La Delegació del Govern de Catalunya davant la Unió Europea presenta a Brussel·les l'exposició "Empowering Europe. Arquitectures Catalanes", una mostra que explora les obres arquitectòniques catalanes nominades al Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea / Premis Mies van der Rohe (EUmies Awards) des de 1988 fins a l'actualitat.

Aquests projectes, construïts en territori català o desenvolupats per estudis catalans a Europa, han transformat l'entorn i han reflexionat sobre iniciatives i polítiques que han contribuït a enfortir Europa en diversos àmbits, com ara la cohesió social, els reptes ecològics, l'experimentació amb materials, la innovació tecnològicai el creixement econòmic.

Aquesta evolució ha permès impulsar eines, recursos i oportunitats per millorar la nostra manera de viure, amb una visió holística que reforça la capacitat de Catalunya i d'Europa per afrontar els reptes presents i futurs.

Dels gairebé 200 projectes catalans que formen part de l'arxiu dels EUmies Awards, aquesta exposició en presenta una selecció de 19, els quals han estat guanyadors, finalistes o han estat seleccionats per jurats internacionals al llarg de la història del premi. Aquests 19 projectes arquitectònics de referència s'organitzen en 5 eixos temàtics: nous models d'habitatge col·lectiu, la dotació de la ciutat amb una xarxa d'equipaments públics, la intervenció en construccions existents, el llegat derivat de la celebració de grans esdeveniments i la creació de nous paisatges o la intervenció en els ja existents.

En aquest context d’innovació arquitectònica, la recent designació de Barcelona com a World Capital of Architecture in 2026 resulta especialment rellevant. Aquest reconeixement global reflecteix l’herència d'innovació i el lideratge de la ciutat en el món de l'arquitectura, ressonant profundament amb les obres catalanes nominades al premi EUmies des de 1988.

Aquesta exposició també posa en relleu la importància de l'arquitectura com a eina per afrontar els grans reptes socials i ambientals del segle XXI. A través d'aquests projectes, es posa de manifest com l'arquitectura pot generar solucions inclusives i sostenibles per a les nostres ciutats i la societat en general. Aquesta mirada cap al futur és fonamental per al Govern de Catalunya, que aposta per un desenvolupament urbà sostenible, incloent-hi l’impuls d'habitatge social, la transició ecològicai l'ús de tecnologies innovadores per millorar la qualitat de vida.

En el marc del Pla Brussel·les, la nova estratègia del Govern de Catalunya per reforçar la relació amb les institucions europees, es busca posicionar Catalunya com un actor clau en la creació de polítiques europees que fomentin la sostenibilitat, la cohesió social i la innovació urbana. Aquesta exposició reflecteix aquests valors, contribuint a un diàleg més ampli sobre les solucions urbanístiques que es necessiten per al futur.

Aquesta exposició no només celebra l'arquitectura com una disciplina artística, sinó també com una eina poderosa per transformar les nostres ciutats i societats, impulsant la integració de la sostenibilitat i la inclusió en el disseny de l’espai urbà. Us convidem a explorar aquests projectes inspiradors i reflexionar sobre com l'arquitectura pot contribuir a un futur més cohesionat i resilient per a Europa i per a les generacions futures.

Per organitzar les vistes de grup o per confirmar la teva visita, envia un correu a events_eu@gencat.cat.

Més informació: Empowering Europe. Arquitectures Catalanes. EUmies Awards 1988-2025. Departament d'Unió Europea i Acció Exterior



2  

Imatges

Empowering Europe. Arquitectures Catalanes. EUmies Awards 1988-2025

Empowering Europe. Arquitectures Catalanes. EUmies Awards 1988-2025 342480

Collage - "Empowering Europe. Arquitectures Catalanes. EUmies Awards 1988-2025"

Collage - "Empowering Europe. Arquitectures Catalanes. EUmies Awards 1988-2025" 5868104