
El delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté, el director territorial d’Innovació, Universitats i Empresa, Àngel Xifré, i el director territorial d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Vicens, han rebut aquesta tarda els premiats del Camp de Tarragona de la 23a edició dels Guardons Turisme de Catalunya i del segon concurs a la millor carta de vins Cartavi.
Per una banda, els guanyadors del Cartavi, que pretén incrementar la presència dels vins catalans a les cartes, són la Grava (El Morell), Can Bosch (Cambrils), el Celler de l’Aspic i l’Hostal Sport (Falset). Per l’altra, el Govern va atorgar la Medalla del Turisme a Joan Vilà de Tui Travel PLC (Salou) i Josep Martorell del càmping Caravaning Park Playa Barà (Roda de Barà) i el Diploma Turístic al Molí del Mallol (Montblanc).
A la recepció, hi han assistit Mario Ribal, del restaurant La Grava; Toni Bru, del Celler de l’Aspic; Marta Domènech, del restaurant Hostal Sport; Josep Martorell, del Càmping Caravaning Park Playa; Abdón Tarrats i Anna Pascual, del Molí del Mallol; i el president i el secretari general de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme, Josep Martí i Francesc Vives.
CONCURS CARTAVI
Una bona carta de vins és un dels elements essencials d’un bon restaurant. Per aquest motiu i per tal de premiar aquells establiments que compten amb una àmplia i acurada presència de vins catalans, per segon any consecutiu, es lliuren els premis CARTAVI. En aquesta edició, s’ha premiat gairebé 60 restaurants de tot Catalunya, i, segons el jurat, ha estat una tasca complexa ja que el nivell ha estat força elevat. Es van presentar més de 450 restaurants, una participació més alta que en la passada edició.
La novetat d’aquesta segona edició és que els premis s’han establert per quatre categories per abastar més àmpliament tota la gamma de restaurants que hi ha a Catalunya. Així doncs, les categories són pels restaurants amb un preu mitjà del cobert sense tenir en compte el vi de fins a 29 euros; de 30 a 49 euros; de 50 a 80 euros, i de més de 80 euros.
La iniciativa CARTAVI, que compta amb el suport de l’INCAVI i està organitzada conjuntament per l’Associació Vinícola Catalana i la Unió Vinícola del Penedès, amb la col•laboració de l’Associació Catalana de Sumillers, pretén incrementar aquesta xifra de presència dels vins catalans ja que es considera que hi ha molt bones oportunitats tenint en compte l’alt grau de valoració que tenen els nostres vins entre els restauradors i també entre els consumidors.
Els premis es van lliurar el dia 24 de novembre al Palau de Congressos de Catalunya en un acte presidit pel secretari general del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Castella.
ELS RESTAURANTS GUANYADORS
Restaurant la Grava del Morell (primer premi en la categoria de preu mitjà de 50 a 80 euros)
La Grava va obrir les portes el 1913 a l'última casa del Morell, just on convergien els camins que van a Reus, Tarragona i Valls, i va ser el punt de trobada de molts viatjans i traginers. Des d'aquells temps fins a l'actualitat han passat diverses generacions de la mateixa família, totes seguint el mateix tarannà i deixant com a herència més important l'hospitalitat i dedicació als clients. La Grava ofereix plats amb bases tradicionals i productes de la terra, cuinats amb noves tecnologies i una dosi de creativitat. El restaurant compta amb una extensa i variada carta de vins, que iclou unes 350 referències, amb una especial representació dels vins de les D.O. Montsant, Priorat, Tarragona i Terra Alta, que combina els cellers més consolidats amb el treball dels enòlegs més joves.
Can Bosch de Cambrils (tercer premi en la categoria de preu mitjà de 50 a 80 euros)
Joan Baptista Bosch i Maria Lourdes Font van obrir les portes de l’establiment el 22 de febrer de 1969. El restaurant, situat a menys de cent metres del port, va ser el lloc de trobada dels pescadors després de la jornada per parlar, jugar a cartes i prendre una copa. L’any 1988, la segona generació es va posar al capdavant del restaurant. Joan Bosch relleva als seus pares i es fa càrrec de la cuina i la seva esposa, Montserrat Costa, del menjador.
