- Prop de 70 cellers catalans participen a la fira Prowein 2025, la fira més important del sector a Europa, a l’Espai Catalunya que organitza el Departament d’Agricultura, mitjançant Prodeca, la Promotora dels aliments catalans de la Generalitat de Catalunya
- Catalunya exporta els seus vins i cava a 150 mercats mundials, superant els 620M€, consolidant l’any 2024 el valor malgrat la caiguda en volum

Catalunya referma el seu lideratge en el sector vitivinícola internacional amb una destacada presència a la fira Prowein 2025, el principal esdeveniment mundial del vi i els destil·lats, que se celebra del 16 al 18 de març a Düsseldorf (Alemanya).
Un total de 68 cellers i empreses catalanes participen a la fira dins l’Espai Catalunya, organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mitjançant Prodeca, la Promotora dels aliments catalans de la Generalitat de Catalunya, consolidant així el posicionament dels vins i caves catalans en l’escena global.
Un aparador estratègic per a la internacionalització
Prowein és la fira vitivinícola més prestigiosa d’Europa amb la participació de prop de més de 5.200 expositors internacionals, provinents de 65 països, i una presència de visitants estimada superior als 45.000 compradors, provinents de 135 països. La fira està dirigida exclusivament a públic professional, que pertanyen, entre altres, als sectors de serveis de càtering, hotels, restauració, botigues de vins i licors, botigues al major i al detall, importació i exportació o venda per internet.
En aquest marc, l’Espai Catalunya esdevé un punt de trobada per a cellers i distribuïdors amb l’objectiu d’obrir noves oportunitats comercials i consolidar relacions internacionals.
Amb un espai expositiu de més de 525m², la presència catalana a Prowein respon a l’estratègia de projecció i internacionalització del sector. A més, Catalunya participa, per segon any consecutiu, a l’esdeveniment Prowein Goes City, una iniciativa paral·lela que facilita el contacte directe amb consumidors i distribuïdors alemanys. En aquesta edició, hi han participat Cellar Laurona, Étim i Giró Ribot.
Per reforçar el compromís amb el sector, la fira compta amb la presència de la directora gerent de Prodeca, Dèlia Perpiñà, i el director de l’Incavi, Joan Gené, que visiten els cellers catalans participants i donen suport a la seva expansió internacional.
Cellers catalans participants a Prowein a l’Espai Catalunya:
- ACÚSTIC
- AECAVA
- ALSINA & SARDÀ
- ALTAVINS
- AUTÒCTON CELLER
- AVINYÓ VINYATERS
- BIELSA RUANO
- BODEGAS COSTERS DEL SIÓ
- BODEGAS YZAGUIRRE
- BOLET ORGANIC WINES
- CAN LLEÓ
- CANALS NADAL
- CASA MARIOL
- CASTELL DEL REMEI
- CASTELL D'ENCUS
- CASTELL D'OR
- CAVA ESTRUCH
- CAVES NAVERAN
- CELLER AIXALÀ ALCAIT
- CELLER BALAGUER I CABRÉ
- CELLER BALART
- CELLER CARLES ANDREU
- CELLER CEDÓ ANGUERA
- CELLER GRAU I GRAU
- CELLER JORDI MIRÓ
- CELLER LAURONA
- CELLER MAS BLANC
- CELLER MASROIG
- CELLER PIÑOL
- CELLER VIDBERTUS
- CELLERS UNIÓ
- CLOS MONTBLANC
- COFAMA
- COMPANYIA VITÍCOLA SILEO
- COVIDES
- DE MULLER
- DO MONTSANT
- DOMENIO
- DOS DÉUS VERMOUTH
- ÈTIM
- EUDALD MASSANA
- FERRER BOBET
- FINCA CA N'ESTELLA
- GIRÓ RIBOT
- GLASS CANNED WINES
- JORDI LLUCH WINERY
- JOSEP MASACHS
- LA CONRERIA
- LA MADRE VERMOUTH
- LA VINYETA
- LLOPART
- MARIA RIGOL ORDI
- MAS D'EN GIL
- MAS DOIX
- MAS RODÓ
- MASIA TORREBLANCA
- MOLÍ PARELLADA
- MONASTELL
- PARATÓ VINÍCOLA
- RITME CELLER
- SANGENIS I VAQUÉ
- TERRA REMOTA
- TOMÀS CUSINÉ
- TORELLÓ VITICULTORS
- VINÍCOLA DEL PRIORAT
- VINS DE TALLER
- VINYA ESCUDE
- WINEINTUBE
Amb aquesta participació destacada a Prowein, Catalunya reafirma la seva aposta per la qualitat, la innovació i la internacionalització dels seus vins, consolidant-se com un referent en el panorama vitivinícola mundial.
