsió que a 2-12 hores es produeixi possiblement el desbordament del canal central a la zona d’ús públic del parc Fluvial. Això comporta el tancament parcial del parc.
D’altra banda, el telèfon 112 ha rebut, fins a les 15 hores, un total de 148 trucades que han generat 93 expedients relacionats amb les pluges intenses, principalment des de les comarques del Vallès Oriental, Barcelonès i Vallès Occidental. Els municipis que han originat més trucades han estat Barcelona, Cardedeu, Tagamanent, Llinars del Vallès i Badalona. La majoria d’expedients estan relacionats amb incidents de trànsit i obstacles a la via, i amb inundacions.
Per la seva part, el Servei Català de Trànsit informa que, a hores d'ara, es manté tallada la GI-542 entre Osor i Sant Hilari Sacalm per una esllavissada.
Finalment, els Bombers de la Generalitat han rebut, des d’ahir a les 20 h de divendres i fins a aquest migdia (14.30 h), 92 avisos. D’aquests, 50 han estat a la Regió d’Emergències (RE) Metropolitana Nord, 23 a la RE Girona, 10 a la RE Metropolitana Sud, 8 a la RE Centre i 1 a la RE Lleida. La majoria dels avisos han estat per retirar arbres caiguts a la via pública, per treballar en petits serveis per inundacions produïdes per la pluja, o per esllavissades. Els Bombers de la Generalitat també han realitzat serveis de caràcter preventiu, tot realitzant inspecció d’alguns punts inundables. Cap dels serveis ha estat especialment important.
Consells i recomanacions per la població
Davant d’aquest episodi d’acumulació i intensitat de pluges, a més del fort onatge i vent, Protecció Civil demana molta prudència en les activitats a l’aire lliure i en la mobilitat, sobretot a les zones de muntanya i pistes d’esquí. En cotes altes es pot produir el fenomen del torb, quan el vent aixeca la neu i dificulta la visibilitat.
Protecció Civil recorda també que és molt important que no es travessin rieres, barrancs, torrents ni cap zona inundable en general allà on plogui o on ja hi hagi acumulació d’aigua. La força de l'aigua pot arrossegar persones i vehicles amb molta facilitat.
D’altra banda, es demana no acostar-se als passejos i espigons on trenquin les onades i respectar els tancaments que facin els municipis.
Finalment, durant tot aquest episodi de pluges i mal temps es recomana tenir molta precaució en els desplaçaments per carretera i les activitats a l’exterior. Reduïu la velocitat i augmenteu la distància de seguretat entre vehicles, i vigileu amb possibles esllavissades que obstaculitzin la via amb pedres o altres objectes.
Per obtenir més informació:
- Actuacions, consells i recomanacions municipals vinculades a l'INUNCAT: http://interior.gencat.cat/inundacions
- Consells i recomanacions per fort onatge: https://interior.gencat.cat/onatge
- Predicció i SMP: http://www.meteo.cat/prediccio/general
- Predicció municipal: http://www.meteo.cat/prediccio/municipal
- Incidències viàries: http://cit.transit.gencat.cat
- Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat