Salut

Concedides les medalles i la placa Josep Trueta al mèrit sanitari

query_builder   29 gener 2003 11:16

event_note Nota de premsa

Concedides les medalles i la placa Josep Trueta al mèrit sanitari

La Generalitat de Catalunya ha acordat atorgar les medalles Josep Trueta al mèrit sanitari als doctors Ludvik Drobnic, Ignasi Maria Aragó, Pau Viladiu, Isidre Claret, Francesc Vilardell, Gerard Vergés i José Costa, així com la placa Josep Trueta a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) i al Centre d’Atenció Primària La Mina. L’acte de lliurament de les medalles i la placa Josep Trueta, que tindrà lloc el proper divendres, dia 31 de gener, a les 19h, estarà presidit pel president de la Generalitat, Jordi Pujol, i l’acompanyaran el Conseller de Sanitat i Seguretat Social, Xavier Pomès, i el secretari general del Departament, Ramon Massager.

Aquest és el cinquè any que es concedeixen aquests guardons, instituïts pel Govern de Catalunya amb la finalitat d’honorar les persones i entitats que, pels seus mèrits, hagin contribuït destacadament al progrés i la millora de la sanitat.

Les persones distingides enguany amb la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari han estat els doctors Ludvik Drobnic, Ignasi Aragó, Pau Viladiu, Isidre Claret, Francesc Vilardell, Gerard Vergés i José Costa.

El doctor Ludvik Drobnic, va néixer a Graven, Eslovènia, l’any 1928. Va desenvolupar la seva activitat professional a l’Hospital del Mar de Barcelona on s’ha dedicat a la microbiologia i les malalties infeccioses. Ha realitzat una gran activitat investigadora i docent , així com cursos de doctorat.

El doctor Ignasi Maria Aragó és pediatra, va néixer a Barcelona l’any 1916. Persona clau en la modernització de la gestió hospitalària catalana, va ser el creador, l’any 1960, de la Unió Catalana d’Hospitals i cofundador, l’any 1963, del Centre Tècnic d’Estudi Hospitalaris. Ha dut a terme diferents estudis i treballs sobre gestió i planificació d’entitats i centres en el camp hospitalari català. Ha estat guardonat amb el premi “Homenot de la Sanitat” per la Fundació Avedis Donabedian, i és soci de mèrit de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

El doctor Pau Viladiu és oncòleg i va néixer a Barcelona l’any 1943. Ha estat director de l’Hospital Josep Trueta de Girona i impulsor de l’Institut Català d’Oncologia. Actualment és director del Registre de Càncer de Catalunya. Va iniciar la seva trajectòria professional a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i va ampliar coneixements a la Case Western Reserve University de Cleveland. Ha desenvolupat recerca en l’àmbit del diagnòstic i tractament del càncer de mama i ha publicat més d’un centenar de treballs científics.

El doctor Isidre Claret destaca com a cirurgià pediàtric, va néixer a Barcelona l’any 1926. Ha estat cap del Servei de cirurgia infantil a l’Hospital Clínic, a l’Hospital Sant Joan de Déu i Cap del servei del Centre de Nadons de la Diputació Provincial de Barcelona. És president de la Societat Catalana de Pediatria, membre de mèrit de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i membre del Consell assessor de la fundació “Ajudantajudar”. Ha estat guardonat amb el premi Virgili de la Societat Catalana de Pediatria. Va exercir de pediatra a un hospital de Sierra Leona.

Un altre dels guardonats amb la Medalla Josep Trueta és el doctor Francesc Vilardell, digestòleg. Va néixer l’any 1926 a Barcelona. És doctorat en gastroenterologia per la Universitat de Pennsylvania. Va ser cap del Servei de digestologia de l’Hospital de Sant Pau, soci de mèrit de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i president de l’Organització Mundial de Gastroenterologia. Actualment és membre honorari de societats gastroenterològiques d’Espanya, França, Regne Unit i Japó, entre d’altres països. Ha estat guardonat amb la Creu Sant Jordi i la gran Cruz de Sanidad.

El doctor Gerard Vergès és farmacèutic, va néixer a Tortosa l’any 1931. És fundador de la Química Clínica Aplicada. Ha publicat diversos assaigs d’investigació. Ha estat membre de la Junta de Govern del Col•legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. L’any 1997 va ser guardonat amb la Creu Sant Jordi. Altres dels guardons que ha rebut són el Premi d’Honor de les Lletres catalanes, el Premi Carles Riba, el Premi Josep Pla i el Premi Josep Vallverdú. És membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

El doctor José Costa va néixer a Barcelona l’any 1943. És oncòleg, llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva carrera professional als Estats Units i actualment és un dels responsables del Yale Cancer Center de la Yale University School of Medicine, on també ha exercit la docència. És membre de diverses societats científiques europees i nordamericanes i ha publicat nombrosos llibres i articles mèdics. Ha estat membre del consell editorial de diverses revistes científiques.

Enguany les entitats designades amb la placa Josep Trueta han estat l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, entitat que té com objectiu la millora de la qualitat de vida de nens amb càncer, i el Centre d’Atenció Primària La Mina.

L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya va ser fundada l’any 1987 per un grup de pares amb fills que patien cancer. Compten amb un grup de persones voluntàries que realitzen activitats a les sales de joc dels hospitals, ofereixen ajuts econòmics i donen suport psicosocial a les famílies afectades. Aquesta entitat porta a terme una gran tasca pedagògica amb la publicació d’informació sobre càncer infantil i les seves conseqüències en els diversos àmbits de la societat.

El Centre d’Atenció Primària La Mina està gestionat per l’Institut Català de la Salut. Va començar la seva activitat assistencial l’any 1978 amb un model d’atenció primària tradicional en un àmbit d’alta conflictivitat social. L’any 1984 es va iniciar com a centre pilot, on els professionals metges i infermeres eren tots integrats amb una dedicació horària de 6 hores. Està prevista la seva remodelació d’acord amb els projectes endegats pel Consorci de la Mina per reformar el barri.

La medalla i la placa Josep Trueta es van crear l’any 1997, coincidint amb el centenari del naixement d’aquest eminent metge i científic català i en la seva quarta edició va recaure en els doctors Joaquim Bonal, Rafael Esteve, Josep Maria Figueras, Pere Brugada, Gonçal Lloveras, Àngel Pellicer, Jordi Soler i Joan Oliveras, d’una banda, i en la Fundació Institut Guttmann i la Fundació La Marató de TV3, per l’altra.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia