- L’actual equipament necessita una ampliació d’espais per a poder encabir els serveis que ofereix la nova àrea bàsica de salut i també la incorporació de nous rols professionals a l’atenció primària
- La possibilitat de reduir els terminis previstos inicialment per a la construcció d’un nou CAP i la predisposició de l’Ajuntament a cedir un terreny on aixecar el nou centre han permès accelerar el projecte per a disposar d’un nou CAP en un termini de tres anys
El Servei Català de la Salut (CatSalut) i l’Ajuntament de Santpedor han acordat agilitzar la construcció d’un nou Centre d’Atenció Primària a Santpedor en un terreny municipal. L’aprovació d’un decret llei el passat mes de març per a simplificar la contractació pública permet al CatSalut ser més àgil en el procés de construcció. Aquest nou escenari se suma al fet que l’Ajuntament de Santpedor ja disposa d’un espai municipal on poder construir el nou equipament. Dos aspectes que permeten que el nou CAP Santpedor estigui a punt en un termini d’aproximadament quatre anys i donar resposta a les necessitats assistencials actuals i futures.
En el darrer any, responsables tècnics de l’Àrea d’infraestructures del CatSalut i de la Regió Sanitària Catalunya Central han mantingut diverses reunions amb l’Ajuntament de Santpedor per a ultimar una proposta que permeti accelerar la construcció d’un nou centre d’atenció primària al municipi.
L’actual CAP necessita d’una ampliació atenent les necessitats assistencials de la nova àrea bàsica de salut.
Després de sospesar diferents possibilitats d’ampliació del centre actual, els responsables tècnics del Servei Català de la Salut i de la Regió Sanitària Catalunya Central van considerar inviable l’ampliació del CAP actual i, per tant, es va demanar a l’Ajuntament la cessió d’un terreny on poder construir un centre nou amb capacitat per a donar resposta a les necessitats actuals i futures.
Els terminis per a la construcció d’un nou equipament des del moment en què l’Ajuntament identifica un terreny fins a què el centre és operatiu, són llargs. Des del Servei Català de la Salut es va plantejar la necessitat de buscar una solució temporal per incrementar de manera més ràpida els espais assistencials, i aconseguir que els professionals treballin en millors condicions i donant una millor assistència. Fruit d’això, es va plantejar un escenari intermedi amb la construcció d’unes estructures modulars amb capacitat de sis consultes extres. Els mòduls, un cop identificat el terreny on es podrien instal·lar a prop del CAP actual, no podrien ser operatius fins al 2027.
Nou escenari
Un canvi en la licitació de contractes a les administracions públiques permet escurçar el termini entre projecte i execució de l’obra, per la qual cosa, la disponibilitat d’un centre nou a Santpedor s’escurçaria en una forquilla d’entre dos i tres anys. La construcció de mòduls provisionals ja no tindria raó de ser.
Els esforços se centren en accelerar la cessió del terreny i el procés de licitació i construcció del nou centre amb la voluntat d’una major racionalització i eficiència del procés que ha de culminar en un nou CAP a Santpedor.
L’Ajuntament ja ha identificat un terreny per a la construcció del nou centre que ha estat valorat pels tècnics del servei Català de la Salut i reuneix les condicions d’idoneïtat per a la construcció d’un equipament sanitari.
El consistori ha iniciat els tràmits per tal de poder fer la cessió de domini del terreny identificat.