1. Conté un llistat d’itineraris formatius i sociolaborals, preguntes freqüents i un glossari
  2. La guia es presentarà en un acte demà dijous a Bellaterra
Alumnat{"name":"2025/03/12/14/32/32f5bf90-e69f-44ac-a137-d9cd88a21df9.jpeg","author":"Educació i FP","type":"0","location":"0","weight":342226}


El Departament d’Educació i Formació Professional, en un esforç conjunt amb els Departaments de Drets Socials i Inclusió i d’Empresa i Treball, ha publicat recentment la ‘Guia per a l’acompanyament a adolescents i joves amb discapacitat en la formació postobligatòria i la transició a la vida adulta’, que conté un catàleg de l’oferta actual d’opcions que ofereixen diversos departaments de la Generalitat. És una eina per acompanyar a les persones amb discapacitat i a les seves famílies en l’elecció d’un itinerari i la cerca de recursos, i proporcionar als orientadors i orientadores un directori exhaustiu de recursos.

El Departament està fent difusió d’aquesta Guia entre els centres i els col·lectius específics encarregats de l’orientació de l’alumnat que finalitza l’educació bàsica, i la presentarà en un acte demà al matí a l’Hotel EXE Campus de Bellaterra, amb diverses taules rodones on s’abordaran temàtiques d’interès com el present i futur dels itineraris formatius i d’inserció sociolaboral amb diversos departaments implicats; com acompanyar cap a una transició sociolaboral inclusiva amb professionals de l’àmbit de la formació i la inserció; i una última taula rodona, titulada “Trenquem sostres de vidre”, amb la participació de joves amb discapacitat que explicaran la seva experiència en els itineraris formatius i d’inserció laboral.

Continguts de la guia

A la guia s’hi recull informació sobre els itineraris formatius, començant per com s’efectua la transició des de l’educació bàsica. Les diferents opcions són els cicles formatius de grau bàsic, els itineraris formatius específics (IFE), els programes de formació i inserció (PFI), els cicles formatius de grau mitjà i grau superior, els centres de formació d’adults (CFA), el batxillerat, els estudis universitaris, la formació professional per a l’ocupació dual i els certificats professionals. Cada apartat inclou una descripció de l’ensenyament, una explicació sobre a qui va dirigit i com s’hi pot accedir, i diversos aspectes complementaris com les sortides formatives o professionals, les modificacions curriculars o plans de suport individualitzat (en els ensenyaments que ho admetin), i requisits d’accés i reserves de places, si n’hi ha.

La guia també conté detalls sobre l’escolarització en centres d’educació especial, on l’alumnat pot cursar l’educació bàsica fins als 21 anys i que en alguns casos, ofereixen programes de transició a la vida adulta (PTVA), programes de formació i inserció per a l’alumnat d’educació especial (PFIE) o, itineraris formatius específics (IFE) fins als 24 anys.

El document recull diversos serveis de creació d’itineraris laborals, com els programes d’acompanyament a la inserció laboral, els serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de salut mental (SIOAS), els centres especials de treball (CET) o el servei d’acreditació de competències professionals. A banda, també hi consta informació sobre els serveis d’atenció diürna, com els serveis de teràpia ocupacional (STO), els serveis ocupacionals d’inserció (SOI), el servei social prelaboral o els centres d’atenció especialitzada (CAE).

Per últim, hi ha un apartat amb preguntes freqüents (per exemple: com puc saber quins són els centres més adients per a cada persona?; les persones amb trastorn de l’espectre autista poden accedir als itineraris formatius específics?; què puc estudiar si no tinc el graduat en educació secundària?), un glossari i un llistat amb enllaços d’interès.

Treball interdepartamental

La publicació d’aquesta guia i la jornada són fruit del treball interdepartamental per abordar les necessitats dels adolescents i joves un cop acaben l’educació bàsica. Aquest treball conjunt ha tingut per objectiu facilitar la informació de les sortides formatives i sociolaborals a la ciutadania i establir xarxes de col·laboració entre els diversos recursos que hi ha a cada territori.

Barcelona, 12 de març de 2025