- El pla inclou diferents accions per captar i retenir talent, i així reforçar l’eficiència i agilitzar la gestió dels processos d’incapacitat
- L’objectiu és reduir l’acumulació d’expedients d’incapacitat temporal a l’ICAM i accelerar els reconeixements mèdics
El Govern ha aprovat el Pla de mesures per impulsar una estratègia de millora de l’avaluació mèdica, la inspecció, la gestió i el control de processos mèdics i sanitaris relacionats amb les prestacions del sistema de la Seguretat Social per incapacitats laborals.
Aquest pla té com a objectiu reforçar l’eficiència, agilitat i qualitat dels serveis d’avaluació mèdica i inspecció sanitària que duu a terme l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), així com reduir l’acumulació d’expedients d’incapacitat temporal a l’ICAM i agilitzar els reconeixements mèdics.
Les principals mesures del Pla són:
Reforçar la plantilla amb nous perfils professionals
Entre altres mesures, el pla preveu que el Departament de Salut revisarà el model organitzatiu de l’ICAM per incorporar nous perfils professionals, sanitaris i administratius, per reforçar l’eficiència i agilitzar la gestió dels processos d’incapacitat.
Ampliar el termini del Pla d’intensificació temporal
S’allarga fins al 30 de juny de 2026 el reforç temporal aprovat pel Govern l’any 2024, destinat a agilitzar els reconeixements mèdics dels processos de baixa laboral més llargs (IT de més de 545 dies i de més de 365). Aquest reforç l’assumeix el personal mèdic de l’ICAM especialitzat en avaluació i inspecció mèdica. Aquesta mesura serà vigent des de l’endemà de l’aprovació d’aquest acord i el seu objectiu és reduir el temps d’espera i el nombre d’expedients acumulats d’incapacitat temporal de més de 18 mesos. A Catalunya hi ha 20.000 ciutadans en aquesta situació.
Facilitar la cobertura de places vacants de metges i metgesses avaluadors amb una moratòria temporal per acreditar el català
Per garantir la cobertura de places temporals de metges i metgesses avaluadors a l'ICAM, el Pla estableix una mesura excepcional que flexibilitza temporalment el requisit del coneixement de català. Si no es troben candidats amb el nivell C1, es permetrà el nomenament de professionals amb nivell B2 o, si tampoc n'hi ha, amb nivell B1. En cas que no es trobi cap professional amb acreditació lingüística, es podrà nomenar amb el compromís d’assolir progressivament el nivell C1 en un termini màxim de tres anys, sempre que es disposi de competències lingüístiques bàsiques.
El procés gradual implica que, en el moment d’incorporar-se, el professional haurà de demostrar almenys un nivell B1 en comprensió oral i escrita. Al cap d'un any haurà d’acreditar el nivell B1, al cap de dos anys el B2, i al cap de tres anys el C1. El Departament de Salut comunicarà aquest requisit en el moment del nomenament, oferint un itinerari personalitzat de formació. Aquest compromís quedarà reflectit en el contracte i, en cas d'incompliment, el nomenament serà anul·lat.
Amb aquesta mesura, el Departament de Salut garantirà que els professionals puguin desenvolupar les seves funcions de manera adequada, sense renunciar als drets lingüístics dels pacients. L'Administració facilitarà la formació en català i farà un seguiment semestral del progrés de cada professional, informant també el Departament de Política Lingüística. Aquesta excepció serà vàlida només per a les ofertes laborals que es publiquin durant els dos anys posteriors a l'aprovació de l'acord. Actualment, l'ICAM té un 30% de places de metges i metgesses avaluadores vacants.
Impulsar un sistema de productivitat per objectius
El Departament de Salut impulsarà un sistema de productivitat singularitzat que reconegui les bones pràctiques professionals per part del personal mèdic avaluador i inspector, d’acord amb les seves funcions especialitzades. Aquesta mesura, que vol atreure candidats, s’utilitza en les organitzacions sanitàries de forma habitual.
Valorar la possible estatutarització per millorar la captació de professionals
Finalment, el Departament de Salut valorarà la viabilitat jurídica d'implantar un procés d’estatutarització per als metges i metgesses avaluadors, així com per als inspectors i inspectores adscrits a l'ICAM. Aquesta mesura té com a objectiu garantir la captació i retenció de professionals, que permetin una resposta adequada a les funcions de l'ICAM en els terminis establerts. També es considerarà revisar les condicions del règim jurídic actual per adequar-les a les necessitats del sistema.