• La Setmana Internacional del Compost (ICAW - International Compost Awareness Week) compta amb l’organització de més de 220 activitats arreu de Catalunya durant la primera setmana de maig
• En aquesta edició destaquen unes cabines misterioses al carrer i la participació en Girona Temps de Flors

Amb motiu de la celebració de la Setmana Internacional del Compost, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha posat en marxa una acció de sensibilització adreçada a la ciutadania amb l’objectiu de promoure la separació correcta de la fracció orgànica i donar a conèixer el valor del compost com a recurs essencial per a la salut dels sòls i per a la sostenibilitat del territori.
L’acció s’ha iniciat amb la instal·lació de diverses cabines interactives a Barcelona, Lleida i Tarragona amb el missatge enigmàtic “Si t’agraden les maduixes, entra…”. Aquestes cabines ofereixen una experiència sensorial i educativa que permet al visitant comprendre el cicle natural de la matèria orgànica: des del consum de la fruita fins a la generació de residus, la seva transformació en compost i el retorn al cultiu. Al final del recorregut, les persones participants que es comprometen a separar correctament la matèria orgànica reben com a obsequi una maduixera per plantar a casa seva, com a gest simbòlic del tancament del cicle.
Aquesta actuació es complementa amb un conjunt d’activitats i recursos desplegats arreu del territori català:
• Instal·lació de punts informatius a espais cèntrics de les principals ciutats i capitals de comarca, amb jocs interactius per explicar de manera didàctica i participativa el procés de compostatge i els beneficis ambientals associats.
• Activació de punts d’autoservei de compost en diversos equipaments públics, on la ciutadania pot recollir compost de manera gratuïta per a ús en jardins, horts i plantes.
• Participació a Girona Temps de Flors, amb una instal·lació artística i divulgativa centrada en el compost i el seu paper fonamental en el cicle natural, composta amb 500 cubells marrons amb flors (del dissabte 10/05 a diumenge 18/05 a la Plaça del Lleó).
Amb aquesta campanya, l’ARC vol posar en valor la importància de la recollida selectiva de la matèria orgànica i fomentar l’adopció d’hàbits sostenibles entre la població. L’objectiu és avançar cap a un model de gestió de residus més circular i eficient, que prioritzi la recuperació de recursos i la millora del medi ambient.
Més de 220 activitats programades per aquest any
La Setmana Internacional del Compost s’està celebrant aquest mes de maig. Aquests dies l’ARC, entitats i empreses, duen a terme més de 200 accions de sensibilització i d’informació sobre el compost.
També ressalten dues jornades tècniques centrades en la gestió sostenible de la matèria orgànica i la restauració de sòls degradats:
• El dia 7 de maig, ha tingut lloc la jornada "FEM compost a l’Alt Empordà", organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DARP), el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’IRTA i l’Ajuntament de Pontós. Amb sessions informatives i pràctiques sobre compostatge, es van visitar instal·lacions locals i es va conèixer el projecte europeu CITISYSTEM.
• D’altra banda, el dilluns 12 de maig se celebrarà la jornada en línia "Restauració de sòls amb esmenes orgàniques", en què es presentarà el manual elaborat pel CREAF i l’ARC per a la rehabilitació de sòls mitjançant l’ús d’esmenes orgàniques. amb diferents experiències i assajos en entorns degradats. Ambdues jornades s’emmarquen en l’estratègia de foment de l’economia circular i la sostenibilitat impulsada per l’ARC.
A Catalunya es tracten anualment més de 1.000.000 de tones de materials orgànics a plantes de compostatge (fracció orgànica de recollida selectiva, dejeccions ramaderes, fangs, restes vegetals i residus orgànics de la industria agroalimentària) que produeixen més de 300.000 de tones de compost anual.
Amb el tractament dels residus orgànics i la producció de compost, afavorim l’economia circular i contribuïm a la lluita contra el canvi climàtic.
Un any més, entitats, sector agrari, ens locals i plantes de compostatge organitzaran activitats per promoure la valorització dels residus orgànics i els beneficis del compostatge. L’agenda, que inclou més de 220 activitats arreu del territori, es pot consultar al web de l’Agència de Residus de Catalunya.