1. El titular de Justícia i Qualitat Democràtica ha presentat avui el pla d’acció elaborat pel Grup de Treball específic per rememorar l’efemèride amb la participació de tots els Departaments
  2. “La desmemòria i l’oblit afebleixen la democràcia”, ha reblat Espadaler
  3. La programació inclou una gran varietat de formats: representacions teatrals i murals artístics, estudis acadèmics, publicacions especialitzades, taules rodones, podcasts, presentacions de llibres o iniciatives educatives
  4. Els eixos centrals son el dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició

El Govern de la Generalitat posa en marxa el programa d’actes a l’entorn de la mort del dictador Francisco Franco, ara fa 50 anys, i la recuperació dels drets i les llibertats democràtiques, així com de les institucions de l’autogovern catalanes. Ho ha anunciat aquest matí el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler: “El sentit de la democràcia està en construcció permanent: no és quelcom que s’hagi guanyat de la nit al dia ni quelcom que ens ha vingutdonat. L’hem de construir dia a diai des de totes les perspectives”, ha afirmat.

Espadaler ha explicat les línies d’actuació i les accions principals que marcaran el calendari commemoratiu durant tot l’any. En paraules seves, “la desmemòria i l'oblit debiliten la democràcia i, per extensió, també debiliten la llibertat. Aquest és un concepte absolutament central i nuclear en tot el que hem preparat, perquè no es tracta només de recordar el passat, sinó d'assegurar que aquest record ens ajudi a enfortir els pilars de la democràcia i a evitar qualsevol retrocés”. I ha afegit que “es tracta d’un repte constant, que implica respecte per la diversitat, tolerància, capacitat de consens i, sobretot, un compromís actiu per defensar els principis de veritat, justícia i reparació i garanties de no repetició”.

El programa inclou una seixantena d’activitats que es desplegaran arreu del territori al llarg del 2025, impulsades pel Grup de Treball específic creat per l’Executiu a principis d’any. Aquest grup, coordinat pel Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, compta amb representants de totes les conselleries del Govern a fi de garantir un enfocament interdisciplinar i coordinat. El conseller ha asseverat que "els actes que presentem avui responen a una mirada transversal i territorial, amb aportacions de tots els departaments del govern de la Generalitat".

Hi tenen un paper destacat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, i del director general de Memòria Democràtica, F. Xavier Menéndez. Tal com ha apuntat el conseller, “la seva experiència i implicació son claus per assegurar que el programa tingui una base rigorosa, multidisciplinària i amb un profund compromís amb els valors democràtics”.


Aprendre del passat per construir el futur

L’objectiu que del Grup de Treball és doble: d’una banda, fer balanç dels 50 anys transcorreguts des de la mort del dictador, posant en valor la memòria antifranquista i reivindicant el paper fonamental de les persones i col·lectius que van lluitar per la recuperació de les llibertats i la democràcia. D’altra banda, es busca incidir en els reptes actuals que afronten les democràcies en un context global cada cop més condicionat per l’auge dels discursos d’odi i els moviments autoritaris.

Amb aquesta mirada de present i futur, es plantegen accions orientades a la sensibilització ciutadana, el debat acadèmic, i la promoció d’iniciatives que ajudin a enfortir la democràcia i els drets humans en l’escenari actual.

El conseller Espadaler ha citat les conclusions d’un recent estudi de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) sobre la ideologia dels joves a Catalunya, que posa de manifest algunes tendències preocupants: un 16% dels homes menors de 25 anys considera que, en determinades circumstàncies, un règim autoritari pot ser preferible a la democràcia, mentre que només un 53% identifiquen l’extrema dreta com una amenaça. Així mateix, l’informe revela que un 58% de la població catalana creu que la democràcia està en risc.

Davant les dades, Espadaler ha subratllat que aquestes interpel·len el conjunt de la societat i que “el Grup de Treball ha de ser una eina fonamental per conscienciar, especialment el jovent, sobre la importància de la democràcia i els drets fonamentals”.

Precisament, un dels eixos centrals del Grup de Treball és l’aposta per l’educació i la conscienciació de les noves generacions, als quals es vol inculcar una perspectiva analítica que alerti sobre els perills de la indiferència i subratlli la importància de salvaguardar els principis democràtics.

Per aquest motiu, el gruix de les activitats posarà especial èmfasi en la visió intergeneracional, amb actes específicament dissenyats perquè el jovent comprengui el significat d’aquests fets històrics i els assumeixi amb una mirada crítica i formada. El conjunt de la programació respon al dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.


Activitats més destacades

Les activitats previstes en el marc del 50è aniversari tractaran aspectes relacionats amb la crisi de la dictadura, l’eclosió de l’oposició antifranquista i el camí cap a la democràcia.

