- La comissió, formada per 68 persones de reconegut prestigi, supera l’equador dels deu mesos de feina previstos i trasllada una primera desena de propostes per tirar endavant l’estratègia de transformació de l’Administració i el sector públic
- El Govern de la Generalitat les valora positivament i ja ha començat a treballar en la seva implementació
- Es crearà una Direcció General d’Intel·ligència Artificial, Eficiència i Dades a l’Administració per dissenyar, liderar i coordinar la transformació digital de la Generalitat
- S’ha iniciat el disseny d’un sistema de serveis proactius per suggerir tràmits i serveis públics adaptats a les necessitats de les persones potencialment interessades
- Es posarà en marxa una nova plataforma per millorar la gestió de les subvencions i ajuts i reduir els terminis en un 30%, s’implantarà un nou model de col·laboració publicoprivada i se simplificaran els procediments urbanístics i ambientals
- El pla de xoc amb una vintena d’actuacions immediates que acompanya el pla de reforma de l’Administració ha assolit a dia d’avui el 58% de les tasques planificades
La reforma de l’Administració avança. En l’equador dels treballs de la Comissió d’experts per a la definició de l’estratègia de transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la millora dels serveis públics (CETRA), que es va posar en marxa el novembre passat amb un horitzó de deu mesos per presentar el conjunt de les propostes, el Govern ja ha activat les 10 primeres mesures que sorgeixen de la feina feta fins ara per la pròpia comissió. Paral·lelament, el pla de xoc amb mesures immediates que acompanya el procés ha completat ja més de la meitat de les tasques previstes. Així doncs, la renovació dels serveis públics i de la gestió pública continua fent passos endavant per donar resposta a les necessitats socials i econòmiques actuals del país.
L’octubre passat, l’Acord de Govern 217/2024 va donar el tret de sortida a l’estratègia de transformació de l’Administració i el seu sector públic, i al cap d’un mes la CETRA iniciava els treballs. Presidida pel catedràtic Carles Ramió i formada per 68 persones de reconegut prestigi en els àmbits d’administració pública, governança pública i transformació digital, té fins el setembre per elaborar un informe final que plantegi propostes, analitzi el seu impacte i viabilitat i defineixi la planificació i calendarització per implementar-les. La comissió compta amb 12 grups de treball vinculats als eixos prioritaris al voltant dels quals gira l’estratègia per reimaginar, reformar i reforçar el sector públic del Govern, i cada grup té una vocalia titular i persones expertes de l’àmbit específic.

En els primers cinc mesos dels deu de què disposa, la CETRA ja ha proposat una desena de mesures concretes. El Govern les valora molt positivament i, per això, ha començat a activar línies d’actuació per posar-les en pràctica. L’objectiu és que el procés de reforma de l’Administració tingui efectes pràctics i beneficiï la ciutadania mentre es du a terme i sens perjudici de l’informe final que s’haurà d’emetre. Per això, el novembre passat es va aprovar la constitució d’un Consell de Direcció del procés, constituït per secretaris de diferents departaments, que fa seguiment de les propostes de la CETRA i les valora per decidir sobre la seva implementació.
Les deu propostes plantejades per la CETRA i activades pel Govern són:

-Proposta de la CETRA: El disseny de l’estratègia organitzativa de la transformació digital i Dades a l’Administració
(Elaborada pels Grups de Treball 3 i 5: Digitalització integral de l’Administració / La transparència de la traçabilitat dels tràmits i serveis)
- Eixos de la proposta: Cal establir un nou model organitzatiu que vetlli per la transformació digital efectiva, així com promoure la creació d’una nova direcció general a la Generalitat especialitzada que lideri la governança d’aquesta estratègia.
