Les persones orientadores poden cercar l’oferta de formació professional associada a l’ocupació seleccionada o bé identificar quines són les ocupacions a les quals poder accedir un cop s’ha assolit un títol o un certificat professional

L’Agència FPCAT ha elaborat una nova eina interactiva en forma de visor que relaciona les ocupacions amb l’oferta de formació professional associada, tant de cicles com de certificats professionals.
Aquesta nova eina està formada per dos visors independents que funcionen de forma bidireccional ja que d’una banda el visor Què haig d’estudiar per treballar de...? permet cercar l’oferta de formació professional relacionada amb una o diverses ocupacions, mentre que el visor De què puc treballar si estudio...? permet cercar les ocupacions relacionades amb l’oferta de formació professional.
Aquest recurs està disponible per a les persones orientadores que, en el procés d’orientació a les persones usuàries del servei d’orientació professional, necessiten relacionar la formació professional amb les ocupacions i viceversa. D’aquesta manera l’Agència FPCAT cobreix una necessitat, no coberta fins ara, i que serà de gran utilitat per a un assessorament de qualitat en el procés d’orientació.
Així mateix, l’eina també està disponible perquè les persones usuàries que utilitzen el procés d’orientació professional de forma autònoma puguin fer-la servir en funció dels seus interessos, ja que s’inclou en la fase de decisió dels objectius professionals.
Les ocupacions que els visors permeten seleccionar s’han extret de la normativa de referència que estableixen tots els cicles formatius (graus D) i certificats professionals (grau C) vigents. Així mateix, aquestes eines permeten la possibilitat de filtrar les ocupacions per sector, família professional, el tipus de formació professional (cicles formatius o certificats de professionalitat) o el nivell de formació (1, 2 ,3).
Els recursos de l’Agència FPCAT per a l’orientació professional
Agència FPCAT treballa per impulsar un servei d’informació i orientació professionals integrat de qualitat arreu de Catalunya, i amb aquests nous visors que relacionen l’ocupació amb la formació professional, l’Agència FPCAT amplia el catàleg de recursos d’orientació professional destinats tant a persones usuàries com a persones orientadores. En aquest sentit, el Sistema FPCAT disposa des del 2021 del Model de protocol d’orientació professional adaptable a les diverses tipologies de persones usuàries, homogeni en la metodologia i amb els estàndards bàsics de qualitat, d’acord amb el que estableix la Llei 10/2015, de 19 de juny, de formació i qualificació professionals.
A més, el Sistema FPCAT disposa d’una xarxa formada per més de 2.200 punts d’informació i orientació professionals distribuïts arreu del territori, i que ofereixen suport en la formació per a la carrera professional, inserció laboral i emprenedoria, així com el Model de Fira FPCAT, que estableix els principis fonamentals que haurien de ser la base per al disseny i l’organització de les fires i jornades de formació i ocupació a Catalunya.
Finalment, és important destacar que durant els tres darrers anys, l’Agència FPCAT ha format a més de 4.000 persones orientadores del Sistema FPCAT amb la finalitat d’implementar una metodologia de treball compartida en l’acompanyament i el suport que s’ofereix a les persones usuàries que volen dur a terme un procés d’orientació professional.
Barcelona, 19 de març de 2025