Territori

Descoberta al Delta de l'Ebre una espècie de rata-pinyada considerada extingida

query_builder   11 desembre 2002 19:20

event_note Nota de premsa

Descoberta al Delta de l'Ebre una espècie de rata-pinyada considerada extingida

 Pere Maluquer, director general de Boscos i Biodiversitat, presenta l’estudi de recerca per identificar la població de quiròpters, realitzat pel Museu de Granollers-Ciències Naturals

L’equip de recerca del Museu de Granollers-Ciències Naturals ha portat a terme, al llarg de l’any 2002, un estudi realitzat al Parc Natural del Delta de l’Ebre per identificar la població de quiròpters i ha constatat la presència de 6 espècies de rates-pinyades:

 Rata-pinyada de cua llarga (Tadarida teniotis),

 Rata-pinyada pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus),

 Rata-pinyada pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus)

 Rata-pinyada pipistrel·la falsa (Pipistrellus nathusii)

 Rata-pinyada dels graners (Eptesicus serotinus)

 Rata-pinyada de ferradura gran (Rhinolophus ferrum-equinum).

Pere Maluquer, director general de Boscos i Biodiversitat presentarà aquest estudi dijous 12 de desembre a les 13,00 hores, a l’Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Avinguda Catalunya, 46.

Els investigadors del Museu de Granollers-Ciències Naturals identifiquen la rata-pinyada pipistrel·la falsa, extingida a Catalunya des de principis de segle

La rata-pinyada pipistrel·la falsa (Pipistrellus nathusii), típica del centre d’Europa, és capaç de realitzar migracions de més de 1000 Km i s’alimenta de petits insectes, mosquits principalment. Cal destacar que a l’Illa de Buda han estat comptades més d’un miler de rates-pinyades, que poden depredar més d’una tona de mosquits cada any.

Amb la localització d’aquesta espècie (considerada extingida des de fa un segle)  en el Parc Natural del Delta de l’Ebre, s’ha aconseguit censar l’agrupació més gran mai citada a la Península Ibèrica (12 animals). Així mateix ha estat confirmada la presència d’un mascle de rata-pinyada pipistrel·la falsa al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Les rates-pinyades estan protegides per la normativa recollida a l’Annex IV de la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea. Son mamífers que s’orienten mitjançant un sistema de radar complex, es comporten com excel·lents controladors de plagues d’insectes i, per tant, resulten bons bioinsecticides.

Aquests animals es reprodueixen només un cop l’any i la cria viu el seus primers dies agafada a la mare per després passar a conviure en guarderies. La seva vida es pot allargar fins els 30 anys i passen gran part de la mateixa hivernant.

L’equip d’investigadors continuarà els seus treballs de recerca, seguirà completant l’inventari de noves espècies, realitzarà el seguiment de les poblacions conegudes i intentarà augmentar el nombre d’agrupacions de cria localitzades.