Tast de vins per descobrir la riquesa vitivinícola catalana
Prodeca, en col·laboració amb Acció Catalonia Trade & Investment i la Delegació del Govern de Catalunya a Alemanya, organitza tres tastos magistrals dirigits per sommeliers de prestigi per donar a conèixer la qualitat i diversitat del vi català:
- Diumenge 16 de març | Caves i escumosos catalans – Dirigit per Yvonne Heistermann, amb la participació de cellers com Clos Montblanc, Llopart, Maria Rigol Ordi i Torelló, entre d'altres.
- Dilluns 17 de març | Varietats autòctones catalanes – També a càrrec de Heistermann, aquest tast posa en valor la singularitat de les varietats locals amb cellers com Alsina Sardà, Cara Nord i Finca Can Estella.
- Dimarts 18 de març | Vins de baixa graduació – Dirigit per Andrea Miró, amb el suport de la DO Terra Alta, per explorar una tendència de consum a l’alça en mercats internacionals.
El vi català consolida el seu pes en el mercat global
El sector vitivinícola es manté com un dels segments claus del comerç internacional agroalimentari català. Actualment, Catalunya exporta vins i caves a 150 mercats internacionals, amb unes vendes que han superat els 620 milions d’euros el 2024, mantenint el valor del mercat malgrat la caiguda en volum. En termes de valor, el sector ha mantingut pràcticament les mateixes xifres (-0,35%), mentre que el volum exportat s'ha reduït en un -10,19%. Un contrast que reforça el rati valor-volum, que ha augmentat més d'un 10% respecte al 2023, impulsat per la demanda de productes de gamma alta.
El vi tranquil ha representat un 35,73% del total de les exportacions, amb una caiguda en volum del -14,52% i en valor del -5,72%. Malgrat aquest descens general, alguns mercats han mostrat una evolució positiva, destacant els Estats Units (+6,18%), Canadà (+4,40%) i els Països Baixos (+15,64%). Per contra, Alemanya (-31,63%), Suïssa (-23,55%) i Japó (-9,98%) han registrat davallades notables.
Els vins escumosos han consolidat la seva posició com a principal impulsor del sector vitivinícola català, representant el 62,38% del valor exportat i el 63,32% del volum total. Aquest segment ha experimentat un increment del 2,56% en valor, tot i una caiguda del -8,52% en volum. El cava, que constitueix el 83% del total d'escumosos exportats, ha mostrat una estabilitat notable en valor (-0,43%) malgrat una reducció en volum del -13,91%. Aquesta tendència ha comportat un increment de la ratió valor-volum (+12,43%).
Dins del sector del cava, destaquen els increments als Països Baixos (+47%), Suècia (+13%), Japó (+13%), Regne Unit (+10%) i Estats Units (+8%), mentre que Alemanya ha experimentat un descens superior al 50%, tot i que la Unió Europea es manté com un dels principals mercats del vi català amb el 44,67% de les exportacions (-1% respecte 2023).
Si analitzem l'evolució del sector del vi i cava en la darrera dècada (2014-2024), observem una tendència positiva en termes de valor, tot i una reducció en volum. Les exportacions totals de vi i cava han crescut un 4,65% en valor, passant de 594,31 M€ el 2014 a 621,95 M€ el 2024. Destaca especialment l'increment del segment dels escumosos, que han crescut un 16,35% en valor. Per contra, el vi de taula ha patit un descens del -3,25% en valor.
Pel que fa al volum, el sector ha experimentat una reducció global del 18,72%, passant de 240.752,55 tones exportades el 2014 a 195.680,26 tones el 2024. Aquesta reducció ha estat especialment pronunciada en categories com el vi de taula (-37,95%) i el vermut i altres vins (-56,54%), mentre que els escumosos han mostrat una lleugera recuperació en volum (+1,70%).