Territori

El Departament de Medi Ambient prohibeix la pesca amb esquer natural a les reserves de truita per "fomentar la conservació del patrimoni natural"

query_builder   12 març 2003 17:38

event_note Nota de premsa

El Departament de Medi Ambient prohibeix la pesca amb esquer natural a les reserves de truita per "fomentar la conservació del patrimoni natural"

La mesura va ser proposada per la Federació Catalana de Pesca i debatuda pel Consell Català de Pesca Continental que ho va informar favorablement per unanimitat.

El passat dia 8 de març va iniciar-se la temporada de pesca d’enguany que s’allargarà fins el 30 d’agost, excepte a les zones de pesca sense mort que finalitzarà el 30 de setembre. Amb l’inici de la temporada, el Departament de Medi Ambient ha publicat l’Ordre on es detallen les condicions per aquesta temporada. Destaca la prohibició d’utilitzar esquers naturals en les zones de reserva genètica de truites. Aquesta decisió s’ha pres després d’escoltar les diferents Federacions de Pesca i els Consells de Pesca i amb l’objectiu de “fomentar la conservació del patrimoni natural”. La pesca amb esquer natural facilita les captures.

Aquesta mesura va ser proposada en el Consell de Pesca de Girona a instància de la Federació Catalana de Pesca de Girona. L’esmentat Consell va donar un suport unànime a la mesura. A continuació, la proposta es va traslladar al Consell Català de Pesca Continental, en el que hi ha representació de la Federació Catalana de Pesca (organisme que representa totes les societats de pescadors) tècnics, científics, etc. els quals van donar suport i informar favorablement a la proposta de forma unànime. Va ser per aquest motiu que el Departament de Medi Ambient, va decidir incloure la mesura en l’Ordre que regula la pesca aquesta temporada 2003.

Les zones de reserva genètica de truites són conques tancades en les quals les poblacions de truites són autòctones i presenten unes característiques genètiques pròpies en la totalitat dels individus. En aquestes zones “s’han de prendre unes mesures integrals encaminades a conservar aquestes poblacions i el seu hàbitat”. A més, el Departament de Medi Ambient vol destacar “l’alt valor ecològic” de les zones de reserva genètica de la truita i s’ha de tenir present, també, que són uns trams que “no es poden repoblar”. Com a conseqüència, “s’han de prendre les mesures per tal de preservar-los”.

S’entén per esquer natural aquell tots aquells que estan formats per cus de terra, mosques adultes, frigànids, cucs de funda, cuques de riera, dragues o perles (efemeròpters, tricòpteres, plecòpters, ortòpters).

 Zones de reserva genètica de la truita

Estan situades a les comarques del Ripollès, Cerdanya, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà.

1.Riu Freser Aigua amunt del Pont de la Cabreta

2. Riu Ter Aiguabarreig amb el Ritort

3. Riu Duran Aigua amunt de l’aiguabarreig amb el Segre

4. Riu Querol Aigua amunt de l’aiguabarreig amb el Segre

5. Barranc de Conangles Aiguabarreig amb la Noguera Ribagorçana

6. Alt Segre Pont de Queixans/frontera amb França

7. Riu de Sant Nicolau Aigua amunt de pàrking d’accés al Parc Nacional

8. Noguera de Tort Aiguabarreig amb el barranc de Sallent

9. Riu Erta Tota la conca

10. Noguera Pallaresa Aigua amunt de la Borda de Pubill

11. Noguera de Tor Aiguabarreig amb la Noguera de Vallfarrera

12. Noguera de Vallfarrera Aigua amunt del paratge de la Palomera

13. Noguera de Cardós Aigua amunt del poble d’Ainet de Cardós

14. Riu Escrita Aigua amunt del poble d’Espot

15. Riu Baiasca Aigua amunt del túnel del Cargol

 16. Riu Flamisell Aigua amunt de l’aiguabarreig amb el Bugia