- Primeres accions impulsades pel Govern: S’està treballant en la creació d’una direcció general de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital que lideri i coordini aquesta estratègia de transformació digital, amb una vinculació directa a la intel·ligència artificial. Concretament, es crearà la Direcció General d’Intel·ligència Artificial, Eficiència i Dades a l’Administració. Aquesta estructura s’aprovarà a finals de maig i serà efectiva abans de l’estiu.
-Proposta de la CETRA: Creació de serveis proactius de la Generalitat
(Elaborada pel Grup de Treball 5: La transparència de la traçabilitat dels tràmits i serveis)
- Eixos de la proposta: En el marc de l’impuls d’un sistema unificat dels serveis de la Generalitat, es proposa implementar serveis proactius per a la ciutadania per tal de, mitjançant les dades del sistema unificat, identificar potencials persones interessades en serveis públics de la Generalitat, suggerir-los proactivament aquest serveis i facilitar-ne la tramitació mitjançant formularis preemplenats.
- Primeres accions impulsades pel Govern: S’ha engegat el disseny del registre de consentiment de serveis proactius de la Generalitat de Catalunya i el disseny del sistema d’implantació de serveis proactius integrat a l’Àrea Privada de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és iniciar aquest any els tràmits de reforma legislativa necessària per habilitar-los en l’àmbit de l’Administració pública catalana, i fer el disseny per a la seva implantació inicial a l’Àrea Privada del portal gencat.cat.
·Proposta de la CETRA: La millora de les subvencions de la Generalitat
(Elaborada pel Grup de Treball 7: El sector públic com a generador d’activitat econòmica i la col·laboració amb el sector social, cívic i privat)
- Eixos de la proposta: Es planteja prioritzar els criteris d’eficiència, simplificació, visió d‘experiència d’usuari i agilitat per agilitzar el procediment de la gestió subvencional. Alhora, es proposa modificar el procés de publicació, resolució, pagament i justificació per permetre una millora de l’activitat econòmica i un guany en eficiència pel conjunt del sistema.
- Primeres accions impulsades pel Govern: S’està treballant en un nou model de gestió de les subvencions i ajuts. Es preveu que el darrer trimestre de l’any de 2025 entri en vigor una nova plataforma de subvencions denominada TSCat (Tramitador de Subvencions de Catalunya), que inclourà bona part de les recomanacions de la proposta de la CETRA. L'any 2024, la Generalitat va llançar 1.473 convocatòries de subvencions per un valor total de 3.720 milions d'euros que van arribar a 237.492 beneficiaris, amb un termini mitjà en la gestió des de la publicació de la convocatòria fins a la concessió de la subvenció de 7,4 mesos. S’espera que el nou sistema aporti una mitjana de reducció de terminis del 30%.
·Proposta de la CETRA: L'impuls de la col·laboració publicoprivada
(Elaborada pel Grup de Treball 7: El sector públic com a generador d’activitat econòmica i la col·laboració amb el sector social, cívic i privat)
- Eixos de la proposta: És necessari implantar un nou model de col·laboració publicoprivada basat en una governança renovada mitjançant una formació dels equips orientada a resultats. El model també s’haurà de basar en un control a posteriori a través d’una avaluació de resultats, de la disposició d’un directori de col·laboradors i prioritzant la qualitat i l’impacte; i en una comunicació pública per reforçar la transparència i la confiança en el model tant dels treballadors públics com de la ciutadania.
- Primeres accions impulsades pel Govern: El Departament d’Economia i Finances està treballant en el disseny d’una nova unitat que lideri aquest nou model de col·laboració publicoprivada per tot l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Es preveu que sigui una realitat l’últim trimestre d’aquest any.
·Proposta de la CETRA: La creació i desenvolupament normatiu de la figura de la direcció pública professional
(Elaborada pel Grup de Treball 8: La definició d’un nou model de direcció pública professional)
- Eixos de la proposta: Crear un model estable que garanteixi la continuïtat i la millora constant; la selecció del personal directiu professional mitjançant criteris objectius de mèrit, capacitat i idoneïtat, i l’avaluació i retiment de comptes del personal directiu. La selecció i designació del personal directiu públic professional es planteja que se subjecti a processos selectius, tot garantint la transparència i lliure concurrència.
