- Les projeccions demogràfiques i les jubilacions que afecten al sector fan que graduar-se en Filologia Catalana sigui una garantia de feina present i futura.
Davant de la creixent necessitat laboral d’especialistes en llengua i literatura catalanes, la Generalitat de Catalunya amplia i posa en marxa per segon any consecutiu una campanya per promoure l’accés als estudis de Filologia Catalana. Aquesta iniciativa, que l’any passat ja va tenir una bona acollida, es consolida i creix, i ho fa amb una novetat destacada: la presentació d’un programa pilot de beques destinat als futurs estudiants d’aquest grau, que s’activarà el curs vinent.
Atès el context social i les projeccions demogràfiques, els estudis de Filologia Catalana són una opció amb una alta sortida laboral present i futura. Tant el Consorci per a la Normalització Lingüística com el Departament d’Educació preveuen nombroses jubilacions i noves contractacions durant la propera dècada derivades de la demanda de professorat per a adults, secundària i aules d’acollida. Alhora, també s’apropa una ampliació i un relleu generacional en els equips de tècnics de planificació lingüística de l’administració pública catalana. D’altra banda, també el sector privat mostra una demanda creixent de professionals amb formació en Filologia Catalana, un perfil de graduat especialista i polivalent, que pot treballar en empreses dels sectors editorial, comunicatiu i de tecnologies lingüístiques.
De fet, les dades actuals confirmen l'alta ocupabilitat d’aquests estudis: segons dades de l’Agència Qualitat Universitària (AQU) referides al grau de la Universitat de Barcelona, el 96,7% dels estudiants de Filologia Catalana estan treballant, majoritàriament en feines del seu sector, i un 83% havien estat contractats tres mesos després d’haver acabat els estudis. L'alta ocupabilitat, les condicions laborals atractives, la demanda creixent d’aquest perfil professional, juntament amb la primera edició de la campanya "Tria Filologia Catalana", entre d’altres factors, ajuden a explicar que, en el conjunt de les universitats catalanes, entre el curs 23/24 i 24/25 les matrícules de Filologia Catalana hagin crescut en un 21%.

Enguany, la campanya "Tria Filologia Catalana" evoluciona i creix amb una nova imatge que posa l'accent en l'alta demanda de professionals formats en llengua i literatura catalanes. Si l'any passat ja va incloure accions amb professionals i creadors a les seves pròpies xarxes que van arribar al milió de visualitzacions, xerrades i una guia per a orientadors i professors, aquest 2025 incorpora accions d’encartellament urbà que activaran la campanya a xarxes socials per part de desenes de creadors i professionals, anuncis de tota mena de formats, així com la creació d'un filtre promocional per a TikTok i Instagram. A més, com que la decisió d'estudiar una carrera es va perfilant al llarg del batxillerat, a partir d'ara la campanya "Tria Filologia Catalana" estarà activa durant tot l'any, amb continguts adaptats al llarg del curs, tant per a l'alumnat com per al professorat, agent clau per donar visibilitat al grau. Aquestes actuacions es coordinen amb els departaments de Filologia Catalana de les universitats.

La gran novetat del curs vinent: un programa pilot de beques
El Departament de Política Lingüística posa en marxa un programa pilot de beques per a estudiants de Filologia Catalana que comptarà amb una dotació inicial de més de 100.000 euros i oferirà 25 beques a partir del curs 2025-2026. Cada beca tindrà una dotació aproximada de 500 euros mensuals i serà accessible per a qualsevol estudiant de Catalunya. Es concediran segons criteris que valoraran, entre d’altres, l’excel·lència acadèmica, la situació econòmica i els coneixements de llengües dels candidats. Cinc de les beques es reservaran a estudiants amb coneixement de llengües vinculades a la immigració, dues es destinaran a estudiants que vulguin cursar estudis d’aranès en el marc dels estudis occitans, i les divuit restants seran de convocatòria general. Aquest programa neix com una prova pilot amb voluntat de continuïtat i ampliació al llarg de la legislatura, en funció dels resultats i l'impacte que generi.
En paraules del conseller Vila: “La llengua necessita els millors professionals per respondre als reptes que tenim com a país i el mercat demana titulats amb Filologia Catalana. Amb aquesta campanya i amb les beques que incorpora facilitem que el talent de les noves generacions pugui canalitzar-se cap als estudis de llengua i literatura catalanes sense cap obstacle econòmic. És el moment de confiar en les noves generacions.”