La cuina de Can Bosch, amatent al que ofereix cada dia el mercat, presta atenció en la tria del producte, que prové en gran part de la mateixa privilegiada comarca del Baix Camp: des del peix als productes de l’horta i des de l’oli del trull als fruits secs. El restaurant ofereix una àmplia carta de vins cuidadosament seleccionada, que compta amb l’equilibri de les anyades joves i caldos per a tots els paladars, amb una bona representació de les diferents zones i varietats del raïm.
Celler de l’Aspic (primer premi en la categoria de preu mitjà entre 30 i 49 euros)
El restaurant, obert el 2003, busca la qualitat i la cultura del vi a la comarca del Priorat. Disposa d'un menjador amb una capacitat de 50 persones amb un gran finestral, des del qual es veu la població de Falset. El Celler de l'Aspic ofereix cuina catalana, de producte, amb arrels de Priorat i records del Delta, personalitzada i adaptada als nous temps per Toni Bru, l'ànima i el motor del restaurant. Destaca el protagonisme de la carta de vins, elaborada amb minuciositat, treballada i amb una renovació contant a causa del creixement de marques i cellers de la comarca del Priorat. Toni Bru, que el 1987 ja va obrir un restaurant a Amposta, és el president de Sumilleres de Tarragona.
Hostal Sport (segon premi en la categoria de preu mitjà entre 30 i 49 euros)
Des del dia de Nadal de l'any 1923, l'Hostal Sport ha mantingut una ininterrompuda trajectòria al servei dels seus clients, passant de generació en generació. Aquest petit hotel familiar una cuina de mercat amb clares arrels tradicionals, que combina els plats de tota la vida amb especialitats prioratines, i una riquesa culinària actualitzada en les últimes tendències de la restauració. En els darrers anys ha augmentat el seu celler, on actualment hi ha representats tots els vins que es produeixen a les D.O. Priorat i Montsant, així com també una selecció dels millors vins de l'estat espanyol i d 'arreu del món.
GUARDONS DEL TURISME DE CATALUNYA
Els premis del Turisme, que el Govern atorga des del 1981, reconeixen la tasca de personalitats, empreses i institucions que han contribuït especialment en el desenvolupament del turisme al país. Mentre que les Medalles són un reconeixement a persones físiques, els Diplomes premien institucions, corporacions, entitats o establiments.
Els guardons es van lliurar el 2 de desembre en un acte al Palau de Pedralbes presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, acompanyat del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.
MEDALLES DE TURISME:
Joan Vilà i Bosch, de TUI Travel PLC, de Salou
Com a gran professional dels serveis turístics, ha desenvolupat la seva carrera en empreses del sector de primer ordre, com Grup Barceló o First Choice Holidays. Actualment, és director gerent de l’Ods (servei de destí online) de l’empresa Tui Travel. És el responsable de l’expansió de plataformes de distribució en línea B2B i B2C, donant servei tant a agents, tour operadors o a consumidors, a través de productes com Hotelopia, Hotelbeds, Laterooms, o Tuihotels.
Josep Martorell i Parés, del càmping Caravaning Park Playa Barà, de Roda de Barà
Des de la fundació del càmping Caravaning Park Playa Barà, l’any 1970, Josep Martorell ha dut a terme una brillant i innovadora gestió de l’establiment, amb una aposta decidida per la millora continua dels serveis i instal•lacions oferts als clients. L’ha convertit actualment en un dels parcs vacacionals mes moderns i complerts d’Europa i l’establiment ha estat reconegut amb diversos premis i distincions d’institucions i entitats nacionals i europees. Martorell és membre actiu de l’Associació de Càmping Costa Daurada, de la que és sots- president segon.
DIPLOMA TURÍSTIC:
Mallol Restauració SL (El Molí de Mallol), de Montblanc
Aquesta empresa va ser fundada l’any 1989 per Abdón Tarrats i Pagès. El primer establiment que va gestionar va ser La Braseria, una cafeteria que va ser un referent a Montblanc durant quinze anys. El gran salt qualitatiu arribà a partir de la incorporació de la gestió del restaurant El Molí de Mallol que va significar una decidida aposta per la qualitat de producte i de servei. A més Mallol Restauració ha col•laborat estretament en la promoció turística de Montblanc, la Conca de Barberà i la Ruta del Císter. Tanmateix ha participat activament en totes les iniciatives destinades a promocionar turísticament el municipi i la comarca. El Molí de Mallol aposta pels productes agroalimentaris del territori, servint d’aparador de productes d’elaboració local.



