Salut

Les associacions catalanes de trasplantats s'uneixen en una federació

Ala presentació hi assistiran l'escriptora Maruja Torres, l'actor Jordi Díaz i la model Judit Mascó

query_builder   3 juny 2003 12:59

event_note Nota de premsa

Les associacions catalanes de trasplantats s'uneixen en una federació

Ala presentació hi assistiran l'escriptora Maruja Torres, l'actor Jordi Díaz i la model Judit Mascó

Demà dimecres, dia 4 de juny, i coincidint amb el Dia del Donant, es presentarà en societat la Federació d’Associacions de Trasplantats de Catalunya, que neix, entre d’altres, amb l’objectiu de fomentar la promoció de la donació i de la investigació en el camp del trasplantament. L’acte de presentació es farà a les 10.00 hores a la seu del Departament de Sanitat i Seguretat Social i el presidirà el conseller Xavier Pomés, conjuntament amb la presidenta de la nova Federació, Montserrat Collado, i el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), el doctor Jordi Vilardell.

La Federació d’Associacions de Trasplantats de Catalunya (FATCAT) integra les associacions ADER (de Malalts Renals), ALCER (Malalts de Ronyó), TACEC (Trasplantats Associats de Cor de Catalunya), ATC (Associació de Trasplantats Cardíacs) i Club TH (Club de Trasplantats Hepàtics), amb la voluntat de sumar esforços per una mateixa causa: el trasplantament i tots els aspectes que s’hi relacionen.

A l’acte de presentació de la Federació, que compta amb el suport del Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya així com de diferents personalitats, hi assistiran l’escriptora i periodista Maruja Torres, l’actor Jordi Díaz, especialment conegut per la seva participació en la sèrie de TV3 El cor de la ciutat, i la model Judit Mascó, que han volgut expressar d’aquesta manera el seu reconeixement a la iniciativa. Iniciativa que la FATCAT dóna a conèixer al llarg d’aquesta setmana, i amb motiu de la celebració del Dia del Donant, amb un estand de promoció que es troba instal•lat fins divendres a la Rambla Catalunya de Barcelona.

Dades sobre trasplantaments

L’any 2002 es van realitzar a Catalunya un total de 681 trasplantaments d’òrgans sòlids. D’aquests, 372 van ser de ronyó, 204 de fetge, 50 de cor, 36 de pulmó i 19 de pàncrees. Aquest nombre de trasplantaments va suposar una activitat molt important, i va situar Catalunya, un any més, com a referent dins de l’Estat espanyol.

Pel que fa a l’activitat en donació d’òrgans, Catalunya va tenir un total de 234 donants vàlids l’any 2002. Aquesta xifra va suposar un índex de donació per milió de població (pmp) de 36, que està per sobre de la mitjana de l’Estat, on va ser de 33,7 pmp, així com de les comunitats autònomes que tenen un índex de població similar al de Catalunya, com ara Andalusia, amb una taxa de donació pmp de 31,9, i Madrid, amb una taxa de 33,7 pmp.

L’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que demà presentarà també la seva nova pàgina web, disposa d’un telèfon que funciona les 24 hores, el 93 339 83 03, a través del qual es pot obtenir informació sobre la donació i el trasplantament, així com sobre la manera d’obtenir el carnet de donant.

`