1. La iniciativa posa en valor la riquesa natural i gastronòmica del territori i de productes d’alta qualitat, com la mel catalana
  2. Una part de les activitats giren entorn de les plantes remeieres, espècies vegetals amb propietats curatives que formen part de la nostra història, cultura i tradició
  3. I el conseller Ordeig participarà, el dia 1, en la presentació de la mona dedicada a Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025
FOTO NP ACTIVITATS CRMG'25 ABRIL
La mel i les plantes aromàtiques, productes culinaris destacats a l'abril entre les noves activitats per celebrar el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.
{"name":"2025/03/26/13/52/afe6073e-2194-401c-bf4c-ac29714b41db.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":"1039727"}


Així, a banda de la presentació de la mona dedicada a Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, que presidirà el conseller Òscar Ordeig, a Barcelona, el mes d’abril, quart mes de celebració d’aquest reconeixement, continuarà amb moltes més activitats gastronòmiques arreu del territori sota aquest paraigua, i que coincideixen amb l’arribada de la primavera i tenen com a protagonistes la mel i les plantes aromàtiques i medicinals. Abril és temps de recol·lecció de les plantes amb flor i l’inici de temporada de producció de la mel, per això el paisatge es transforma en camps florits, on es cultiven plantes aromàtiques i medicinals, i en espais amb ruscos on els apicultors desenvolupen la seva activitat.

Catalunya, per la diversitat de flors i la gran varietat de plantes mel·líferes, és un país de llarga tradició apícola amb una producció que es remunta segles enrere. La mel catalana destaca per la seva varietat i sabors, que van des de la suavitat de la mel de taronger fins a la intensitat de la mel de castanyer o de romaní, i és un producte gastronòmic de primer nivell, alhora que essencial en la cuina catalana; des de plats tradicionals a propostes actuals fan servir aquest producte, tant en receptes dolces com salades o bé en maridatges.

Les plantes aromàtiques i medicinals, altres protagonistes de la celebració, també són cabdals en la cuina catalana, tant per ser ingredient destacat de molts guisats, maceracions, infusions i sopes, com per ser la base de tècniques culinàries clau com la picada catalana. A més, moltes d’aquestes plantes s’han utilitzat històricament per tractar malalties i elaborar remeis casolans.

Abelles, mel i plantes formen part d’un ecosistema que cal protegir, no només per la seva importància cultural i gastronòmica sinó també pels beneficis per a la salut, l’economia i la biodiversitat; per això, destaquen en les principals activitats que s’organitzen arreu del territori, que inclouen tallers, visites guiades, tastos o jornades gastronòmiques.

Així, entre les principals activitats que es desenvoluparan a l'abril en el marc de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 destaquen:

  1. 1 d’abril: PRESENTACIÓ DE LA MONA DEDICADA A CATALUNYA COM A REGIÓ MUNDIAL DE LA GASTRONOMIA 2025. En aquesta mona de grans dimensions quedaran reflectits productes i tradicions de la gastronomia catalana, apareixeran els cuiners més representatius, i la pastisseria i la cuina també hi tindran rellevància.
  2. De l’1 d’abril al 30 de novembre: LA CUINA DE LA MEL, LES FLORS I LES SEVES PROPIETATS. El Consell Comarcal de la Noguera i la Fundació Coma de Meià organitzen les jornades i estudi del la cuina de la mel.
  3. Tot l’abril: VISITES APÍCOLES-GASTRONÒMIQUES i PLANTES AROMÀTIQUES. Apicultors i agricultors de la Segarra ofereixen visites apícoles/gastronòmiques/aromàtiques de les seves explotacions.
  4. 6 d’abril: MONTCLAR FLOREIX. Tallers de cuina i parades de productes locals sobre plantes aromàtiques.
  5. 6 abril: CAMINADA MOSAIC DE COLORS I SONS. Ruta guiada per pagesos per les hortes de Montoliu de Lleida, en època de floració per contemplar, flors, plantes i fruites.
  6. 7 - 8 abril: GASTROPIRINEUS 10A EDICIÓ. Esdeveniment que se celebra cada any en una comarca pirinenca diferent i posa en valor la cuina del territori.
  7. 11- 13 abril: LLAVORS, HERBES I FLORS DINS L’ESPAI TERRA I CUINA DEL MERCAT DEL RAM DE VIC. L’espai Llavors, Herbes i Flors acollirà expositors a l'entorn de les herbes remeieres, les flors comestibles, la mel i les llavors.
  8. 13 d’abril: MERCAT DE PRODUCTORS DEL BERGUEDÀ (EDICIÓ PRIMAVERA). En aquesta edició del Mercat de Productors es vol aprofitar l’ocasió que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia per potenciar-lo i fer girar l’edició d’abril al voltant de la mel.
  9. 13 abril: EL GUST DE L’OR DOLÇ DE LA NOGUERA “JORNADES APÍCOLES A CAMARASA”. L’activitat proposada pretén aglutinar en un mateix espai/esdeveniment, un conjunt de propostes per tal de promoure la cultura apícola i el seu producte estrella: la mel.
  10. 25 abril: EL VIATGE DE L’HORT A LA CUINA. JORNADA TÈCNICA DE PLANTES AROMÀTIQUES. Jornada tècnica i taller de cuina a Tona.
  11. 25 a 27 abril: JORNADA PLANTES REMEIERES. Cap de setmana dedicat a les plantes remeieres a Sant Feliu de Sasserra.

Es pot consultar informació actualitzada sobre totes les activitats a l’apartat agenda del web somgastronomia.cat