v{"name":"2025/03/20/13/48/fe2c04c5-2903-4af3-b16b-e7c71ab19723.png","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":2409271}

El Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal aprova la convocatòria dels ajuts a la gestió forestal sostenible en terrenys forestals de titularitat privada per a l’any 2025

Aquests ajuts estan destinats a impulsar actuacions de millora de la xarxa viària per a la gestió dels boscos i les actuacions silvícoles de millora amb objectius ambientals i per a actuacions silvopastorals, en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat els ajuts destinats a la gestió forestal sostenible, amb una dotació de 3.009.180,62 euros, cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Centre de la Propietat Forestal. Els ajuts es podran demanar fins l’11 d’abril de 2025, es concediran segons criteris tècnics i ambientals, i la seva execució haurà de justificar-se dins els terminis establerts.

Aquests ajuts donen resposta als objectius específics establerts en el PEPAC 23023-2027: revertir el canvi climàtic i preservar el medi ambient, el paisatge i la biodiversitat.

El 60% de la superfície forestal de Catalunya són terrenys forestals de titularitat privada. El 31% d’aquesta superfície disposa d’un instrument d’ordenació forestal (IOF), en què hi ha planificades les actuacions forestals silvícoles en el marc de la gestió forestal sostenible, i el 88% esta adscrita a la certificació forestal PEFC.

Aquests ajuts van destinats a dur a terme aquestes actuacions per a la millora i adaptació al canvi climàtic i per a la millora de la resiliència estructural de les masses forestals desestructurades. També per afavorir i regenerar les sureres, així com per optimitzar la xarxa viària forestal necessària per a la gestió forestal sostenible.

Serveis ecosistèmics aportats pels boscos

La superfície forestal de Catalunya juga un paper vital en la societat per tots els serveis ecosistèmics que genera, entre els quals destaca els beneficis que aporta per la seva capacitat d’absorció de CO2, la conservació de la biodiversitat i la regulació dels règims hídrics de les conques hídriques de Catalunya. Per aquest motiu, es fa imprescindible el foment de la gestió d’aquests boscos per preservar la seva existència i millorar la seva adaptació al canvi climàtic.