ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

Consellera Paneque: "La recuperació de paisatges a Catalunya és una línia estratègica del Govern"

  1. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, anuncia en una visita la capital de la Garrotxa que el projecte de la variant d’Olot i les Preses se sotmetrà a audiència pública aquesta primavera.
  2. També ha anunciat la millora dels serveis de transport interurbà per carretera cap a Girona i cap a Vic i Barcelona.
  3. La titular del departament ha visitat la finalització de les obres de renaturalització de la finca pública la teuleria al Parc de la Garrotxa.


Visita l'Ajuntament d'Olot i la restauració ambiental d'un espai al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (I){"name":"2025/05/03/13/46/86b10d32-049d-4be1-97a9-803dd088abc0.jpeg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":168352}

La recuperació de paisatges a Catalunya és una línia estratègica del Govern de Catalunya”. Així ho ha explicat la consellera de Territori, Habitatge i Transició ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, durant la seva visita a Olot. La consellera s’ha reunit amb l’alcalde de la ciutat, Agustí Arbós, per repassar alguns dels projectes del municipi com la variant d’Olot i la millora dels serveis d’autobusos. La consellera també ha visitat les obres de renaturalització de la finca pública La teuleria, situada al Parc Natural de la Garrotxa i on just la setmana vinent finalitzen els obres de recuperació.

La consellera ha explicat que “el projecte de les variants d’Olot i les Preses ha estat des de fa molt de temps una prioritat política, tant personal com del Govern de Catalunya” i ha anunciat que “l’entrega del projecte per a la seva aprovació i audiència d’interessats serà aquest mes de maig. Treballem per fer possible la licitació abans de finalitzar aquest any”.En aquest sentit, ha apuntat que la Variant d’Olot i de les Preses “és la reforma més notable de la Garrotxa els pròxims anys. És l’impuls definitiu a una economia viva i a un teixit productiu eficient. La pobresa porta pobresa; mentre que la riquesa porta riquesa, quan és en benefici de tothom”.

Les variants d’Olot i les Preses permetran completar l’eix Vic-Olot per Bracons (C-37), millorar la mobilitat en aquest entorn i evitar el trànsit de pas pels nuclis urbans. Aquesta actuació contribuirà a reduir el volum de trànsit que ha de travessar el nucli urbà d’Olot venint des dels túnels de Bracons cap al nord, en un recorregut que fan diàriament més de 20.000 vehicles.

Aquesta és una actuació, valorada en més de 400 MEUR, molt rellevant per a la mobilitat local i comarcal i també de les Comarques Gironines, i el Departament hi ha estat treballant de manera consensuada amb el territori. En aquest sentit, s’han incorporat diverses mesures i millores per afavorir la integració ambiental de les noves infraestructures. 

Transport interurbà

La consellera també ha anunciat un increment de freqüències del transport interurbà. Així, la línia Olot, Vic i Barcelona tindrà millors freqüències a partir del nou curs escolar 2025 i 2026. Ha afirmat: “el Govern de la Generalitat ha atès les peticions de l’Ajuntament d’Olot i dels representants del Consell Comarcal”. La línia entre Girona, Banyoles, Besalú i Olot també millora freqüències, quatre més d’anada i quatre més de tornada.

La línia Olot, Amer, Anglès i Girona passa de 13+14 a 20+20. “En aquests moments, el Govern de la Generalitat es troba en converses amb els diferents municipis per trobar un acord en referència als horaris definitius”, ha dit la consellera.

Paneque ha afirmat: “el transport públic és una línia estratègica del Govern de Catalunya. Hi haurà, per tant, més freqüències en totes les connexions de la Garrotxa. Els busos interurbans són uns serveis essencials per als catalans i catalanes i, en especials, per als joves”.

Pròximament, s’aniran concretant el nombre d’expedicions, els horaris i calendari concret d’aquestes millores en els serveis, encaminades a potenciar l’ús del transport col·lectiu i afavorir, així, una mobilitat més sostenible.

Renaturalització de la Teuleria, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

La consellera Paneque també ha visitat les obres de les obres de restauració ambiental que s’han efectuat a la finca pública de la Teuleria del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, just al costat del paratge de la Moixina. Les obres, que ja estan enllestides, han permès renaturalitzar un espai natural que es trobava molt degradat i on anteriorment hi havia hagut una fàbrica de teules.

Els treballs, que van començar l’estiu passat i han tingut un període d’execució de 6 mesos, han suposat una inversió de 361.079 €. S’ha retirat la runa que hi havia en l’espai, s’ha eliminat la flora exòtica i invasora que hi havia, s’han consolidat els murs i parets de pedra seca de la finca pel seu interès cultural i patrimonial i s’ha recuperat un dels sectors de l’espai com a zona inundada per promoure la presència, sobretot, d’amfibis. Finalment, tot l’espai s’ha renaturalitzat com un prat de dall, en la línia de projecte de recuperació d’aquests tipus d’espais que ja fa temps que desenvolupa el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per millorar-ne la biodiversitat, especialment pel que fa als pol·linitzadors i petits insectes.

La consellera ha explicat: “Olot és un territori català amb unes particularitats, que el Govern té en compte i protegeix. El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és únic a Catalunya, amb un gran valor també científic i educatiu. La combinació de boscos de faigs, roures i alzines, juntament amb zones humides com els aiguamolls de la Moixina, aplega una diversitat paisatgística d’alt valor. Pintors com els Vayreda varen tenir aquests boscos com a inspiració i escenari”. Per aquest motiu ha considerat que “la recuperació de la finca pública “la teuleria” és una d’aquestes actuacions per enfortir la natural”.

3 de maig de 2025

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia