Direcció General de Comunicació

Artur Mas es reuneix amb el president de la República d'Uruguai

query_builder   19 juliol 2003 21:15

event_note Nota de premsa

Artur Mas es reuneix amb el president de la República d'Uruguai

El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, s’ha reunit avui amb el president de la República d’Uruguai, Jorge Batlle, a Montevideo. Mas, que és a l’Uruguai amb motiu de la VIII Trobada Cultural de Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica, ha dit que vol intensificar les relacions amb aquest país perquè, en certa mesura, hi ha una mica un deute amb l’Uruguai. És com una forma d’agrair l’ajuda que durant molts anys van donar ells a molts catalans exiliats aquí per raons polítiques o econòmiques. Per això nosaltres els donem ara el nostre suport per a la recuperació patrimonial i arquitectònica.

El conseller en cap s’ha referit així a l’aportació de la Generalitat a la rehabilitació de l’antiga residència presidencial del país, la “Quinta Batlle”, fundada per l’ oncle avi de l’actual president del país, que pertany  a una dinastia d’origen català. Mas ha visitat l’edifici acompanyat del president Jorge Batlle i ha signat un conveni amb el ministre de Cultura, Leonardo Guzmán, pel qual la Generalitat es compromet a aportar 120.000 euros per a la restauració de la “Quinta  Batlle”. 

La rehabilitació permetrà convertir l’edifici en museu històric, biblioteca i centre educatiu i cívic. Es tracta d’un projecte de cooperació, ja que l’antiga residència presidencial està ubicada en un dels barris més degradats de la ciutat de Montevideo i la seva restauració contribuirà a la dignificació de la vida a la zona. La “Casa Quinta de José Batlle Ordóñez” va ser seu presidencial durant el període de 1911 a 1929 coincidint amb els dos mandats de José Batlle Ordóñez. A més del conseller en cap, el president Batlle i el ministre uruguaià de cultura, també han assistit a la signatura el secretari del Govern de la Generalitat, Antoni Vives, i el secretari de Relacions Exteriors, Joaquim Llimona.

El conseller en cap  també ha aprofitat la visita per referir-se a les veus que alerten d’una pèrdua de lideratge de Catalunya. Mas ha dit que “molta gent, fora de Catalunya, el que vol és assemblar-se a nosaltres, perquè consideren que el nostre és un model d’èxit en el terreny econòmic, social, de projecció exterior, de defensa de la identitat per vies pacífiques, en el terreny de la recuperació de l’autogovern, i per tant volem continuar potenciant aquest model”.

En l’àmbit econòmic, el conseller en cap s’ha referit a les declaracions del president de l’Argentina, Néstor Kirchner, on censurava l’actuació de les empreses espanyoles amb interessos al seu país. Per Mas, Kirchner va ser “excessivament dur, sobretot per part d’un país que ha deixat a l’estacada a moltes empreses i que ha deixat de pagar molts deutes. No es pot traslladar tota la responsabilitat als altres, i sembla que en Kirchner vulgui fer-ho”. El conseller ha recordat que les empreses en qüestió no són les responsables del que ha passat a l’Argentina. També s’ha mostrat convençut, però, que “Kirchner aconseguirà posar el país en ordre”.

Més candidats que mai per examinar-se de llengua catalana 

Al vespre, (16h. local, 21h. a Catalunya), Artur Mas ha assistit a les proves de català organitzades per l’Institut Ramon Llull i que apleguen 125 llatinoamericans a la Facultat d’Humanitats i Ciències de l’Educació de la Universitat de la República de Montevideo. El Con Sud d’Amèrica aplega 15 casals on s’imparteixen cursos de català, 11 dels quals presenten alguns dels seus alumnes a les proves convocades en motiu de la VIII Trobada de Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica que se celebra aquests dies. Dels 125 aspirants, 72 accedeixen a l’obtenció del certificat del nivell bàsic, 34 al nivell elemental, 11 al nivell intermedi i 8 al nivell de suficiència.

Cal destacar que aquesta és la convocatòria més nombrosa tant d’aquest curs 2002-2003 com dels últims anys. Així, durant aquest curs i arreu del món s’hauran examinat de llengua catalana fins a 556 persones: 335 per al nivell bàsic, 129 per a l’elemental, 61 per a l’intermedi, 27 per al de suficiència i 4 per al certificat superior. Per països, destaquen, pel nombre de presentats fins ara: Espanya (98), Gran Bretanya (74), Itàlia (67), Hongria (37), França (31), Alemanya (29), Mèxic (27 i Rússia (23).

Els exàmens de català fora del domini lingüístic són competència de l’Institut Ramon Llull, transferida pels governs de la Generalitat de Catalunya (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del passat 6 de març) i de les Illes Balears (Butlletí Oficial de les Illes Balears del 6 de maig). La passada primavera, l’IRL féu pública la convocatòria d’exàmens enguany, a 41 localitats d’arreu del món, inclosa la cita de Montevideo, única que restava pendent de realització. A l’acte d’aquesta tarda també hi assistiran la directora de l’àrea de Llengua de l’IRL, Ester Franquesa, i la directora de la secció de Llengües de la Facultat, Virginia Orlando.

Coincidint amb la convocatòria, Ester Franquesa ha anunciat que el curs vinent l’Institut Ramon Llull iniciarà l’ensenyament de la llengua i la cultura catalanes a la Universitat d’Acongaua, de Mendoza –Argentina-, i a la de l’Habana –Cuba-. Actualment, a l’Amèrica Llatina, a més de la Universitat de la República de l’Uruguai –on està implantat des de 1997-, hi ha tres lectorats de llengua i literatura catalanes més: a les universitats de Rosario i Litoral de l’Argentina i a l’Autònoma de Mèxic.

Barcelona, 19 de juliol