- La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha participat en la presentació del projecte solidari i sostenible de reutilització de l’antiga uniformitat dels Mossos d’Esquadra.
- El projecte es va iniciar amb la recollida a tots els edificis policials d'arreu del territori de les antigues camises a traves del servei d’administració.
- Aquest matí ha tingut lloc l'acte de presentació del projecte al Paranimf de la Diputació de Barcelona, al recinte de l'Escola Industrial de l’antiga fàbrica Batlló on s’ha posat de relleu tot el procés i s'han mostrat els nous productes.
El Departament d’Interior i Seguretat Pública amb la Fundació dels Mossos d’Esquadra han presentat aquest matí un projecte innovador d’economia circular i desenvolupament sostenible amb un gran impacte positiu al promoure aquest tipus de desenvolupament en una organització policial de més de 19.000 efectius. Aquesta campanya porta el títol "Part de la nostre pell".
Durant el seu discurs, la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha afirmat que “iniciatives com aquesta demostren el poder de la tecnologia i la solidaritat per generar un impacte real en la societat. No només afavoreixen l’economia circular i la sostenibilitat, sinó que també reforcen valors com el compromís, la igualtat d’oportunitats i el valor afegit del servei públic. Aquest projecte és una realitat que marca la diferència.”
La titular d’Interior i Seguretat Pública també ha explicat que “és un projecte que mereix ser explicat, conegut i, sobretot, que pot servir d’inspiració per a altres accions similars. Va més enllà de la feina i de la vocació de servei: representa un compromís ferm amb la societat, amb el medi ambient i amb la reutilització responsable. La uniformitat del Cos de Mossos d’Esquadra no és només un símbol, sinó que també pot tenir una segona vida útil al servei de la igualtat d’oportunitats i la sostenibilitat.”
Fa quasi dos anys, coincidint amb el canvi d’uniformitat de tot el cos, des de l'Àrea de Responsabilitat Social Corporativa es va iniciar un projecte d’economia circular per reciclar i donar una segona vida l’antiga uniformitat. El projecte es va iniciar amb la recollida a tots els edificis policials d'arreu del territori de les antigues camises a traves del servei d’administració, i es van portar totes les camises a Olot, on es va iniciar el projecte del reciclatge de més de tretze tones de les camises blaves: es va manipular i després es va triturar, a continuació es va fer un fil i un teixit a partir dels quals s'han fet nous productes.
Els nous productes que resultin del projecte i que s’han anunciat en l’acte d’aquest matí els podran adquirir internament els mossos i mosses i, alhora, ajudaran al propi col·lectiu ja que tindran un petit donatiu inclòs en el preu que anirà destinat a la protecció social dels membres de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i, molt especialment, als orfes i òrfenes fills de mossos i mosses que malauradament ens han deixat. Aquesta campanya s'iniciarà a partir del 5 de juny, “Dia Mundial del Medi Ambient”.
Des de l’entitat INTEGRA d’Olot han explicat la part social del projecte: un procés amb més de tretze tones de camises, que ha consistit en l’extracció de botons, d’escuts, etc… per posteriorment passar el material a l’empresa Triturats La Canya per triturar-lo. Des de l’empresa TIGER han dut a terme tot el procés de reciclatge consistent en el desfibrament, la fabricació de fils, el posterior teixit i la confecció. Aquesta seria la part tècnica i d'impacte mediambiental.
Durant l’acte el sotsinspector Blai-Josep Ortiz, cap de la comissaria de la Garrotxa, ha fet incidència en el compromís del Cos i també del sentiment de pertinença a un col·lectiu proper i solidari.
L’economia circular és un model que té com a objectiu maximitzar la reutilització dels recursos i que minimitza els residus. Un enfocament per assolir-ho és el disseny de roba amb materials reciclats, a partir de la reducció del consum de recursos naturals. Aquests projectes no només redueixen l’impacte mediambiental sinó que també fomenten una nova cultura de consum més conscient i responsable.