- Primeres accions impulsades pel Govern: El Govern treballa en l’habilitació legal de la direcció pública professional i en el seu desenvolupament reglamentari. L’objectiu és crear un model estable que garanteixi la continuïtat i la millora constant de la gestió administrativa; la selecció del personal directiu professional mitjançant criteris objectius de mèrit, capacitat i idoneïtat, i l’avaluació i retiment de comptes del personal directiu de manera que la permanència en les posicions directives depengui del compliment dels objectius establerts en acords de gestió, garantint un seguiment continu i una avaluació periòdica del seu rendiment. Es plantegen dos nivells de directius públics professionals: un primer nivell que inclou les direccions generals, direccions de serveis i llocs assimilats, als quals s’aplica supletòriament el règim dels alts càrrecs; i un segon nivell integrat per llocs directius de la Generalitat, ocupats per funcionaris de carrera en servei actiu que exerceixen funcions directives en les subdireccions generals i llocs de treball assimilats. Quant a la selecció i designació del personal directiu públic professional, es preveu que se subjecti a processos selectius tot garantint la transparència i lliure concurrència. Es planteja la creació d’un ens en el marc de l’actual Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) per garantir una selecció adequada. La previsió és iniciar la tramitació de la llei abans de l’estiu.
·Proposta de la CETRA: La transformació de la petició genèrica digital: ‘La Generalitat escolta’
(Elaborada pel Grup de Treball 2: El disseny dels serveis públics des de les necessitats i la mirada de la ciutadania)
- Eixos de la proposta: Al ciutadà que formula una petició genèrica se l’informa que si el tràmit que vol fer disposa de formulari específic, l'ha d'utilitzar, i si per error fa servir la petició genèrica es considerarà que no s'ha presentat la petició. Per tant, la petició genèrica actual pot suposar que la persona que ha presentat un tràmit per la via digital en realitat no hagi iniciat cap procediment vàlid, no rebi una notificació d’inadmissió i quedi a l’espera d’una resolució que mai arribarà. Aquesta situació pot generar indefensió i afecta especialment aquelles persones amb menys coneixements administratius o amb dificultats per navegar pels sistemes digitals. Cal, doncs, reconfigurar el procés de petició genèrica per garantir que cap ciutadà es quedi sense resposta.
- Primeres accions impulsades pel Govern: Ja s‘han canviat els missatges d‘avís a la ciutadania de la petició genèrica d‘acord amb el grup de treball per garantir que l‘ús d‘aquest tràmit no eviti la seva tramitació. S'està treballant per redissenyar el circuit d‘accés als formularis específics de tràmits i a la petició genèrica.
·Proposta de la CETRA: La creació d’un grup de juristes per la reforma administrativa
(Proposta elaborada pel president de la comissió d'experts, Carles Ramió)
- Eixos de la proposta: Crear un grup de treball d’advocats de la Generalitat que doni suport al procés de reforma administrativa i doni forma normativa a les propostes que es plantegin. Aquest grup de treball ha de liderar i coordinar l’estratègia jurídica per tal d’assegurar l’èxit.
- Primeres accions impulsades pel Govern: S’ha creat el Grup de Juristes amb membres del Gabinet Jurídic i advocats en cap dels Departament de la Presidència i d’Empresa i Treball, sota la coordinació de la Secretaria General del Departament de la Presidència.
·Proposta de la CETRA: La simplificació dels procediments urbanístics i ambientals
(Elaborada pel Grup de Treball 7: El sector públic com a generador d’activitat econòmica i la col·laboració amb el sector social, cívic i privat)
- Eixos de la proposta: Impulsar la simplificació de tràmits urbanístics per agilitzar la tramitació del planejament, amb mesures de transformació que puguin utilitzar intel·ligència artificial. Es planteja la simplificació dels tràmits de llicències urbanístiques i d’avaluació ambiental, reforçant les declaracions responsables.
