- És l’instrument estratègic que defineix les actuacions públiques en matèria de salut
- Es farà amb la participació de tots els agents del sector i també de la ciutadania i entrarà en vigor el 2026
- Tindrà l’atenció primària com a eix central, amb un model de salut més equitatiu, sostenible i digital
El Govern posarà en marxa l’actualització del Pla de salut, l’instrument estratègic que defineix les actuacions públiques en matèria de salut dins l’àmbit de la Generalitat. Aquest pla té com a objectiu principal millorar la salut i la qualitat de vida de la ciutadania, establint els objectius necessaris per garantir-ne la millora contínua.
El nou Pla de salut s’haurà d’adaptar als reptes emergents com l’envelliment de la població, l’equitat en la salut, l’atenció centrada en la persona, les desigualtats socials i de gènere, la promoció de conductes saludables, els efectes del canvi climàtic en la salut i la transformació digital. Tot plegat, amb l’atenció primària com a eix vertebrador del sistema sanitari català.
Per a la seva elaboració, es tindrà en compte l’avaluació dels indicadors del Pla de salut actual, els determinants socials en la salut, els Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030, així com l’informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) “Una estratègia global de salut per al període 2025-2028. Avançant per l’assoliment de l’equitat i la resiliència en un món agitat”, que defineix les prioritats sanitàries en el context europeu per als pròxims quatre anys.
El nou Pla, que entrarà en vigor l’any 2026, es desenvoluparà mitjançant un procés participatiu que comptarà amb la implicació de professionals experts, organitzacions de pacients, la ciutadania i altres departaments de la Generalitat i de l’Administració local. Aquesta col·laboració garantirà que les mesures adoptades responguin a les necessitats reals del sistema de salut i de la població catalana.
Amb aquest nou Pla de salut, la Generalitat reafirma el seu compromís per continuar avançant en la millora de l’estat de salut de la població i en l’atenció a les necessitats dels professionals sanitaris, assegurant un sistema de salut més equitatiu, resilient i adaptat als nous temps.