Aquesta setmana ha tingut lloc la primera de les deu sessions deliberatives arreu del territori que culminaran amb l’elaboració del primer Pla Director País de Pau

La trobada ha girat entorn de la cultura de pau i ha reunit més d’una trentena de persones del teixit associatiu català

UEX
Primera sessió deliberativa del Fòrum Català per la Pau
{"name":"2025/04/11/12/48/e9a5a443-339e-44a0-b346-f9c417cc008a.jpg","author":"UEX","type":"0","location":"0","weight":102467}


Aquesta setmana s’ha donat el tret de sortida al procés participatiu del Fòrum Català per la Pau, la iniciativa que ha de portar a la creació del primer Pla Director País de Pau i a l’enfortiment del moviment de pau de Catalunya.

La primera sessió deliberativa, que ha tingut lloc a Barcelona i ha marcat el llançament del Fòrum, ha comptat amb la participació d'una trentena de persones.

La jornada s’ha centrat en un dels cinc eixos temàtics del debat –la Cultura de Pau–, i ha abordat qüestions com la incorporació de la perspectiva de la cultura de pau en les estructures d’educació no formal; el desplegament de l’educació per la pau al currículum de les diferents etapes educatives; o el foment del diàleg com a eina per gestionar els conflictes.

En un context d’amenaces globals, tant les institucions com la societat civil de Catalunya aposten per la pau i volen obrir la reflexió sobre com contribuïm a la pau a casa nostra i al món.

Amb aquest objectiu, el Fòrum neix d’un esforç conjunt entre institucions i societat civil, impulsat pel Govern de Catalunya, el Consell Català de Foment de la Pau, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el teixit associatiu de foment de la pau, amb el lema “Menys violències, més justícia global”.

Cinc eixos temàtics de debat

El Fòrum Català per la Pau estructura el debat i les propostes entorn de cinc eixos temàtics: Cultura de pau; Seguretat i justícia; Conflictes, violència i pau; Amenaces i reptes globals per la pau; Dones, pau i seguretat.

A partir d’aquests eixos temàtics, l’objectiu del procés participatiu és identificar mesures concretes que puguin ser adoptades per institucions públiques, tant per part del Govern de la Generalitat com per entitats municipals i supramunicipals —ajuntaments, diputacions, consells comarcals i l’Àrea Metropolitana de Barcelona—, així com per entitats privades.

Cada eix temàtic compta amb una fitxa de diagnòstic que defineix els principals reptes, accions proposades i preguntes orientadores per guiar el debat.

El procés contempla tres canals de participació:

  1. Sessions deliberatives: sobre cinc eixos temàtics de debat, que se celebraran a Barcelona, Bellaterra, Girona, Granollers, Lleida, Olot, Tarragona i Tortosa.
  2. Sessions autogestionades: organitzades arreu del territori per persones, entitats i institucions que vulguin aprofundir en els eixos temàtics de debat.
  3. Aportacions en línia: espai obert a tota la ciutadania a través del portal Participa de la Generalitat de Catalunya (participa.gencat.cat).

Les deu sessions deliberatives que preveu aquest procés de participació ciutadana es duran a terme entre Olot, Tortosa, Granollers, Bellaterra, Lleida i Girona, ciutat on tindrà lloc l’última sessió el dia 17 de juny.