1. El Departament d’Igualtat i Feminisme posa a l'abast d'ens locals, associacions, centres educatius i altres entitats i institucions l'exposició ‘Baró Estardipen. Presó general de gitanos i gitanes’. 
  2. L’exposició, que es va instal·lar al desembre al Palau Robert i ara s’ha adaptat a un format itinerant, recupera la memòria històrica de la comunitat gitana, així com reconeix el racisme i la violència institucional que ha patit històricament. 
  3. L’exposició es podrà visitar del 7 al 17 d'abril a la sala d'Actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró.

En el marc del Dia Internacional del Poble Gitano, la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, i la d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor Cantador, han inaugurat l'exposició ‘Baró Estardipen. Presó general de gitanos i gitanes’. Ho han fet a la ciutat de Mataró, un dels municipis de Catalunya on van tenir lloc més captures. 

Mataró és la primera parada d’aquesta nova versió de l’exposició, que ja es va veure al desembre al Palau Robert de Barcelona i que ara el Departament d’Igualtat i Feminisme ha adaptat ha format itinerant com a mostra del seu compromís per donar a conèixer aquests fets arreu del territori. L’exposició vol recuperar la memòria històrica de la comunitat gitana, així com reconèixer el racisme i la violència institucional que ha patit històricament. També busca vincular aquests fets històrics amb l'actualitat per tal de conscienciar la ciutadania sobre la situació de desigualtat i desavantatge que pateix encara avui la comunitat gitana i prevenir l’antigitanisme.

Martínez Bravo ha destacat que "la cultura és una eina poderosa de transformació. Recordar és un acte de resistència, però també un acte d’esperança" i ha apuntat que "aquesta exposició no només ens explica el passat, sinó que ens interpel·la a construir un futur més just per als gitanos i les gitanes."

Menor Cantador ha obert l’acte destacant la importància de trobar-se per parlar sobre el Baró Estardipen i fer-ho també des de les institucions “Tallem el fil d’aquesta història que no volem perpetuar per escriure una nova pàgina de respecte, igualtat i justícia social. Una nova història amb un futur millor per al poble gitano. Una història que hem de construir des del coneixement i el respecte, des de la voluntat d'acabar amb els estigmes i des de la creació d'espais de justícia social”.

A la inauguració també han intervingut l’alcalde de Mataró, David Bote, el president del Front Cultural Gitano del Maresme, Ricard Marí, així com la secretària d'Igualtats del departament d'Igualtat i Feminisme, Gina Pol Borràs i s’ha fet una visita guiada a l’exposició de la mà del seu comissari, Paco Vargas.

L’exposició es podrà visitar del 7 al 17 d'abril a la sala d'Actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró.

Exposició itinerant

El Departament d’Igualtat i Feminisme posa a l'abast d'ens locals, associacions, centres educatius i altres entitats i institucions l'exposició ‘Baró Estardipen. Presó general de gitanos i gitanes’ mitjançant el repositori d’exposicions de l’Institut Català de les Dones.

L’exposició del Departament d’Igualtat i Feminisme mitjançant la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, comissariada per Paco Vargas, relata un episodi clau en la història de la persecució del poble gitano a Espanya, la Gran Captura de 1749. 

Aquest fet marca un moment àlgid de l’antigitanisme estructural, que durant segles va promoure l’exclusió i la repressió de la comunitat gitana. Liderada per figures com el Marquès de l'Ensenada, aquesta operació tenia com a objectiu la detenció i sotmetiment del poble gitano, basant-se en un projecte d’extermini, tot justificant la repressió amb arguments fonamentats en prejudicis socials i econòmics. 

Anteriorment a Mataró, el 13 de novembre del 2024, el Departament d’Igualtat i Feminisme va organitzar un acte que va comptar amb la representació de l’obra teatral “No soy tu gitana” de l’activista Sílvia Agüero amb un debat posterior. 

Setmana del poble gitano

Coincidint amb el Dia Internacional del Poble Gitano que es commemora demà 8 d’abril el Govern, mitjançant els Departaments de Drets Socials i Inclusió, i Igualtat i Feminisme, ha organitzat una setmana d’actes dedicats a donar a conèixer i reivindicar el poble i la cultura romanís. 

  1. Dimarts 8 d’abril és el Dia Internacional del Poble Gitano. Amb motiu de l’efemèride, tindrà lloc una recepció al Palau de la Generalitat per part del president Salvador Illa. Al matí, Parlament organitza un acte per recordar el Primer Congrés Mundial Romaní, que es va fer en aquesta data el 1971 a Londres. 
  2. Dimecres 9 d’abril posa punt final a la setmana la inauguració de la mostra “600 anys de l’arribada del poble gitano”. S’inaugura a les 18 h al Casal Cívic i Comunitari Barcelona - Verdum Artesania on es podrà visitar fins al 24 d’abril. L’exposició visualitza a través de diferents panells l'entrada i l'evolució del Poble Gitano a Catalunya des de fa sis segles. Amb aquesta mostra, que serà itinerant, es dona a conèixer la història i la cultura gitana, com a part de la cultura catalana, promovent i difonent els seus valors. També és una forma de reconèixer algunes de les aportacions que el poble gitano ha fet a Catalunya històricament. En paral·lel a la inauguració de la mostra, s’ha organitzat un diàleg entre l’historiador Israel Soto Mercader i la Paqui Perona Cortés, referent de l’àmbit feminista. També hi haurà una actuació musical.

7  

Imatges

Parlaments HC Drets Socials i Inclusió

Parlaments HC Drets Socials i Inclusió 119995

Detall noms Gran Captura

Detall noms Gran Captura 103572

Parlaments alcalde Mataró

Parlaments alcalde Mataró 66530

Parlaments HC Igualtat i Feminisme

Parlaments HC Igualtat i Feminisme 72402

Explicació exposició comissari Paco Vargas

Explicació exposició comissari Paco Vargas 121910

Parlaments Ricard Marí

Parlaments Ricard Marí 98653

Parlaments secretària d'Igualtats

Parlaments secretària d'Igualtats 79624