24-1-2004

El president català ha fet aquestes afirmacions a Davos, en resposta a les declaracions del vicepresident econòmic del Govern central

Pasqual Maragall demana a Rato que exerceixi de govern i no d’oposició

“Ells són govern i ho han d’arreglar, si estan preocupats han d’arreglar-ho i trucar al president. Han de fer govern i no oposició. M’estranya que alguns membres del Govern espanyol, que tenien un estil diferent, hagin acabat adoptant una actitud perjudicial per a Catalunya i per a Espanya” -ha afirmat el president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

“Es demostra - ha continuat- que els governs català i l’espanyol en els darrers vuit anys han estat incapaços de formular una política industrial ambiciosa i, ara, es veuen els resultats. Nosaltres no actuarem a la defensiva, preferim admetre que hi ha fases de la producció on no som ni serem competitius (fases intensives de treball), que aniran marxant a països de sous baixos. I en canvi, fomentarem la instal•lació a casa nostra de fases altes dels processos productius, intensives en capital humà i coneixement”.

A tall d’exemple el president ha explicat que “hi ha empreses del ram de la informàtica que fa dos anys van prescindir de part de la seva plantilla i ara aquesta és més gran que aleshores, però de més alta qualificació. Això és preferible -ha afegit- a una política de defensa numantina de cada lloc de treball. Nosaltres defensarem els treballadors, no els llocs de treball que no siguin competitius. Les empreses que marxen d’aquí també marxen d’Anglaterra i Alemanya. Ningú no es pot enganyar al respecte. L’únic que passa és que la dreta catalana i la espanyola són menys educades que l’alemanya o l’anglesa”.

El president Maragall ha fet aquestes afirmacions avui, a la tarda, des de Davos, on participa a les sessions del World Economic Forum , i en resposta a les declaracions formulades pel vicepresident i ministre d’Economia del Govern central, Rodrigo Rato, que també des de Davos ha criticat l’actitud del Govern català respecte a l’anunci que han fet algunes multinacionals.

El mandatari català s’ha reunit aquesta mateixa tarda amb el president i director general de Philips, Gerard J. Kleifterlee, i ha mantingut contactes amb el primer ministre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i amb el president del Quebec.

Nota: S’envia fotografia.