1. La versió digital de la Guia estarà disponible a la pàgina web del Departament a partir del 18 de març
  2. Conseller Ordeig: “Fomentem que la societat catalana conegui un producte de qualitat i proximitat que és un dels millors ambaixadors de la dieta mediterrània i de la gastronomia catalana”


Cloenda de la presentació de la 'Guia dels millors olis d'oliva vegre extra de Catalunya'
Cloenda de la presentació de la 'Guia dels millors olis d'oliva vegre extra de Catalunya'
{"name":"2025/03/18/13/21/bd663bf1-9404-46b8-a08c-b3aeb4d91993.JPG","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":3238269}

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació presenta la primera edició de la Guia dels millors olis d’oliva verge extra de Catalunya, un recull amb informació exhaustiva sobre el valor gastronòmic de l’oli català i les seves varietats i denominacions d’origen protegides. A més, la guia inclou tots els olis guanyadors en la passada edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya i, així mateix, els olis que van superar els 80 punts en les dues fases de tast del concurs, la primera duta a terme per un grup de tastadors oficials del Panel de Tast de Catalunya i la segona per un grup mixt, format també per tastadors internacionals.

La presentació oficial de la guia ha tingut lloc aquesta tarda a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO), en un acte oficial presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que ha destacat que la voluntat del Govern, tant pel que fa als Premis com a aquesta guia, és “fomentar que la societat catalana conegui un producte de qualitat i proximitat que és un dels millors ambaixadors de la dieta mediterrània i de la gastronomia catalana”, i també “contribuir a la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya en el mercat alimentari i la restauració”.

La versió digital de la Guia dels millors olis d’oliva verge extra de Catalunya estarà disponible a la pàgina web del Departament a partir del 18 de març.

El sector de l’oli a Catalunya

L’olivicultura és una activitat agrícola de gran importància a Catalunya, amb una llarga tradició oliverera en la qual l’oliverar i el seu oli formen part indissociable de la cultura catalana. A moltes comarques, el conreu de l’olivera és una part fonamental de la vida social, econòmica i paisatgística.

L’olivera és, de fet, el principal conreu llenyós de Catalunya, i representa gairebé un 15% de la superfície agrícola total. Traduït en hectàrees, això suposa una superfície cultivada d’oliverar de 114.101 ha.

La producció anual d’olives a Catalunya és de 200.000 tones, i hi predominen les varietats arbequina, morruda, sevillenca, empeltre i farga, tot i que a Catalunya hi ha identificades fins a 106 varietats d’interès local distribuïdes per totes les zones productores.

D’altra banda, Catalunya ha estat tradicionalment un país exportador d’olis. Actualment, l’exportació d’oli d’oliva verge extra envasat amb marques catalanes ha arribat a les 60.200 tones anuals, i assoleix així una presència consolidada en 108 mercats mundials.


3  

Imatges

Presentació de la Guia dels millors olis d'oliva verge extra de Catalunya

Presentació de la Guia dels millors olis d'oliva verge extra de Catalunya 2597949

Fotografia de la cloenda de la presentació de la 'Guia dels millors oli d'oliva vegre extra de Catalunya'

Fotografia de la cloenda de la presentació de la 'Guia dels millors oli d'oliva vegre extra de Catalunya' 3238269

Presentació de la Guia dels millors olis d'oliva verge extra de Catalunya

Presentació de la Guia dels millors olis d'oliva verge extra de Catalunya 2582953