- Sala de premsa
- Notes de premsa
- El Departament de Medi Ambient edita un kit per introduir bones pràctiques ambientals en la producció de vi i de cava
query_builder 4 març 2003 13:38
event_note Nota de premsa
El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya a través del CEMA SA (Centre per a l’Empresa i el Medi Ambient) ha editat el kit “Bones pràctiques ambientals en la producció de vi i cava” que avui s’ha presentat a Sant Sadurní d’Anoia i que està format per un manual, fitxes de casos pràctics i dos CD. Paral·lelament s’ha celebrat una jornada organitzada conjuntament amb la Unió Vinícola del Penedès-Institut del Cava.
La importància que té a Catalunya la producció del vi i del cava ha dut fins a l’edició aquest manual per a totes les empreses, siguin quines siguin les seves dimensions o la seva estructura organitzativa, que volen mantenir un nivell de qualitat ambiental elevat. En el manual s’hi poden trobar consells bàsics d’organització de la feina i dels espais que, sense implicar grans inversions ni pertorbar el procés central de producció, les ajudaran a ser més sostenibles i valorades.
A través d’aquest kit es volen donar una sèrie de propostes plantejades en benefici del medi ambient i del prestigi de la indústria del sector vinícola. Les bones pràctiques ambientals s’han repartit en diferents capítols seguint una agrupació en funció de l’etapa de procés o del sector ambiental involucrat:
Emmagatzematge
Procés productiu
Manteniment preventiu
Estalvi energètic
Gestió d’aigües
Gestió de residus
Gestió de les emissions atmosfèriques
Formació/Comunicació
Per a la racionalització del consum d’aigua, s’ha d’establir un control de la potabilitat i del consum, millorar els dispositius d’utilització d’aigua, efectuar un disseny de les instal·lacions, fer una neteja racional i la reutilitzar les aigües, sempre que sigui possible.
Com a exemple de la neteja racional, es recomana utilitzar dipòsits d’acer inoxidable o recoberts de resines epoxídiques si són de ciment, sobre els que és més difícil que es produeixin adherències i, conseqüentment s’utilitzarà menys aigua i detergents per aconseguir-ne la neteja i desinfecció.
Es recomana també realitzar una neteja en sec abans de la neteja humida i utilitzar sistemes de neteja d’alta pressió que consumeixen menys aigua i netegen millor. Segons la zona a netejar, cal utilitzar cabals diferents, per això es recomana utilitzar broquets variables que permetin augmentar la pressió amb la qual es treballa.
Finalment, en el kit s’hi poden trobar unes fitxes amb casos pràctics on diferents empreses exposen les pràctiques que han dut a terme i que poden servir com a model per a altres empreses.