- La titular del Departament ha participat a la presentació del Congrés Mundial d’Arquitectes, que se celebrarà a Barcelona l'any vinent
- Més de 10.000 professionals es reuniran a les Tres Xemeneies i al Disseny Hub Barcelona per reflexionar sobre el paper de l’arquitectura en un context de desigualtats socials i crisi climàtica
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha aprofitat la presentació del Congrés Mundial d’Arquitectes per demanar una “mirada integral i estratègica” pels espais “que determinen la nostra qualitat de vida", que són “l’habitatge assequible, entès com un dret fonamental que ha d’oferir solucions a les necessitats de la majoria; els equipaments públics, que han d’impulsar la cohesió social, econòmica i comunitària; i l’espai públic, que ha de ser rehabilitat com a marc territorial comú de relació”.
El Congrés Mundial d’Arquitectes se celebrarà a Barcelona del 28 de juny al 2 de juliol de 2026 i reunirà més de 10.000 professionals de l’arquitectura, representants de la comunitat acadèmica i estudiants d’arreu del món. L’acte de presentació s’ha fet al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).
Barcelona serà l’única ciutat que haurà acollit aquest esdeveniment en dues ocasions. També va ser-ne la seu l’any 1996. Està organitzat per la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i se celebra cada tres anys des de 1948. El tema d’aquesta edició serà “Becoming. Arquitectures for a Planet in Transition” i l‘objectiu serà reflexionar sobre el present i el futur del planeta i el paper de l’arquitectura en un context de desigualtats i crisi climàtica. Els espais on se celebrarà el Congrés seran les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs i el Disseny Hub Barcelona.
“És un dels esdeveniments d’arquitectura més importants, representa un nou èxit per a Catalunya i la ciutat de Barcelona com a referents globals. Aquest congrés projecta de nou Catalunya a l’àmbit internacional com a centre destacat en la producció i reflexió sobre l’arquitectura i el fet urbà, consolidant la seva posició com a punt de trobada per a professionals i experts del sector”, ha assenyalat Paneque.
La consellera ha explicat que “Catalunya s’ha construït gràcies al comerç, la indústria i la seva capacitat de projecció internacional. Aquesta dimensió continental, que ja va ser decisiva en moments crucials com la industrialització o durant les Jocs Olímpics de Barcelona, continua al centre de l’acció de govern per entendre el nostre futur”.
En aquest sentit, ha parlat de la necessitat de “reforçar les connexions amb Europa i el món” a través “dels ports de Barcelona i Tarragona, com a grans nodes a la Mediterrània, el Corredor Mediterrani, com a via vertebradora continent endins, i la imprescindible ampliació de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat”.
Segons Panque, “la identitat catalana es fonamenta en una cultura profundament mediterrània i plenament europea. En un context de creixement demogràfic constant, Catalunya ha de seguir sent un espai obert que integri aquesta diversitat des del respecte, el diàleg i la convivència entre cultures”.
Per això, ha advertit que “cal traslladar aquests valors fonamentals a polítiques públiques per garantir uns serveis públics de qualitat centrat en les persones, una mobilitat pública ordenada, sostenible i accessible, i un desenvolupament urbà equilibrat que cohesioni tot el territori”.