- Aquests ajuts que convoca la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia es distribueixen de la manera següent: 4 M€ en l’exercici 2026, 8 M€ el 2027 i 8 M€ més el 2028
- Les inversions estan orientades, per exemple, a instal·lar nous establiments o ampliar-los, millorar línies de producció existents i adquirir nova maquinària per automatitzar processos en l’elaboració de nous productes transformats, entre moltes altres opcions

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa les inversions per a la millora dels processos de transformació i comercialització de les indústries agroalimentàries amb un import de 20 milions d’euros fins al 2028. La convocatòria, que ja està oberta, vol promoure aquesta dinamització econòmica per continuar avançant cap a una indústria intel·ligent, innovadora i sostenible, i consolidar-la com un motor essencial de la productivitat i la innovació.
Els 20 milions d’euros en ajuts que convoca la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia es distribueixen de la manera següent: 4 milions d’euros en l’exercici 2026, 8 milions d’euros el 2027 i 8 milions d’euros més el 2028.
En concret, es tracta d’inversions orientades, per exemple, a instal·lar nous establiments o ampliar-los, millorar línies de producció existents i adquirir nova maquinària per automatitzar processos en l’elaboració de nous productes transformats, entre moltes altres opcions.
La indústria agroalimentària és la baula intermèdia de la cadena alimentària, que comprèn des de la producció primària fins a la distribució. A Catalunya, la indústria agroalimentària és la primera indústria manufacturera en importància i aporta el 22% del volum de negoci que genera el sector industrial català, així com el 19% de les persones ocupades. Mitjançant aquests ajuts, el Departament pretén que la indústria agroalimentària afronti el repte d’augmentar la competitivitat, tant en l’optimització dels recursos com en la innovació en productes i processos, i consolidar la transformació digital i la sostenibilitat.
El sector agroalimentari, a més, és clau en la conformació de la cultura, el paisatge, la gastronomia o les tradicions, i és una font d’ocupació essencial, que actua com a fonament de l’activitat econòmica en el medi rural i crea oportunitats de treball en l’àmbit rural que contribueixen a la lluita contra la despoblació i a la preservació mediambiental.