Adigsa, empresa que administra i gestiona els habitatges públics de la Generalitat, ha adjudicat un total de 18 obres de rehabilitació (vegeu l’annex) per un import de 5.069.339 euros. Aquestes actuacions se sumen a les que es van adjudicar el passat mes de setembre i que actualment ja s’executen als barris.

Durant l’any 2004, s’han destinat, per tant, 12,5 milions d’euros a rehabilitar pisos de protecció oficial. Al mes de gener de 2005, s’adjudicaran noves obres i es preveu de treure cada any quatre concursos d’obres que significaran una inversió anual en rehabilitació superior a 30 milions d’euros. Amb aquestes obres, Adigsa vol garantir el manteniment dels habitatges socials, tal com estableix el nou Pla de rehabilitació d’habitatges del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Algunes de les actuacions que s’hi realitzaran són de continuïtat, com ara aïllar les façanes, pintar, etc., i d’altres són noves, com ara instal•lar mesures de prevenció d’incendis, substituir plaques de fibrociment, que són tòxiques, per adequar-les a la normativa europea vigent, etc.

En els projectes tècnics s’inclouen mesures mediambientals, i també clàusules socials que permeten que en algunes obres es reservin llocs de treball per a persones pertanyents a col•lectius en risc d’exclusió social. En total, s’han reservat 28 llocs de treball per a aquests col•lectius.

La nova Direcció d’Adigsa ha fet una auditoria interna del Pla director d’obres (PDO), signat amb 108 entitats veïnals per al període 1997-2004, de la qual es desprèn que l’esmentat PDO només ha estat executat en un 50%, i que no disposava d’estimació de costos, ni de pla de finançament. Tot això ha comportat que en el 50 % d’obres executades s’hagin gastat 191 milions d’euros dels 270 pressupostats. L’estimació actual per acabar el 50% d’obres pendents és de 208,5 milions d’euros.