Els Departaments de Justícia i de Benestar i Família posaran en marxa un projecte per implantar a tot Catalunya punts de trobada, espais neutrals i transitoris per facilitar el compliment judicial de les visites entre pares i fills de famíalies en conflicte.

La Secretaria de la Família del Departament de Benestar i Família, Montserrat Tur, i la directora general de Relacions amb l’Administració de Justícia, Núria Clèries, han presentat avui la jornada Punts de Trobada, organitzada conjuntament pels Departaments de Benestar i Família i de Justícia.

Els Punts de Trobada són serveis destinats a facilitar el compliment de les visites entre pares, mares, fills i filles en situació de conflicte mitjançant la utilització d’un lloc idoni. Són, doncs, espais de protecció dels infants, no espais on els pares hagin de dirimir les seves diferències. La Secretaria de la Família, en col•laboració amb el Departament de Justícia, té la voluntat que hi hagi un Punt de Trobada per cada partit judicial en un termini de 8 anys.

Núria Cleries, directora general de Relacions amb l’Administració de Justícia, ha manifestat la voluntat que “com a administració, hem de dotar els Punts de Trobada de mesures de seguretat adequades i alhora que sigui el millor espai per al nen”. Per la seva banda, Montserrat Tur, secretària de la Família ha afegit que “volem conveniar amb els ajuntaments el trobar espais idonis perquè, si és necessari, els menors puguin passar tota la tarda en un espai agradable, amb el pare que no en té la custòdia”.

A qui van dirigits els Punts de Trobada?

• Famílies que necessitin d’un espai neutral per al compliment del règim de visites.

• Menors acollits pels centres de la DGAIA i de l’EAIA que necessitin visites tutelades.

• Menors acollits que es visiten amb els pares biològics.

• Especialment, dones que pateixen violència. En el cas que l’autoritat judicial determini que el règim de visites ha de seguir-se per part de l’agressor, s’ha de facilitar a la dona un espai on poder deixar els fills i fills amb total seguretat per a ella i per als infants.

La conflictivitat en el compliment del règim de visites és actualment força elevada i els Punts de Trobada són uns espais on es poden efectuar aquestes visites de forma que els infants no hagin de presenciar conflictes entre els seus pares.

L‘any passat, 201 famílies van utilitzar els Punts de Trobada i aquestes famílies van fer en total 2.817 visites. L’increment anual de la demanda per a la utilització dels Punts és d’un 40 % i el 75 % de les visites (3 de cada 4) requereixen observació per part de treballadors socials, psicòlegs o educadors.

El Departament de Justícia treballa activament perquè tots els partits judicials, amb implicació dels jutjats de família, puguin disposar de Punts de Trobada en benefici dels interessos dels menors en relació amb el règim de visites amb els pares que no tenen la custòdia si hi ha una falta d’enteniment o de violència entre els progenitors.

PUNTS DE TROBADA A CATALUNYA

Actualment existeixen a Catalunya 5 Punts de Trobada: el d’ACDMA, que està en funcionament des de 1999 i que es financia a través d’un conveni amb el Departament de Benestar i Família; els Punts de la Creu Roja, que actualment estan en funcionament a Sabadell, Granollers i Mollet del Vallès, en conveni amb els respectius ajuntaments; i, el Punt de Trobada IPSS i també finançat a través del Departament de Benestar i Família.

1. IPSS, c. Vallirana, 61, Barcelona

2. Centre de Mediadors de Vic, c. Sant Pere, 9, Vic.

3. ACDMA, c. Aribau, 112, 1 r 2a, Barcelona.

4. Creu Roja:

a. Sabadell, c. Marques de Comillas, 97, Sabadell

b. Mollet del Vallés, c. Gaietà Ventalló, 60, Mollet

c. Terrassa, c. Galileo, 260, Terrassa

5. AGI (SAF) Reus

Es voluntat de la Generalitat de Catalunya establir un marc coordinat d’actuació entre les diferents Punts de Trobada amb els equips psico-socials dels jutjats de família amb el Servei d’Assessorament Tècnic i Àmbit Civil (SATAV) per garantir als menors l’oportunitat d’exercir el dret de veure i relacionar-se amb els seus pares, més enllà de quina sigui la relació que hi ha entre els dos progenitors, en un espai segur, neutral i acollidor

Els departaments de Justícia i de Benestar i Família han organitzat aquesta jornada per treballar conjuntament amb totes les administracions, entitats i professionals en l’elaboració d’un protocol d’aquest servei arreu de Catalunya, i alhora, .regular aquests espais amb una normativa específica de cara a donar el millor servei al ciutadà.

Amb aquesta jornada, la Generalitat vol començar a establir un criteris comuns de funcionament (supervisió de visites, professionals necessaris, formació i perfil d’aquests professionals, etc) per als Punts de Trobada, facilitant als ciutadans el compliment de les mesures judicials respecte a les visites amb els fills i també treballar en la millora de la relació entre els pares i els fills.