El 2024 ha estat el segon any consecutiu sense cap superació dels límits legislats per a aquest contaminant atmosfèric a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat

L’any 2024 els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona han disminuït en comparació amb l'any anterior i s’han mantingut estables a la resta del país. L’NO2 és un gas de color marronós i olor forta. Respirar-lo en concentracions elevades comporta afectacions associades al sistema respiratori i a la reducció de la capacitat pulmonar. La principal font antropogènica del diòxid de nitrogen és la combustió, tant de tipus mòbil (transport terrestre, aeri i marítim) com de tipus estacionari (indústria).

En conjunt, aquest contaminant manté la tendència a la baixa observada en els últims anys, sobretot en els centres de les ciutats, on s’han implantat mesures de millora de la mobilitat. Tampoc ha superat cap dels valors de referència establerts per la legislació vigent sobre la qualitat de l’aire per segon any consecutiu. La reducció, de fins al 12% a les estacions de la conurbació de Barcelona, és, entre d’altres, fruit d’una sèrie de mesures adoptades per millorar la qualitat de l'aire, com ara l’augment d'iniciatives per promoure el transport públic i l’ús de vehicles menys contaminants.

Les dades es poden consultar a l’informe d’avaluació de l’estat de la qualitat de l’aire a Catalunya durant el 2024 pel que fa a l’NO2, que publica aquest dijous el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, a través de la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental. L’informe detalla les dades dels 66 punts de mesurament de NO2 i òxids de nitrogen (NOX) de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) avaluats, distribuïts per les 14 zones de qualitat de l’aire del territori. L’anuari complet amb les dades corresponents a tots els contaminants legislats està previst que es publiqui a finals del mes d’abril.

El passat mes d’octubre, el Parlament Europeu i el Consell van aprovar la Directiva 2024/2881, sobre la qualitat de l’aire i una atmosfera més neta a Europa. Aquesta norma suposarà un punt d'inflexió en la gestió de la contaminació atmosfèrica i establirà límits més estrictes que s’aplicaran a partir de l’any 2030. La Generalitat treballa per assolir-los, impulsant les mesures incloses al Pla de qualitat de l’aire, horitzó 2027, i seguirà implementant accions per garantir un aire cada cop més net, com el Pla d'Impuls al Vehicle Elèctric 2025-2030, que va aprovar el Govern fa unes setmanes. Aquest pla mobilitzarà més de 1.400 milions d’euros, tant públics com privats, per accelerar la implantació del vehicle elèctric a Catalunya.