1. La nova convocatòria FI-STEP mobilitza una inversió de 22,5 milions d’euros, cofinançats pel Fons Social Europeu Plus
  2. Permetrà contractar durant tres anys personal investigador en àrees estratègiques com les tecnologies digitals, la tecnologia profunda, les tecnologies netes i eficients i les biotecnologies, impulsant la recerca i la innovació en sectors clau per al futur
  3. Hi podran optar les universitats catalanes, els centres de recerca CERCA i CSIC-Catalunya, així com les grans infraestructures de recerca del país


FI-STEP{"name":"2025/03/17/09/46/7c420e0f-948c-4adb-b82d-6e31a9a2627e.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":1991862}


El Departament de Recerca i Universitats ha llançat una nova convocatòria d'ajuts per a la contractació de 250 investigadors predoctorals en àmbits estratègics, com les tecnologies digitals, la tecnologia profunda, les tecnologies netes i eficients i les biotecnologies. La convocatòria FI-STEP compta amb un pressupost de 22,5 milions d'euros, cofinançats pel Fons Social Europeu Plus de Catalunya 2021-2027.

En opinió de la consellera del Departament de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, la implementació de la convocatòria FI-STEP “referma el compromís del Govern per seguir impulsant i vertebrant l’ecosistema català de coneixement i innovació, consolidant l’aposta en favor d’un avenç tecnològic d’avantguarda que es tradueixi en coneixement, tecnologia, benestar i oportunitats per als ciutadans”.

A qui s'adreça la convocatòria FI-STEP?

Gestionats des de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), podran optar als ajuts el personal investigador predoctoral de les universitats catalanes, dels centres de recerca CERCA, del Consell Superior d’Investigacions Científiques a Catalunya i de les tres grans infraestructures de recerca de Catalunya (Sincrotró Alba, Barcelona Supercomputing Center i Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica).

El programa està dirigit a investigadors i investigadores que desenvolupin la seva tesi doctoral en alguna de les tecnologies identificades com a prioritat per la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP), impulsada per la Unió Europea.

Tecnologies estratègiques de la convocatòria FI-STEP

  1. Tecnologies digitals i innovació de tecnologia profunda: semiconductors; detecció, robòtica i sistemes autònoms; i connectivitat, navegació i digitals. També tecnologies quàntiques, intel·ligència artificial, i innovació de tecnologia profunda.
  2. Tecnologies netes i eficients en l’ús dels recursos: solars, energia eòlica terrestre i energies renovables marines, bateries i emmagatzematge d'energia, bombes de calor i tecnologies d'energia geotèrmica, hidrogen, biogàs i biometà sostenibles, captura i emmagatzematge de carboni, entre d’altres.
  3. Biotecnologies: ADN/ARN, proteïnes i altres molècules, cultiu i enginyeria cel·lular i tissular, tècniques de biotecnologia de processos, vectors gènics i ARN, bioinformàtica i nanobiotecnologia.

El període de sol·licitud estarà obert fins al 9 d’abril.

Una estratègia per consolidar el talent i la recerca

La convocatòria FI-STEP, gestionada pel Departament d'Economia i Finances, s'emmarca en l'estratègia del Govern per millorar la retenció de talent i consolidar les carreres científiques a Catalunya, tal com preveu la Llei de la ciència.

A més de la nova convocatòria FI-STEP, les destinades al personal investigador en les etapes inicials i intermèdies de la carrera científica es vehiculen a través del Pla de Doctorats Industrials; la línia d’ajuts Joan Oró (FI) a la contractació de personal investigador predoctoral en formació, i la convocatòria FI-SDUR destinada específicament a perfils predoctorals en departaments i unitats de recerca universitaris.

En etapes més avançades de la carrera científica, des del Govern es despleguen els ajuts Beatriu de Pinós (BP) per a investigadors postdoctorals; el programa ESTAB de suport a l'estabilització de personal investigador postdoctoral; els ajuts SGR-CAT de suport als grups de recerca de Catalunya, o la línia Innovadors per desenvolupar el projecte de valorització i transferència de coneixement.

Per a perfils de recerca més consolidats, el Govern també impulsa el Pla Serra Húnter per a la contractació de professorat docent i investigador amb criteris d’excel·lència internacional, així com el programa ICREA de contractació de personal científic i acadèmic d’excel·lència, amb un programa específic (ICREA Acadèmia) amb impacte exclusiu a les universitats catalanes.

Amb la posada en marxa d'aquesta nova convocatòria, el Govern reafirma el seu compromís per convertir Catalunya en un pol d'innovació i recerca d'avantguarda a Europa.