Direcció General de Comunicació

La Generalitat no participarà en els actes de celebració del 25è. aniversari de la Constitució Espanyola [Actualitzada]

Mas afirma que les declaracions de Jiménez de Parga i d'Aznar fan que ens sentim totalment rebutjats i exclosos

query_builder   21 gener 2003 19:58

event_note Nota de premsa

La Generalitat no participarà en els actes de celebració del 25è. aniversari de la Constitució Espanyola [Actualitzada]

Mas afirma que les declaracions de Jiménez de Parga i d'Aznar fan que ens sentim totalment rebutjats i exclosos

Davant les darreres manifestacions per part del president del Tribunal Constitucional, Manuel Jiménez de Parga, qüestionant el caràcter de nació històrica de Catalunya, i les del president de l’Estat, José María Aznar, qualificant Catalunya de “ghetto lingüístic i identitari”, el Govern de la Generalitat ha decidit no participar en els actes de celebració del 25è aniversari de la Constitució Espanyola, organitzats pel govern central.

El conseller en cap, Artur Mas, ha fet pública aquesta decisió durant la roda de premsa per informar dels Acords de Govern. Segons el conseller en cap el Govern de la Generalitat no se sent inclòs en la idea d’Estat que tenen i apliquen el president del Govern i el president del Tribunal Constitucional. “La pregunta que ens hem de fer - ha dit Artur Mas- és quina confiança podem tenir en l’Estat, si el president del govern i el president del Tribunal Constitucional fan aquest tipus de manifestacions, com ens hi podem sentir identificats o inclosos? Com ens podem sentir emparats per una Constitució que finalment és interpretada per una persona que fa declaracions tan barroeres?”

Segons Artur Mas, “el Govern de la Generalitat necessita tenir la seguretat i la tranquil·litat que aquesta Constitució ens empara, i en canvi, nosaltres ens sentim exclosos”. Segons el conseller en cap, el Govern s’ha vist obligat a prendre aquesta decisió davant les contínues declaracions i manifestacions per part dels màxims representants de les institucions estatals que “han demostrat un cop més ens trobem en un període d’involució molt important, en el qual nosaltres no ens sentim identificats, ens sentim totalment rebutjats i exclosos.”

El conseller en cap també ha declarat que el Govern català ha perdut la confiança en Jiménez de Parga perquè “el president del Tribunal Constitucional ha de ser àrbitre de tots, no ha de ser part d’uns quants, i amb manifestacions com les que ha fet és impossible que nosaltres el podem considerar un bon àrbitre”.

Mas ha assegurat que comunicava aquesta decisió amb un to de tristesa i d’indignació, i ha volgut recordar que “el Govern de la Generalitat ha realitzat contribucions molt importants a la governabilitat d’Espanya durant aquests 25 anys de vigència de la Constitució, i ho ha fet amb l’esperança que aquesta contribució pogués canviar la mentalitat d’Espanya”.

Per Artur Mas, “davant aquest tipus de manifestacions ens reafirmem, encara més, en la necessitat d’encetar una nova etapa que canviï aquest marc estatal que és clarament hostil per a Catalunya”.

Barcelona, 21 de gener de 2003

`