En aquest sentit, la programació inclou una gran varietat de formats que abasten des de representacions teatrals i murals artístics fins a estudis acadèmics, publicacions especialitzades, taules rodones, podcasts, presentacions de llibres i iniciatives educatives. Aquesta agenda multidisciplinària garanteix una aproximació integral als temes tractats, promovent la reflexió, el debat i la participació ciutadana.

El Grup de Treball ja ha iniciat les primeres commemoracions, sent una de les primeres activitats la presentació del llibre Trinitat. La presó de dones ignorada 1963-1983. Aquest llibre, editat pel Memorial Democràtic, recull els testimonis d’una quarantena de dones que van patir la repressió franquista a la Presó Provincial de Dones de Barcelona. La presentació va tenir lloc el passat 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a les instal·lacions de l’antiga presó.

Avui, el conseller Espadaler ha avançat algunes de les activitats més rellevants que se celebraran en les properes setmanes:

Un dels actes més destacats serà la inauguració del Memorial Bosc d'Empremtes a Sant Adrià de Besòs, un conjunt escultòric creat per l’artista Francesc Abad que rendirà homenatge a les 1686 persones afusellades pel franquisme al Camp de la Bota. El conjunt, amb una volumetria singular, serà visible des de la ronda Litoral i reflectirà una imatge inspirada en la famosa cita del filòsof Walter Benjamin: "Cal passar el raspall a contrapèl per la història". Un altre acte destacat serà el reconeixement oficial de la nul·litat del Consell de Guerra que va condemnar a mort el president Lluís Companys.

Al novembre, s’organitzarà el col·loqui Poder, llei i paraula. Sobre la fragilitat de les democràcies ara, que reunirà experts de prestigi internacional en l’estudi dels populismes i l’auge de l’extrema dreta i la dreta més radical. A través d’un debat rigorós i multidisciplinari, s’analitzaran els desafiaments que afronten les democràcies contemporànies, així com les estratègies per reforçar-ne la resiliència davant les amenaces autoritàries i la manipulació del discurs públic.

Així mateix, també s’està preparant un acte de reconeixement a l’oposició antifranquista en el context de l’Assemblea de Catalunya. L’acte comptarà amb la participació d'associacions memorialistes i joves estudiants.


Col·laboració amb el Govern d’Espanya i implicació de destacats agents socials i culturals

El programa d’actuacions es desenvolupa en estreta coordinació amb el Govern d’Espanya i compta amb la implicació activa de destacats agents socials i culturals del país, com ajuntaments, universitats i entitats memorialistes. Aquesta col·laboració, segons ha dit Espadaler, és “fonamental per arribar al conjunt de la ciutadania i reforçar la perspectiva territorial i comunitària del gruix d’activitats que executem”.

A aquest efecte, el Grup manté una comunicació contínua amb entitats locals i sectorials per enriquir el programa i adaptar-lo a les especificitats de cada àrea. Així, es vol consolidar la participació i implicació activa de tots els sectors socials en la difusió de la memòria democràtica.


Logotip oficial i portal web informatiu

El Grup de Treball ha impulsat el disseny d’un logotip oficial de l’efemèride i la creació d’un portal web informatiu oficial amb l’objectiu de centralitzar sota una única plataforma tota la informació rellevant sobre les activitats programades al llarg de l’any, tan de les organitzades pel Grup com per la societat civil.

Aquest espai digital serveix com a punt de referència per a ciutadans, entitats i professionals interessats en conèixer els esdeveniments, jornades, tallers i iniciatives que es duran a terme. A part d’incorporar un calendari detallat d’activitats, el portal inclou notes de premsa i d’actualitat, documents d’interès, formularis d’inscripció als actes així com altres recursos útils per facilitar la participació.

La plataforma ha estat dissenyada per ser intuïtiva i accessible des de qualsevol dispositiu, assegurant així una experiència òptima per als usuaris.

5  

Imatges

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, en un moment de la roda de premsa

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, en un moment de la roda de premsa 5311345

El conseller Espadaler, el director general de Memòria Democràtica, Xavier Menéndez i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, en un moment de la presentació

El conseller Espadaler, el director general de Memòria Democràtica, Xavier Menéndez i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, en un moment de la presentació 4820177

El conseller Espadaler, el director general de Memòria Democràtica, Xavier Menéndez i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, en un moment de la presentació

El conseller Espadaler, el director general de Memòria Democràtica, Xavier Menéndez i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, en un moment de la presentació 5194685

El  director general de Memòria Democràtica, Xavier Menéndez

El director general de Memòria Democràtica, Xavier Menéndez 2993884

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font 5359584