- Aquest import d’ajut total és ampliable i correspon a la línia de compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat ajuts a la sostenibilitat associats al contracte global d’explotació (CGE) corresponents al Programa de desenvolupament rural (PDR) per a l’any 2025, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). L’import total d’ajuts previst per a aquesta convocatòria és de 4.824.561,40 euros, i és ampliable. D’aquest import, 2.750.000,00 euros es faran efectius amb fons estatals procedents del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), i la resta, 2.074.561,40 euros, l’aporta el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
Aquest any 2025 és l’últim en què conviuran dos períodes de programació de la Política agrària comuna (PAC) en relació amb els ajuts de desenvolupament rural, el PDR 2014-2022, vigent fins al desembre de 2025, i el Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027. Per aquest motiu, es publicaran dues convocatòries, cadascuna amb els ajuts a l’empara de la normativa i amb el pressupost corresponent a cada període de programació.
La convocatòria publicada avui fa referència a la convocatòria del contracte global d’explotació (CGE) associada al PDR 2014-2022, per la qual es preveuen convocar els ajuts a la sostenibilitat agrària de la línia de compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques. Les bases reguladores d’aquests ajuts es van publicar al febrer.
Un any més, el Departament aposta per continuar donant suport a les explotacions agràries catalanes amb els ajuts associats al CGE, destinats a fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció al medi ambient.
L’objectiu dels ajuts del CGE és incentivar el desenvolupament de les funcions productives, econòmiques, mediambientals i socials de l’agricultura, amb la finalitat de fomentar la viabilitat de les explotacions agràries i assolir un desenvolupament rural sostenible.
Així doncs, l’objectiu dels ajuts de compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques és assegurar un ús continuat de les terres agràries, contribuir al manteniment d’una comunitat rural viable que possibiliti la conservació del camp i, a més, mantenir i fomentar sistemes agraris sostenibles amb especial consideració a les exigències mediambientals. Per això, es compensen els costos addicionals i les pèrdues de renda per la realització de l’activitat agrària en les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques. Els pagaments es concedeixen als agricultors que es comprometin a dur a terme la seva activitat agrària en les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques designades.
Les zones agrícoles amb limitacions naturals o altres limitacions específiques a Catalunya són els municipis qualificats de muntanya, amb limitacions naturals significatives o amb limitacions específiques, d’acord amb l’Ordre que regula la DUN 2025.
Per a més informació:
https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/250312_not_convocatoria-cge-2025-pdr1422
1