- Es garantirà així el sanejament de les aigües residuals de més de 600 habitants
- La nova planta, amb capacitat per tractar 204 m3/dia, recollirà i tractarà totes les aigües residuals generades en aquest municipi del Tarragonès
- La depuradora contribuirà a la millora ambiental de la conca del riu Gaià, arran de l’aportació de l’aigua degudament tractada al torrent de Serralta
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Josep Lluís Armenter, i l’alcaldessa de la Nou de Gaià, Josepa Figueras, acompanyats per la delegada del Govern a Tarragona, Lucía López, entre d’altres autoritats, han inaugurat avui la nova depuradora d’aigües residuals de la Nou de Gaià, a la comarca del Tarragonès.

La nova depuradora, que ha suposat una inversió propera als 2 milions d’euros, disposa d’un reactor biològic concèntric al decantador amb aeració prolongada de 10 metres de diàmetre, amb una capacitat de tractament de 204 m3/dia, equivalent a una població de 1.361 habitants equivalents. La planta garantirà les necessitats de sanejament actuals i futures, i s'ha dissenyat tenint en compte l'increment de població que es produeix en els mesos d'estiu.

Els treballs han comportat la construcció d'un decantador circular secundari de flux radial i vertical de 5,25 metres de diàmetre, amb l’objectiu de separar els fangs de l'aigua tractada i espessir els fangs a fi de poder-los recircular a la fase biològica o ser extrets per al seu posterior ús.
La nova depuradora substitueix l’actual xarxa de sanejament del municipi, un fet que millorarà la gestió de les aigües residuals i la qualitat de l’aigua a la conca del riu Gaià, concretament en el torrent de Serralta.
Sanejament a Catalunya
Actualment hi ha 568 depuradores en servei a Catalunya, que garanteixen el sanejament del 97,4% de la població. Pel que fa a la comarca del Tarragonès, aquesta compta amb 15 depuradores en servei, que garanteixen les necessitats de sanejament de més del 96,8% de la població de la comarca.
El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.