1. Per primera vegada, es subvencionaran accions per a la promoció de la coeducació, projectes per consolidar el teixit associatiu de dones i feminista, accions d’acompanyament i formació en matèria de padró municipal, i projectes de formació i divulgació relacionats amb la lluita contra els discursos d'odi.
  2. La convocatòria està dotada amb 17,8 milions d’euros i es podran presentar projectes entre el 13 de març i l’1 d’abril, a executar durant els anys 2025 i 2026.

La convocatòria de subvencions per a projectes en els àmbits de la igualtat i el feminisme per als anys 2025 i 2026 s’ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una convocatòria biennal per tal d’oferir estabilitat als projectes, així com a les entitats que els gestionen. Enguany, la resolució ofereix un conjunt de novetats, com la subvenció de projectes de coeducació o la creació d’una línia específica per enfortir el teixit associatiu de dones i feminista, que enriqueixen i amplien l’impacte que les accions finançades tindran en la ciutadania.

La convocatòria té un pressupost total de 17.817.097,74 milions d’euros. Els projectes es podran presentar entre el 13 de març i l’1 d’abril, i s’hauran d’executar durant els anys 2025 i 2026. Els ajuts consoliden els projectes i la trajectòria de les entitats que treballen per a la igualtat i el feminisme.

Les entitats tindran disponible a partir de demà a la pàgina web del Departament d’Igualtat i Feminisme, a l’apartat d’Ajuts i Subvencions en curs, tota la informació sobre la convocatòria i els annexos que cal emplenar. S’assessorarà i donarà suport a totes les entitats durant el procés de presentació de projectes, mitjançant tant sessions telemàtiques grupals per consultar dubtes, com espais d'atenció directa individuals. A més, els projectes delimitats territorialment comptaran amb el suport dels serveis territorials del Departament.


Novetats de la convocatòria 2025-2026

Les principals novetats de la convocatòria actual són:

  1. Es subvencionen projectes de coeducació, que s’inclouen en la línia A.
  2. Es crea una línia nova, el Programa de consolidació del teixit associatiu de dones i feminista.
  3. Es financen accions d'acompanyament, suport, sensibilització i formació en matèria de padró municipal, així com projectes que fomentin la formació i la divulgació relacionats amb la lluita contra els discursos d'odi.
  4. S’afegeix un nou criteri de valoració general per a totes les línies, consistent en la utilització del català i de llenguatge no discriminatori ni sexista en l'activitat subvencionada.
  5. S'incorpora la possibilitat de fer actuacions de verificació durant el termini d'execució de les actuacions subvencionades.


Accions a subvencionar

Les accions que poden rebre finançament s’organitzen en diferents línies temàtiques:

A. Programa per al foment de la corresponsabilitat, de noves formes d'organització del temps, de l'equitat en els treballs i de la coeducació

Entre d’altres, s’inclouen projectes i activitats:

  1. Per assolir la igualtat salarial i contra la bretxa salarial de gènere.
  2. Per sensibilitzar i acompanyar al teixit empresarial i associatiu perquè incorporin mesures que afavoreixin la corresponsabilitat i la cultura de la cura, i també per elaborar i implementar plans d’igualtat.
  3. Per a la inserció sociolaboral de les dones.
  4. També s’inclouen com a novetat les accions per promoure la coeducació, entesa com l'educació que fomenta la igualtat entre dones i homes.

L’import total per a aquest programa de subvencions és de 2.080.000 euros.


B. Programa de prevenció, atenció i reparació per a l’erradicació de les violències masclistes en tots els seus àmbits i formes

Amb aquesta línia es busca promoure projectes que contribueixin a combatre les violències masclistes de manera integral. Inclou:

  1. Accions de sensibilització, anàlisi, divulgació i formació en violències masclistes, amb una perspectiva interseccional.
  2. Accions de prevenció i detecció de les violències masclistes dirigides a la ciutadania. Per exemple, projectes d’educació sexual integral amb perspectiva feminista o per prevenir i detectar les violències digitals.
  3. Accions d'atenció i recuperació de dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista, en tots els àmbits i formes i amb perspectiva interseccional.
  4. Accions comunitàries de creació de mecanismes de suport a dones, infants i adolescents que estan o han estat en situació de violències masclistes.

L’import total per a aquest programa de subvencions és de 8.810.000 euros.


C. Programa de prevenció de l’LGBTI-fòbia i d’atenció i acompanyament a les persones LGBTI+

La línia C subvenciona projectes per garantir que les persones LGBTI+ i el seu entorn puguin viure en igualtat de drets i lliures de discriminacions per LGBTI-fòbia, tant amb prevenció i sensibilització a la ciutadania, com amb acompanyament a les persones LGBTI+ i entitats LGBTI+.

L’import total per a aquest programa de subvencions és de 1.240.000 euros.


D. Programa per a la promoció dels drets humans

Com a novetat, en aquesta línia es subvencionen accions d'acompanyament, suport, sensibilització i formació en matèria de padró municipal, així com projectes que fomentin la formació i la divulgació relacionats amb la lluita contra els discursos d'odi. Altres accions que se subvencionen són:

  1. Accions de divulgació, formació i recerca en drets humans
  2. Accions d’acompanyament i suport a possibles víctimes de vulneracions de drets humans.

L’import total per a aquest programa de subvencions és de 540.000 euros.


E. Programa per a la igualtat de tracte i la no-discriminació.

Aquesta línia subvenciona accions de foment de la igualtat de tracte i la no-discriminació amb impacte en la ciutadania i a les entitats, com campanyes i activitats de sensibilització. També s’inclouen accions de suport a víctimes de discriminació per facilitar-ne la seva recuperació integral.

L’import total per a aquest programa de subvencions és de 835.000 euros.


F. Programa per a la igualtat de drets, reconeixement, oportunitats i participació en l’àmbit de les migracions, el refugi i l’antiracisme

El Departament d’Igualtat i Feminisme, d’acord amb les seves competències en antiracisme, gestiona les sublínies següents:

  1. F4: Accions que promoguin el reconeixement de la diversitat com a factor estructural de la societat catalana i contribueixin a la prevenció del racisme
  2. F7: Accions que promoguin la formació, la recerca i la innovació entorn del fet migratori i el racisme.

La resta del programa el gestiona el Departament de Drets Socials i Inclusió en consonància amb les seves competències.

L’import total per a aquest programa de subvencions és de 726.097,74 euros.


G. Programa de promoció i defensa dels drets de les dones

És una nova línia de subvencions que busca millorar les condicions de vida de les dones en situacions potencials de més desigualtat i/o exclusió. Per exemple, inclou:

  1. Projectes que garanteixin el dret a la salut en clau de gènere i, en especial, els drets sexuals i reproductius.
  2. Projectes que promoguin l'acompanyament a famílies monoparentals femenines.
  3. Projectes de sensibilització en clau de gènere en àmbits com la coeducació, la genealogia feminista, o per combatre la pressió estètica.

L’import total per a aquest programa de subvencions és de 3.500.000 euros.


H. Programa de consolidació del teixit associatiu de dones i feminista

Línia de nova incorporació, que pretén fomentar el teixit associatiu d'entitats de dones amb l'objectiu d'intercanviar experiències i desenvolupar accions conjuntes, així com:

  1. La promoció d'espais de socialització
  2. El suport al procés d'empoderament socioeconòmic i l'enfortiment de les capacitats de les associacions de dones i feministes
  3. El foment d'activitats i tallers per potenciar la xarxa associativa de Catalunya i les habilitats de les dones usuàries o activitats culturals per promoure'n la inclusió social

L’import total per a aquest programa de subvencions és de 50.000 euros.