- Primeres accions impulsades pel Govern: S’està treballant en una modificació legal per agilitzar la tramitació del planejament, les llicències i les avaluacions ambientals. A més, s'ha creat un grup de treball per incorporar la intel·ligència artificial en l’atorgament de llicències. L’objectiu és iniciar la tramitació de la modificació legal abans de l’estiu.
·Proposta de la CETRA: La implementació de sistemes de selecció basats en competències i la creació d’equips d’alt rendiment
(Elaborada pel Grup de Treball 6: La consolidació de l’ocupació pública de qualitat)
- Eixos de la proposta: Desenvolupament d’un nou model de selecció inserit en un model de gestió de talent basat en competències i orientat al valor de servei públic, amb un sistema d’avaluació per objectius.
- Primeres accions impulsades pel Govern: Aprovada l’estratègia Catalunya Futur, en el marc de la qual s’ha creat el programa temporal per la reforma de l’Administració i el programa temporal Catalunya lidera. Ambdós programes seleccionaran les persones que els han d’integrar a partir de criteris de competència i idoneïtat als perfils i configuraran equips de treball amb un coordinador que es posaran en marxa després d’un curs a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. A més, cada sis mesos s’avaluarà el seu funcionament a partir d’indicadors que es recullen en els acords d’aprovació dels programes.
·Proposta de la CETRA: L’impuls d’un model integrat d’atenció ciutadana
(Elaborat pel Grup de Treball 2: El disseny dels serveis públics des de les necessitats i la mirada de la ciutadania)
- Eixos de la proposta: Redissenyar l'atenció ciutadana amb un model integral d'oficines, apostant decididament per l’omnicanalitat i sumant el rol dels agents digitals.
- Primeres accions impulsades pel Govern: El Govern ja ha començat a desplegar un nou model d’atenció ciutadana que preveu mesures com implantar una xarxa amb 10 Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) integrades a totes les vegueries o posar en servei cinc vehicles que facin d’OAC mòbil i arribin a més de 80 municipis. A més, s’implementen nous canals i plataformes com els agents digitals i l’Oficina Virtual per potenciar l’omnicanalitat.
Paral·lelament a aquestes primeres deu mesures, la CETRA continua els treballs a través dels dotze grups temàtics amb l’objectiu de tenir llest l’informe final de propostes el mes de setembre. Un cop l’hagi entregat, i tal com preveu l’Acord de Govern del pla de reforma, es crearà la Comissió Interdepartamental per a la implementació de mesures de transformació de l’Administració (CIMTA), que farà un informe final per implantar les propostes de la comissió d’experts. Comptarà amb representants amb càrrec directiu de tots els departaments de la Generalitat, i haurà d’emetre l’informe en un termini màxim de quatre mesos des que la comissió d’experts hagi finalitzat la feina i hagi entregat el conjunt de propostes.
Pla de xoc amb mesures d’aplicació immediata
L’acord de Govern GOV/217/2024, de 8 d'octubre, que defineix l’estratègia de reforma de l’Administració inclou com a segon eix bàsic la posada en marxa d’un pla de xoc amb mesures d’aplicació urgent. Conté un total de 17 accions per dur a terme millores a curt termini en el sector públic. Es divideixen en tres àmbits: funció pública, serveis i tràmits, i administració i organització.
A dia d’avui, el grau d’avenç de la planificació de les tasques derivades de les mesures del pla de xoc és del 58%.

Tres mesures ja s’han completat al cent per cent. Són:
-Incorporar les directrius per a l'impuls de la planificació estratègica en matèria de recursos humans i definir un pla general d'ordenació i de gestió dels recursos humans de la Generalitat de Catalunya i dels plans d'actuació departamentals, per tal d'implementar la gestió estratègica a l'organització:
- Acord de Govern 112/2025, del 29 d’abril.
