Salut

Comunicat sobre la detecció de casos de legionella pneumophila

query_builder   6 agost 2004 16:00

event_note Nota de premsa

Comunicat sobre la detecció de casos de legionella pneumophila

El dia 3 d’agost a la tarda el Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona rep la notificació de que s’han atès 4 casos de pneumònia comunitària per Legionella Pneumòphila confirmats per antigenuria a l’Hospital Vall d’Hebron.

Dos dels casos residien en zones properes del barri de Vallcarca i els altres dos al Carmel. Malgrat que no s’apreciava una relació entre ells, la coincidència temporal va portar a valorar com apropiat alertar a tots els hospitals de la ciutat i els seus serveis d’urgències per que esbrinessin en els casos sospitosos la possible existència de Legionella Pneumòphila.

Posteriorment, el dia 5 agost es rep la declaració d’un nou cas diagnosticat a urgències de l’Hospital Vall d’Hebron, i un altre cas confirmat per antigenuria des de la Clínica Delfos.

CASOS

Es tracta de 6 persones amb residència a la zona de Vallcarca (3), el Carmel (2) i Nou Barris (1), amb edats entre els 50 i 80 anys. En aquests moments tres d’ells ja estan donats d’alta, 2 continuen ingressats amb bona evolució i el sisè roman ingressat a l’UCI.

HIPÒTESI I ACTUACIONS

Cinc casos són de persones que o bé resideixen o bé han estat fent gestions a la zona de Vallcarca. Es treballa prioritàriament sota la hipòtesi d’un brot comunitari de legionel•losi per exposició a torres de refrigeració que pugui explicar tots o la majoria d’aquests casos. Es manté la busca activa de casos als centres sanitaris de la ciutat, i els sistemes de vigilància epidemiològica permanents (SUVEC) estan activats.

La situació ha estat notificada a la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut d’acord amb els protocols establerts.

Com en altres situacions d’aquesta mena, s’ha iniciat la busca d’instal•lacions susceptibles de causar aquest problema en les zones implicades del Carmel i Vallcarca. Es descarta que les instal•lacions del Parc Sanitari Pere Virgili estiguin implicades, atès que els seus sistemes d’aire condicionat van ser renovats recentment i són de circuit tancat.

Informació

Aquest comunicat s’emet després de la reunió mantinguda avui al Consorci Sanitari de Barcelona en la qual han participat els serveis de l’Ajuntament, de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, de l’Hospital Vall d’Hebron, i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Per a més informació podeu connectar amb el Dr. Joan R. Villalbí, gerent adjunt de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Tel. 649 938 800.