- La nova convocatòria FI-STEP mobilitza una inversió de 22,5 milions d’euros, cofinançats pel Fons Social Europeu Plus
- Permetrà contractar durant tres anys personal investigador en àrees estratègiques com les tecnologies digitals, la tecnologia profunda, les tecnologies netes i eficients i les biotecnologies, impulsant la recerca i la innovació en sectors clau per al futur
- Hi podran optar les universitats catalanes, els centres de recerca CERCA i CSIC-Catalunya, així com les grans infraestructures de recerca del país

El Departament de Recerca i Universitats ha llançat una nova convocatòria d'ajuts per a la contractació de 250 investigadors predoctorals en àmbits estratègics, com les tecnologies digitals, la tecnologia profunda, les tecnologies netes i eficients i les biotecnologies. La convocatòria FI-STEP compta amb un pressupost de 22,5 milions d'euros, cofinançats pel Fons Social Europeu Plus de Catalunya 2021-2027.
En opinió de la consellera del Departament de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, la implementació de la convocatòria FI-STEP “referma el compromís del Govern per seguir impulsant i vertebrant l’ecosistema català de coneixement i innovació, consolidant l’aposta en favor d’un avenç tecnològic d’avantguarda que es tradueixi en coneixement, tecnologia, benestar i oportunitats per als ciutadans”.
A qui s'adreça la convocatòria FI-STEP?
Gestionats des de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), podran optar als ajuts el personal investigador predoctoral de les universitats catalanes, dels centres de recerca CERCA, del Consell Superior d’Investigacions Científiques a Catalunya i de les tres grans infraestructures de recerca de Catalunya (Sincrotró Alba, Barcelona Supercomputing Center i Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica).
El programa està dirigit a investigadors i investigadores que desenvolupin la seva tesi doctoral en alguna de les tecnologies identificades com a prioritat per la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP), impulsada per la Unió Europea.
Tecnologies estratègiques de la convocatòria FI-STEP
- Tecnologies digitals i innovació de tecnologia profunda: semiconductors; detecció, robòtica i sistemes autònoms; i connectivitat, navegació i digitals. També tecnologies quàntiques, intel·ligència artificial, i innovació de tecnologia profunda.
- Tecnologies netes i eficients en l’ús dels recursos: solars, energia eòlica terrestre i energies renovables marines, bateries i emmagatzematge d'energia, bombes de calor i tecnologies d'energia geotèrmica, hidrogen, biogàs i biometà sostenibles, captura i emmagatzematge de carboni, entre d’altres.
- Biotecnologies: ADN/ARN, proteïnes i altres molècules, cultiu i enginyeria cel·lular i tissular, tècniques de biotecnologia de processos, vectors gènics i ARN, bioinformàtica i nanobiotecnologia.
El període de sol·licitud estarà obert fins al 9 d’abril.
Una estratègia per consolidar el talent i la recerca
La convocatòria FI-STEP, gestionada pel Departament d'Economia i Finances, s'emmarca en l'estratègia del Govern per millorar la retenció de talent i consolidar les carreres científiques a Catalunya, tal com preveu la Llei de la ciència.
A més de la nova convocatòria FI-STEP, les destinades al personal investigador en les etapes inicials i intermèdies de la carrera científica es vehiculen a través del Pla de Doctorats Industrials; la línia d’ajuts Joan Oró (FI) a la contractació de personal investigador predoctoral en formació, i la convocatòria FI-SDUR destinada específicament a perfils predoctorals en departaments i unitats de recerca universitaris.
En etapes més avançades de la carrera científica, des del Govern es despleguen els ajuts Beatriu de Pinós (BP) per a investigadors postdoctorals; el programa ESTAB de suport a l'estabilització de personal investigador postdoctoral; els ajuts SGR-CAT de suport als grups de recerca de Catalunya, o la línia Innovadors per desenvolupar el projecte de valorització i transferència de coneixement.
Per a perfils de recerca més consolidats, el Govern també impulsa el Pla Serra Húnter per a la contractació de professorat docent i investigador amb criteris d’excel·lència internacional, així com el programa ICREA de contractació de personal científic i acadèmic d’excel·lència, amb un programa específic (ICREA Acadèmia) amb impacte exclusiu a les universitats catalanes.
Amb la posada en marxa d'aquesta nova convocatòria, el Govern reafirma el seu compromís per convertir Catalunya en un pol d'innovació i recerca d'avantguarda a Europa.