Direcció General de Comunicació

La Generalitat aconsegueix que la UPF Telefònica obrin un centre de R+D en meultimèdia a Barcelona

Artur Mas ha anuncia un conveni amb Telefónica per millorar la comunicació de banda ampla als polígons industrials

query_builder   19 novembre 2002 11:52

event_note Nota de premsa

La Generalitat aconsegueix que la UPF Telefònica obrin un centre de R+D en meultimèdia a Barcelona

Artur Mas ha anuncia un conveni amb Telefónica per millorar la comunicació de banda ampla als polígons industrials

El conseller en cap, Artur Mas i el President de Telefónica, César Alierta, han presentat aquest matí les instal·lacions del nou centre de Telefónica I+D a Barcelona. A l’acte hi ha assistit també el Secretari d’Estat de Telecomunicacions, Carlos López Blanco; el conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI), Andreu Mas-Colell i la Rectora de la Universitat Pompeu Fabra, Rosa Virós. La nova infraestructura, situada a l’Estació de França en unes instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra, és fruit de la mediació de la Generalitat entre la UPF i la companyia telefònica.

El centre es dedicarà al desenvolupament de nous serveis multimèdia i a la seva aplicació en els àmbits de l’empresa, la llar, l’oci, la telemedicina i la teleeducació. Així l’objectiu concret serà el de desenvolupar tecnologies per a la producció i distribució de continguts televisius i cinematogràfics digitals, e-cinema, webcasting (retransmissió de continguts multimèdia per Internet i telefonia mòbil) i TV digital interactiva.

El conseller en cap, Artur Mas, ha mostrat la seva satisfacció per la instal·lació del centre ja que “concentra a Catalunya activitats a les quals el Govern català dóna prioritat:  la  investigació i la comunicació multimèdia”. Mas ha remarcat la col·laboració satisfactòria que la Generalitat i Telefónica mantenen i que entre altres qüestions, permetrà fer arribar la banda ampla als municipis de més de 2.500 habitants i ha anunciat que els pròxims dies les dues parts signaran un conveni “per millorar les comunicacions de banda ampla als polígons industrials”. 

L’objectiu del Govern català és el de “convertir Catalunya en un gran centre  en matèria d’innovació” i en aquest sentit Mas ha recordat els projectes que s’estan desenvolupant com són el Centre d’Investigació Química a Tarragona i el Centre d’Investigació de Malalties Cardiovasculars de l’Hospital de Sant Pau.

Per la seva part, el president de Telefónica, César Alierta, ha afirmat que “Catalunya és la comunitat amb la taxa d’internet més alta de l ‘Estat i per això Barcelona era la ubicació lògica d’aquest nou centre I+D en el camp de la multimèdia”.  Per Alierta, aquest serà un punt de trobada entre l’empresa i la universitat, un fet que també ha ressaltat la rectora de la Pompeu Fabra, Rosa Virós.

La posada en marxa del centre de recerca és el resultat d’un protocol signat l’any passat entre la Generalitat de Catalunya –a través del DURSI- i Telefónica, en el qual es recollia l’interès mutu per facilitar la implantació a Catalunya de Telefónica I+D per contribuir així a la política de desenvolupament de la Societat de la Informació i de la Comunicació del Govern català.

Reconeixent el prestigi i el potencial d’investigació de les universitats catalanes, es va decidir implantar el nou centre en un entorn universitari. En aquest, sentit, el 2001 Telefónica I+D i la Universitat Pompeu Fabra van subscriure un acord per situar la nova infraestructura a les dependències que aquesta Universitat té  a l’Estació de la Comunicació (antiga Estació de França). 

El Centre I+D de Telefónica és una de les primeres apostes industrials de la multinacional a Catalunya. Aquesta infraestructura és fruit de més de dos anys de negociacions i treballs per part del DURSI i dels responsables de Telefónica I+D, durant els quals el Govern català ha treballat perquè Telefónica invertís a Catalunya seguint així la seva política de promoció de centres d’excel·lència i alta recerca.

El projecte i la configuració del Centre, que ocuparà un espai de 1.500 m2, tenen com a objectiu l’agilitat de la gestió, un clar impacte industrial i capacitat de creixement de fins a 110 llocs de treball en quatre anys, començant actualment amb 25 persones.

Barcelona, 15 de novembre de 2002

*Als mitjans que ho desitgin els podem facilitar una fotografia de l’acte. Us podeu posar en contacte amb nosaltres trucant al telèfon 93 402 46 23