- El Departament ha fet el rodatge a Alcarràs, poble d’origen de la llibretera Mertxe París, on durant el mes de març té lloc l’impactant espectacle de la floració
- El llibre recomanat aquest mes és Vegetal, un àlbum il·lustrat que explora el procés de la floració i la producció de fruits

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha centrat el tercer rodatge del projecte Un llibre, una llavor al municipi d’Alcarràs (el Segrià), d’on surten cada campanya més de 400.000 tones de fruita de pinyol, com ara préssecs, nectarines, cireres o prunes.
La recomanació literària d’aquest mes és Vegetal, de l’autora Helen Druvert, publicat per Maeva. Es tracta d’un àlbum il·lustrat amb encunys i solapes que ens convida a meravellar-nos amb la natura i amb processos tan increïbles com la transformació de les flors en fruits o la formidable capacitat pol·linitzadora de les abelles.
La llibretera Mertxe París ens parla des d’una finca de presseguers, a Alcarràs, per recomanar una obra literària sobre el món vegetal i explica tot allò que hi ha al darrere del bonic espectacle de la floració: l’esforç dels pagesos per plantar varietats de fruita més resistents o instal·lar sistemes de regadiu per portar aigua als arbres, el cost de posar protectors perquè els conills no malmetin els arbres o la dedicació de totes aquelles persones que cullen fruita cada temporada.
A més a més, París apel·la a la responsabilitat dels consumidors a l’hora d’adquirir fruita d’aquí, en lloc de comprar-ne de l’altra punta del món.
La importància d’explicar el procés de producció de la fruita dolça
Els darrers anys, l’espectacle de la floració en municipis del Segrià com Aitona o Alcarràs ha generat onades de visitants, interessats per un espectacle cromàtic impactant. Això ha permès als pagesos, a les cooperatives i els seus municipis, explicar el procés de producció a la ciutadania, d’aquí i arreu del món, en una comarca que genera tones i tones de fruita dolça, molta destinada a l’exportació i que, per tant, és motor econòmic de tot un territori.
La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent, ha explicat que és important valorar qualsevol iniciativa que ens permeti “explicar el procés de producció de la fruita, així com l’esforç de totes les persones que hi participen. Si és a través dels llibres, de les biblioteques i les escoles, tenim l’ocasió d’arribar a una part molt important de la societat, les famílies i els infants, que ha de conèixer com funciona la producció de fruita, el perfecte encaix que té amb una dieta saludable i equilibrada i la vulnerabilitat a què s’exposen els pagesos pels efectes d’una meteorologia imprevisible, pel canvi climàtic o la sobrepoblació de fauna”.
Un llibre, una llavor: llegir per transformar
Un infant que llegeix és un adult que pensa i s’esforça per ser millor en tot allò que somia. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb la complicitat dels departaments d’Educació i Formació Professional i Cultura, va posar en marxa aquest mes de gener Un llibre, una llavor. Llegir per transformar, una iniciativa que vol impulsar el sector agroalimentari mitjançant els llibres.
El projecte, dirigit a famílies, biblioteques i escoles, proporcionarà propostes de llibres relacionats amb el sector agroalimentari, a fi d’explicar-lo als infants d’una manera atractiva i propera. Durant aquest 2025, l’últim dijous de cada mes, la llibretera, editora i vicepresidenta segona del Gremi de Llibreters de Catalunya, Mertxe París, presenta una proposta literària en diferents formats centrada en una temàtica pròpia del sector agroalimentari.
Tenim tot un any al davant, però en aquests tres primers mesos, el Departament ja ha abordat temàtiques tan cabdals com la pesca, la importància de l’aigua i les infraestructures de regadiu, o la floració i el món vegetal. Cada una d’aquestes recomanacions s’acompanya d’un vídeo i d’una guia didàctica per treballar a l’aula, a la biblioteca o casa, a més de tot un seguit de recomanacions complementàries per despertar vocacions i fer obrir els ulls a tot l’atractiu que pot arribar a tenir el sector agroalimentari.
Per a més informació:
https://agricultura.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/un-llibre-una-llavor/