Justícia, Drets i Memòria

Justícia inverteix 560.000 euros per a millorar la seguretat de les presons catalanes

El secretari de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle, defensa el col·lectiu de treballadors penitenciaris

query_builder   6 juliol 2004 17:48

event_note Nota de premsa

Justícia inverteix 560.000 euros per a millorar la seguretat de les presons catalanes

El secretari de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle, defensa el col·lectiu de treballadors penitenciaris

El Departament de Justícia de la Generalitat ha fet una inversió extraordinària de 566.000 euros per a millorar la seguretat en els centres penitenciaris, al temps que el secretari de serveis penitenciaris, Albert Batlle, ha fet avui una declaració pública expressa de suport al col·lectiu de treballadors penitenciaris.

El Departament de Justícia ha invertit uns 566.000 euros (92 milions de pessetes) en la millora de la seguretat dels centres penitenciaris catalans, en una actuació que forma part del seu pla de mesures urgents que també contempla un increment de personal de vigilància i rehabilitació d’ interns.

Aquesta inversió s’ha destinat a l’adquisició de materials de seguretat, com ara aparells intercomunicadors per al personal de vigilància dels centres penitenciaris i altres elements que permetin un millor control de la vigilància dels interns.

La secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia ha aprovat l’esmentada partida pressupostària extraordinària després de les peticions fetes per les meses de seguretat de tots els centres penitenciaris que, en les seves respectives reunions, van quantificar les necessitats de material i equipament de seguretat per a cada presó.

Paral•lelament, s’ha aprovat un pla plurianual (2004-2007) per a la millora dels equipaments informàtics dels centres penitenciaris amb una previsió de despesa de 1.396.724 €. La primera fase d’implantació d’aquest pla  s’iniciarà el setembre amb l’adquisició de 274 ordinadors.

Pel que fa a les tasques de dinamització i suport a activitats dels interns durant el període d’estiu, des d’ahir  s’han incorporat un total de 58 monitors.

Fruit de l’anàlisi de la situació de les presons catalanes, que es va iniciar quan el nou equip directiu del Departament va prendre possessió el passat mes de gener, i que també es va evidenciar el  30 d’abril amb els incidents del  CP Quatre Camins, Justícia també ha incrementat en 50 persones el seu personal destinat a vigilància i rehabilitació d’interns.

A la presó de Quatre Camins, el personal s’ha incrementat en 26 persones, a la Model de Barcelona s’han incorporat 8 treballadors més i a Brians, altres 14.

En aquest sentit, cal destacar que s’ha seleccionat personal amb experiència, al temps que s’han substituït totes les baixes del personal de vigilància en situació d’ incapacitat temporal.

En el capítol de personal de rehabilitació, la selecció de nous treballadors s’ha dut a terme entre més de 70 entrevistes i s’ha valorat els serveis prestats, la seva formació i la seva titulació acadèmica.

Cal destacar també que, en els dies posteriors als incidents del CP Quatre Camins, el personal del centre, així com el de les presons de Brians i Homes de Barcelona, van fer un total de 6.298 hores extraordinàries per reforçar la seguretat dels centres i evitar-ne incidents.

D’altra banda, Justícia ha decidit avançar encara més l’entrada en funcionament del Departament Especial de Règim Tancat (DERT) de la presó de Quatre Camins, de manera que es preveu la seva en marxa per a la propera tardor, quan les previsions inicials eren de gener de 2005.

El personal que treballarà en aquest departament es formarà en un curs especial que es farà aviat amb el suport del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat i l’Escola de Policia de Catalunya.

Així mateix, també s’avança en la creació d’una unitat de supervisió per interns d’alt risc en règim ordinari al mòdul tres del CP Brians.

Aquest conjunt de mesures, que han estat examinades i comunicades als representants sindicals dels treballadors, posen de manifest la voluntat del Departament d’avançar en la millora de les condicions de treball del conjunt dels treballadors en atenció a l’actual situació de massificació dels centres penitenciaris.

D’altra banda, el secretari de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle, ha afirmat avui que, en els informes presentats pel Departament de Justícia sobre presumptes maltractaments a interns després dels incidents del 30 d’abril a Quatre Camins, no hi ha cap imputació directa a funcionaris penitenciaris.

Batlle ha assegurat que, en cap cas, s’ha vulnerat la presumpció d’innocència del col•lectiu de funcionaris i ha afegit que l’informe s’ha limitat a constatar ús inadequat de mitjans coercitius en alguns casos d’interns que van ser traslladats després dels incidents.

El secretari de Serveis Penitenciaris també ha fet una manifestació expressa de suport al col•lectiu de treballadors penitenciaris, encara que ha lamentat que hi hagi, en el seu parer, un corporativisme mal entès que pot perjudicar el conjunt dels mateixos funcionaris.

`