- La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, destaca “l’oferta sòlida, innovadora i alineada amb els reptes de la societat actual” de les universitats catalanes
- El pròxim curs universitari 2025-2026 s’impartiran 9 graus, 23 màsters i dos estudis de doctorat nous
- Amb el lema “Estiguis com estiguis, estigues en PAU” i una imatge renovada l’estand del Departament de Recerca i Universitats ofereix orientació i atenció personalitzada sobre el procés d’accés i admissió a la universitat

Amb una nova imatge centrada en l’experiència emocional de l’estudiant, l’estand Canal Universitats del Departament de Recerca i Universitats al Saló de l’Ensenyament ofereix orientació personalitzada, informació pràctica i recursos útils per facilitar l’accés als estudis superiors amb l’objectiu de fer costat als joves en un moment clau del seu futur. Aquest mati ha tingut lloc la inauguració del Saló que ha comptat amb la presència del secretari general del Departament, Oriol Escardíbul; la directora general d’Universitats, Victòria Girona; i la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Puig.
La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha manifestat que “accedir a la universitat és una de les decisions més importants per als joves, i com a país tenim el deure d’oferir-los totes les eines per fer-ho amb confiança i seguretat”. Així mateix, la consellera ha subratllat que “les universitats catalanes responen amb una oferta sòlida, innovadora i alineada amb els reptes de la societat actual, i des del Departament treballem per garantir que aquest camí estigui sempre ben acompanyat.". En aquesta sentit, la consellera ha posat en valor “la qualitat i flexibilitat de les universitats de Catalunya i la seva capacitat d’adaptació constant als canvis socials i tecnològics per continuar sent la punta de llança del sistema de coneixement del país”.
La consellera també ha avançat que dissabte es presentarà a l’estand del Departament de Recerca i Universitats la campanya impulsada en col·laboració amb la conselleria de Política Lingüística per incentivar les vocacions en els estudis de Filologia Catalana.
Estand del Departament de Recerca i Universitats
Amb el lema “Estiguis com estiguis, estigues en PAU” l’estand Canal Universitats del Departament ha renovat la seva imatge que gira en aquesta edició al voltant del viatge emocional que representa per a un estudiant l’accés a la universitat, amb l’objectiu d’acompanyar-lo i facilitar-li el camí en tots els processos que ha de seguir des de segon de batxillerat fins que es matricula en els estudis superiors escollits.
L’estand oferirà informació, xerrades i atenció personalitzada sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya, l'oferta oficial de titulacions per al curs 2025-2026, així com orientació sobre les beques i els ajuts disponibles, i s’explicaran altres qüestions com ara les novetats referents a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), la ponderació de matèries de batxillerat i les notes de tall dels diferents estudis. Personal especialitzat de l’Oficina d’Accés a la Universitat (OAU) i de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) atendrà individualment als estudiants i es duran a terme xerrades informatives d’interès per als futurs universitaris.
En aquest sentit, hi haurà una vintena de punts d’atenció personalitzada, dels quals 12 amb connexió a una tauleta per poder fer consultes al web de Canal universitats on hi ha tota la informació oficial i actualitzada relacionada amb l’accés a la universitat. A l’estand es distribuirà igualment una llibreta de les PAU dissenyada com una guia perquè l’estudiant tingui a mà de manera clara i entenedora tota la informació necessària sobre els processos d’admissió, amb un calendari i les dates clau que cal tenir en compte en cada moment amb l’objectiu de facilitar i acompanyar als futurs universitaris en tot el recorregut previ que han de fer.
Com a novetat, a les pantalles de l’estand es projectaran uns vídeos protagonitzats per estudiants que van fer les PAU l’any passat i professors universitaris que participen en l’organització de les proves amb l’objectiu de transmetre un missatge de tranquil·litat i un seguit de recomanacions des de la seva experiència prèvia als estudiants que enguany s’han d’examinar.
Nova programació universitària per al curs 2025-2026
El Departament de Recerca i Universitats presenta al Saló de l’Ensenyament les noves titulacions universitàries per al pròxim curs acadèmic 2025-2026. Així, el curs vinent l’actual oferta universitària s’ampliarà amb 9 graus, 23 màsters universitaris i 2 programes de Doctorat nous. A banda, però, de les titulacions de nova creació també s’actualitzaran un total de 14 estudis de grau, 20 màsters i dos programes de doctorat ja existents per millorar-ne la seva qualitat, ocupabilitat i demanda. L’actualització o reprogramació de titulacions és una fórmula que permet a les universitats modificar els plans d’estudi de determinats graus o màsters per adaptar-ne els continguts a les necessitats i demandes actuals sense haver de crear nous graus en una oferta d’estudis superiors ja molt completa i diversificada.
Pel que fa als nous graus destaquen els dos de l’Escola Universitària d’Hosteleria i Turisme-CETT de la Universitat de Barcelona (UB) que s’impartiran en modalitat dual, compaginant formació teòrica i pràctica al centre universitari i a una empresa respectivament, alternant entorn acadèmic i professional. Per la seva banda, els dos graus de la Universitat Ramon Llull (URL) sobre intel·ligència artificial són la confirmació del desplegament d’aquest sector estratègic emergent en el sistema universitari de Catalunya.
Respecte als nous màsters destaca un d’específic de recerca en càncer de la Universitat de Barcelona (UB). És el primer a Catalunya i tan sols n’hi ha tres a tot l’Estat. Aquest màster pretén proporcionar una formació avançada i les eines adequades per formar futurs investigadors i professionals en recerca bàsica, translacional i clínica en l'àrea del càncer.
En l’àmbit dels estudis reprogramats o reformulats hi ha, entre altres, el grau en Software Development de la UOC en col·laboració amb una universitat europea i una altra universitat espanyola, dins el marc del consorci europeu Open EU. I també el grau en Ciències Biomèdiques de la UPF que adapta el grau de Biologia Humana als nous requeriments que els avenços científics i la societat demanden.
En els últimes anys l’oferta d’estudis ha anat incrementant-se, principalment la de màsters. Així, des del curs 2012-13, els graus han augmentat un 20% i els màsters un 44%. Amb la nova programació, el pròxim curs universitari s’impartiran un total de 554 graus i 704 màsters.
Pel que fa al nombre d'estudiants, les universitats de Catalunya han superat aquest curs per primera vegada els 300.000 estudiants matriculats a estudis de grau, màster i doctorat. Segons les últimes dades provisionals corresponents al curs 2023-2024, a les 12 universitats de Catalunya el conjunt d’estudiants suma 304.682 persones, 234.016 en estudis de grau, 52.526 en estudis de màster, i 18.140 en estudis de Doctorat.
Ciència i tecnologia més atractives
El Saló de l’Ensenyament incorporarà altres espais d’activitats divulgatives i experiencials per donar a conèixer els estudis STEM (vinculats a les ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) als joves estudiants d’ESO i batxillerat. Així l’EspaiCiència, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), entitat fundada el 1986 i vinculada al Departament de Recerca i Universitats, aproparà de forma pràctica, propera i amena la recerca i la innovació que es du a terme a les universitats, centres d’investigació i empreses catalanes amb diferents proves i experiments científics. Igualment, a l’Aula de Tecnologies Multimèdia, organitzada pel Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITM-UPC), tindran lloc demostracions i activitats relacionades amb les noves tecnologies, els videojocs i la realitat virtual, entre d’altres.