Catalunya es reivindica com a referent gastronòmic en una de les principals fires del segment gourmet, amb la participació d’un centenar d’empreses del sector Fine Food
En el marc del certamen, el Departament d’Agricultura ha organitzat aquest dilluns un taller gastronòmic per posar en valor la cuina catalana amb el segell de qualitat de les activitats de presentació de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, acompanyat de la directora de Prodeca, Dèlia Perpiñà, ha visitat les empreses agroalimentàries catalanes que participen al Saló Gourmets de Madrid, una de les cites europees més rellevants d'alimentació i begudes d'alta gamma.
Amb la seva visita, el conseller Ordeig ha volgut expressar el suport del Govern al sector i als productors catalans que participen a la fira, davant la situació derivada de les decisions de l'administració Trump.
El conseller d’Agricultura, que ha pogut conversar amb els diferents empresaris catalans presents a la fira, s’ha referit al Pla Responem que ha presentat aquest matí el president de la Generalitat, Salvador Illa, per frenar l’impacte dels aranzels de Trump.
El pla de defensa té com a objectiu protegir la resiliència del teixit empresarial i agrícola de Catalunya i l’ocupació que genera, i rellançar l’empresa catalana fomentant la seva internacionalització i posicionament en els mercats globals.
Alhora, contempla cinc mesures de resposta com ara la mobilització de 1.500 M d’euros en ajuts i subvencions: 300M d’euros per activar línies d’ajut des dels pressupostos ordinaris de la Generalitat i 900 M d’euros per tal que l’ICF pugui desplegar instruments per acompanyar a empreses afectades en forma d’avals, crèdits circulants, crèdits d’inversió i bonificació del tipus d’interès dels crèdits fins al 1,5%.
La proposta del president també inclou 150 M d’euros destinats a Fons d’inversió i capitalització a través de l’ICF i Avançsa i 130M d’euros destinats a oferir un servei d'assessorament per impulsar la internacionalització i diversificació dels mercats de les empreses catalanes, entre d’altres mesures.
Un aparador internacional per a 100 empreses catalanes
La participació de Catalunya al Saló Gourmets busca consolidar la marca Catalunya en els mercats estatal i internacional en un any clau per al país, amb el reconeixement com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Amb més de 100.000 visitants professionals i 15.000 compradors internacionals, el Salón Gourmets és una plataforma estratègica per establir contactes comercials i posicionar els productes catalans en el segment gourmet i d’alta gamma.
La cuina catalana brilla a Madrid amb un menú estel·lar
Enel marc del certamen, el Departament, mitjançant Prodeca, ha organitzat aquest dilluns un taller gastronòmic exclusiu a l’Aula Gourmets per posar en valor la cuina catalana amb el segell de qualitat de les activitats de presentació de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Amb el títol “Menú Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”, l’acte ha comptat amb la participació de xefs de referència com Paco Pérez (Restaurant Miramar, Llançà - ⭐⭐) i Jeroni Castell (Les Moles, Ulldecona - ⭐) la pastissera Mar Ibáñez (AÜRT, Barcelona - ⭐) i el sumiller Cyril Vermeulen (Celler de Can Roca, Girona - ⭐⭐⭐), en una proposta conduïda per la periodista gastronòmica Belén Parra.
El menú presentat ha combinat tradició i innovació amb plats com musclos de vestir amb garum, gamba blanca amb bolets i oli d’oliva verge extra o una sorprenent llet d’ovella merengada amb coliflor i ha incorporat el producte de diverses empreses catalanes expositores a al fira.
Sobre els ponents
Paco Pérez, xef del restaurant Miramar de Llançà (⭐⭐), és un dels noms més internacionals de la cuina catalana, amb cinc estrelles Michelin repartides entre els seus restaurants a Catalunya, Berlín i Polònia. Pérez ha dut la cuina marinera de l'Empordà a l’avantguarda gastronòmica europea, amb una aposta per la innovació sense renunciar a l’essència del territori.
Jeroni Castell, al capdavant de Les Moles (⭐), a Ulldecona, ha convertit una antiga pedrera en un temple gastronòmic que dialoga amb el paisatge i el producte del sud de Catalunya. Reconegut pel seu compromís amb el producte local i una cuina creativa de proximitat, Castell és també un actiu dinamitzador del territori i del sector agroalimentari del Montsià.
Mar Ibáñez, cap de postres del restaurant AÜRT de Barcelona (⭐), és una de les veus emergents més interessants de la pastisseria d’avantguarda a Catalunya. Amb només 19 anys, Ibáñez va ser guardonada el novembre de 2023 amb el premi The Best Dessert 2023 per l'escola Espaisucre, gràcies a les seves innovadores creacions que incorporen ingredients poc convencionals en la pastisseria, com bolets, shiso, vinagre i cogombre.
La proposta s’ha completat amb l’expertesa del sommelier Cyril Vermeulen, responsable de la sala i el servei del vi al prestigiós Celler de Can Roca (⭐⭐⭐), reconegut internacionalment com un dels millors restaurants del món. El febrer de 2025, Vermeulen va ser distingit com a Millor Sommelier de Catalunya 2025 per l'Associació Catalana de Sommeliers, en reconeixement a la seva trajectòria i excel·lència en el servei del vi.



