- Un any més, el Departament d’Empresa i Treball, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals, sufragarà amb un ajut de 1.000€ el viatge de l’equip guanyador per participar en la final estatal del concurs, que tindrà lloc a Galícia el proper mes de juny
- La final catalana del CanSaT l’organitza l’ESEIAAT- UPC amb el suport del Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya per promoure les tecnologies de l’espai i les vocacions CTEM entre el jovent
La cinquena edició del CanSat a Catalunya ja té guanyador: l’equip NovaSat25, de l’Institut Bernat el Ferrer, de Molins de Rei, s’ha proclamat vencedor de la final catalana del concurs i per tant, representarà Catalunya en la final estatal, que tindrà lloc a Galícia el mes de juny i d’on sortirà l’equip espanyol que participarà posteriorment en l’esdeveniment europeu del concurs als Països Baixos. Un any més, la Generalitat de Catalunya sufragarà amb un ajut de 1.000€ el viatge de l’equip guanyador a Galícia per disputar la final estatal del concurs.
El CanSat és una competició que impulsa cada any a tot Europa l’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA), i consisteix en el disseny, construcció i llançament de petits satèl·lits de la mida d’una llauna de refresc.
L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) organitza la fase classificatòria estatal del concurs a Catalunya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball. Aquest suport s’emmarca en l’Estratègia NewSpace de Catalunya i té per objectiu generar vocacions envers l’espai, la tecnologia i les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre el jovent. En la cinquena edició del CanSat Catalunya també hi han col·laborat el Departament d’Educació i Formació Professional, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l’Aeroport de Lleida-Alguaire.
Els llançaments corresponents a aquesta cinquena edició del CanSat a Catalunya es van dur a terme el passat 29 de març a l’Aeroport de Lleida-Alguaire (Lleida), en una jornada on 18 equips formats per alumnat d’ESO, batxillerat i FP d’arreu de Catalunya van competir enlairant els seus CanSats a bord de coets. La jornada d’enlairament va comptar amb la presència de Sandra Ruiz, directora general d’Economia i Societat Digitals de la Generalitat de Catalunya; Jordi Voltas, director de l’ESEIAAT-UPC; i Xavier Gómez, director de l’Aeroport de Lleida-Alguaire, així com d’altres representants de les entitats organitzadores i col·laboradores.
La jornada de presentació de resultats i exposició de les conclusions obtingudes per part dels equips finalistes, valoració final de projectes i lliurament de premis va tenir lloc ahir a la seu de l’ESEIAAT, a Terrassa, on el jurat, a més del premi al guanyador global per a l’equip NovaSat25, va atorgar altres premis i mencions a 6 equips més:
•Premi a la millor missió científica: equip Forat Engineering, de l’Institut Forat del Vent (Cerdanyola del Vallès)
•Premi a la millor fita tecnològica: equip Sunny, de l’Escola Pia Mataró (Mataró)
•Premi a la millor comunicació: equip LandSat Ègara, de l’IES Terrassa (Terrassa)
•Premi al millor treball en equip: equip 5atKan, dels Jesuïtes de Gràcia – Col·legi Kostka (Barcelona)
•Menció especial Hack&Build: equip IlerSat, de l’Institut Guindàvols (Lleida)
•Menció espacial emprenedoria: SpaceCan, de l’Escola Vedruna Tona (Tona)
Sobre el CanSat Catalunya
El CanSat Catalunya, que arriba aquest any a la cinquena edició, s’ha consolidat com un dels grans esdeveniments científics i tecnològics del país orientats als més joves. A la primera edició s’hi van inscriure 14 equips; a la segona, 50 equips; a la tercera, van ser-hi 70 equips, i a l’edició de l’any passat, 108 equips. A l’edició d’aquest any s’hi han inscrit 135 equips de tot Catalunya pertanyents a 68 centres educatius, superant un cop més el rècord de participació.
La competició és un repte tant tecnològic com científic en què, a més del llançament i la presentació de resultats, els estudiants que hi participen han de dedicar el seu talent a dissenyar i construir els seus petits satèl·lits, que integren telemetria, sensors i transmissor de dades.