- El conseller Òscar Ordeig i la directora de Prodeca, Dèlia Perpiñà, es reuneixen amb representants del sector per traslladar la resposta institucional i les actuacions de promoció comercial previstes
- El Govern referma el seu compromís amb el mercat dels Estats Units, estratègic per a les exportacions catalanes
Amb l’objectiu de recollir les inquietuds del sector i donar una resposta coordinada davant l’impacte dels nous aranzels imposats pels Estats Units, el Departament d’Agricultura i Prodeca han celebrat una jornada de treball amb les principals associacions i entitats agroalimentàries de Catalunya per abordar l’impacte dels nous aranzels imposats pels Estats Units.
La trobada ha servit per compartir l’estratègia institucional davant aquest escenari d’incertesa global i, alhora, escoltar les inquietuds del sector. El conseller Ordeig ha volgut transmetre un missatge de confiança i determinació, i ha reiterat l’aposta del Govern pel mercat nord-americà: “Els Estats Units són i continuaran sent un mercat clau per a Catalunya. Malgrat l’aplicació d’aquests aranzels injustificats, no podem abandonar les exportacions. Hem de continuar apostant per la valorització dels nostres productes i per una internacionalització sòlida i diversificada”, ha declarat.
Durant la seva intervenció, Ordeig ha posat en valor la trajectòria d’èxit de les exportacions agroalimentàries catalanes als Estats Units, que en els darrers deu anys han crescut més d’un 125% en valor. Sectors com el vi (primer mercat de destí), l’oli d’oliva (segon) o la gamma Fine Food —amb especial protagonisme dels dolços, cacau, snacks, plats preparats i sucs— són exemples del potencial exportador català.
El conseller també ha destacat el paper clau del Pla Responem, impulsat pel Govern de la Generalitat, com a eina per reforçar la resiliència del teixit empresarial davant les tensions comercials i garantir la competitivitat de les empreses al mercat internacional. En aquest sentit, ha posat en relleu el rol de Prodeca com a instrument estratègic per a la promoció exterior i ha anunciat noves eines de suport específic per als productes afectats.
Per la seva banda, la directora de Prodeca, Dèlia Perpiñà, ha exposat les principals actuacions previstes per enfortir la presència del producte català als Estats Units. “Posem els nostres 40 anys d’experiència en internacionalització al servei de les empreses catalanes. El nostre objectiu és augmentar el retorn comercial en aquest mercat i, alhora, explorar noves oportunitats en altres destins per diversificar riscos i consolidar la competitivitat”, ha afirmat.
Actuacions destacades per enfortir la projecció comercial al mercat d’Estats Units
En el marc de l’estratègia de projecció internacional, Prodeca ha anunciat un conjunt d’actuacions específiques orientades a reforçar la presència dels productes catalans al mercat nord-americà i ampliar les oportunitats comercials per a les empreses exportadores. Bona part de les iniciatives giraran al voltant del programa Catalan Food, de valorització i posicionament comercial dels productes catalans en mercats estratègics. Així, celebrarà durant l’any diverses Catalan Food Masterclass, que combinarà accions formatives, promocionals i comercials a ciutats clau com Miami, Boston o Chicago, amb l’objectiu de posar en valor la qualitat i singularitat dels productes catalans davant importadors, distribuïdors i prescriptors locals.
A més, el proper mes de setembre tindrà lloc el Catalan Food Show Miami, una fira sectorial que reunirà importadors de productes d’alimentació i vins catalans amb professionals del sector —com distribuïdors, restauradors, sommeliers, xefs, botigues especialitzades, premsa i influencers— per facilitar espais de connexió i negoci. De cara a finals d’any, i en col·laboració amb la Delegació del Govern als Estats Units, s’organitzarà una mostra nadalenca a Nova York sota el nom Catalan Food Christmas Tasting, pensada per seguir posicionant la marca agroalimentària catalana en l’escena internacional.
Aquestes actuacions s’acompanyaran de la participació de Prodeca en esdeveniments comercials com Expo West Natural Products i la Summer Fancy Food Show, així com de l’organització del Catalan Food Business Forum, que tindrà lloc els dies 4 i 5 de juny a Barcelona. Aquesta trobada empresarial reunirà compradors internacionals procedents de 23 mercats estratègics, inclosos els Estats Units, amb empreses catalanes del sector agroalimentari.
Finalment, Dèlia Perpiñà també ha presentat mesures en l’àmbit de la formació i l’anàlisi de mercats. Entre aquestes, destaca un cicle de quatre webinars orientats a ajudar les empreses a gestionar l’impacte dels aranzels des de diverses perspectives —financera, comercial, legal, logística i de màrqueting—, així com un programa de mentoratge per a la internacionalització de pimes i micropimes. També s’ha presentat l’eina digital Prodeca Export Test, un qüestionari en línia que permet a les empreses valorar el seu potencial d’internacionalització i dissenyar una estratègia d’accés a nous mercats amb més coneixement i seguretat.
Entitats participants a la jornada de treball sobre l’impacte dels aranzels dels EUA:
- ACAE
- ACCIO
- Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA)
- Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT)
- Associació d’Elaboradors de Cava (AECAVA)
- Associació Empresarial Càrnia (ANAFRIC)
- Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT)
- Associació Vinícola Catalana (AVC)
- Cambra de Comerç de Barcelona a Osona
- Cambra de Comerç de Lleida
- Cambra de Comerç de Reus
- Clúster Food Retail de Catalunya
- Corpinnat
- Federació Avícola Catalana (FAC)
- Federació Catalana de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)
- Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC)
- Fundació Privada d'Empresaris (FemCAT)
- Institut Agrícola Català de Sant Isidre
- Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI)
- Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)
- Unió de Pagesos