- “Volem millorar la participació de les pimes i de les empreses locals, que han de poder accedir a les grans contractacions que fa l’administració”, subratlla la consellera Romero
- El decret amplia la capacitat dels departaments per licitar directament obra pública, per tal de guanyar agilitat i eficiència en l’execució d’inversions
- El Parlament de Catalunya ha donat llum verda avui el Decret llei 3/2025, de 4 de març, pel qual s'adopten mesures urgents en matèria de contractació pública. Durant la seva intervenció en el debat a la Cambra, la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ha explicat que la norma té un doble objectiu: d’una banda, assolir una contractació pública “més àgil i eficient” que permeti reactivar l’economia; i, de l’altra, afavorir l’accés de les petites i mitjanes empreses als contractes de la Generalitat. “Volem millorar la participació de les pimes i de les empreses locals, que han de poder també accedir a les grans contractacions que fa l’administració”, ha subratllat. La consellera ha recordat que actualment les pimes suposen el 99% del teixit productiu, però només concentren el 34,8% de l’import dels contractes públics.

En aquest sentit, el decret llei validat avui preveu una major lotització (divisió per lots) dels contractes de la Generalitat, el que permetràque aquelles empreses de menor dimensió participin més en la contractació pública, en línia amb el que promou la normativa europea. En aquest sentit, també es limita el nombre de lots que una mateixa empresa pot obtenir.
Una altra novetat que introdueix el decret és el pagament directe per part de la Generalitat als subcontractistes, que sovint són pimes, per tal d’evitar retards en els cobraments i contribuir a la seva estabilitat financera. “Crec que tant la divisió en lots com el pagament directe als subcontractistes ens ajudarà a donar més pes, més força i més muscle a les nostres pimes”, ha remarcat la consellera. Finalment, el decret també estableix que els contractes d’import igual o inferior a 5.000€ puguin tramitar-se com a pagaments menors, una mesura que afavorirà els ajuntaments petits i mitjans, així com les empreses locals.
Contractació directa per part dels departaments i ens públics
El decret amplia la capacitat dels departaments i empreses públiques per licitar directament obra pública i manteniments, per tal de guanyar agilitat i eficiència en l’execució d’inversions. Així, la nova normativa donarà als departaments i els seus ens dependents més flexibilitat per licitar, ja que eleva dels 2 fins als 15 milions d’euros el llindar a partir del qual la gestió de les obres s’ha d’encarregar a l’empresa pública Infraestructures.cat. D’aquesta manera, es permet als departaments i entitats que així ho decideixin executar directament les obres que afectin immobles i equipaments de la seva titularitat, alleugerint així el volum d’inversions que ha de gestionar Infraestructures.cat. A més, pel que fa a les grans inversions en l’àmbit sanitari, energètic i d’habitatge, considerades d’importància estratègica i elevada complexitat, l’acord faculta els departaments i les entitats perquè decideixin si opten per l’execució directa o l’encàrrec a Infraestructures.cat, amb independència del seu cost.
1