- Amb aquest acord, el Govern ha iniciat l’elaboració d’un Pla General d’Ordenació i Gestió dels Recursos Humans de l’Administració de la Generalitat (POGREH), un document que n’ha de dissenyar la planificació estratègica en matèria de recursos humans, amb l’objectiu d’optimitzar i racionalitzar les organitzacions i estructures de l’administració catalana per assolir una dimensió adequada i una distribució eficient dels efectius disponibles. Entre altres, ha de definir la plantilla futura, preveient les necessitats i identificant les competències, perfils professionals i recursos necessaris per poder cobrir les demandes i els canvis en les polítiques públiques; promoure la captació del talent mitjançant plans de formació, desenvolupament professional i oportunitats de promoció interna; implementar programes de formació i qualificació associats a competències; preveure actuacions per millorar la qualitat del servei públic, potenciar una cultura de servei orientada a la ciutadania, amb personal motivat, qualificat i compromès amb criteris d'eficiència i la transparència, o preveure actuacions per a una correcta planificació de la jubilació i la renovació generacional, assegurant el traspàs de coneixements i experiència. El document ha d’estar vigent a partir de l’1 de gener de l’any 2026.
-Instrumentar actuacions per garantir una ocupació pública de qualitat, estable i dimensionada d'acord amb les necessitats de la prestació de serveis públics.
- Acord de Govern del 101/2025, del 15 d’abril.
- Aquest acord preveu l’oferta pública d’ocupació per aquest any 2025, el mecanisme que permet garantir l’estabilitat de l’ocupació públic de qualitat i que havia estat aturat durant anys. L’oferta inclou 7.896 places per als cossos de seguretat, de prevenció i extinció d’incendis, sanitaris, docents, penitenciaris i personal d’administració i tècnic i personal laboral. D’aquesta manera, el Govern compleix el seu compromís d’aprovar l’oferta pública d’ocupació durant el primer quadrimestre de l’any i manté l’aposta per consolidar una ocupació estable i de qualitat i mantenir la temporalitat per sota del 8% que marca la Unió Europea. Aquesta oferta es va pactar amb els sindicats representats a la Mesa General de Negociació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. El compromís del Govern és que totes les places es convoquin abans de fer-se pública l’oferta pública de l’any 2026.
-Aprovar un Acord de Govern per a la simplificació de tot l'ecosistema de webs i aplicacions mòbils de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i acordar una auditoria per racionalitzar-lo i eliminar les webs i aplicacions mòbils obsoletes.
- Acord de Govern 17/2025, del 28 de gener.
- L’acord preveu la transformació de l'ecosistema web i d'aplicacions mòbils per millorar els serveis públics digitals i crear un model d'administració més eficient i accessible, amb una millor experiència per a la ciutadania. Segons el calendari marcat, el tercer trimestre d’aquest any s’estrenarà el nou web corporatiu i es migraran els continguts institucionals, i el primer trimestre de 2026, la part de continguts de serveis. L’auditoria determina que es reduirà el nombre de webs a quasi la meitat: de 137 a 74.
Pel que fa a la resta de mesures, n’hi ha nou de completades en més del 50%. Entre elles, destaquen la creació de 2.000 places de pràctiques remunerades per a joves estudiants per atraure talent del món universitari, la implementació de mesures per simplificar i agilitzar els processos de selecció i provisió de llocs de treball i la creació d'un sistema de valoració de la satisfacció en els tràmits digitals.
La concreció de l’avenç de les 17 accions del pla de xoc és la següent:



Paral·lelament, amb la posada en marxa dels treballs de la CETRA es van afegir quatre mesures addicionals al pla de xoc per acompanyar el procés de reforma de l’Administració. A dia d’avui, una ja s’ha completat: la publicació de l’Observatori de l’Administració Digital. L’avenç de les quatre mesures addicionals és el següent:

