Territori i Sostenibilitat

PTOP participa al Saló de la Infància amb l'espai lúdic i pedagògic 'La Muntanya és Font de Vida'

És un projecte de la Comissió per a l'Any Internacional de les Muntanyes a Catalunya i l'organització Pirena

query_builder   19 desembre 2002 13:29

event_note Nota de premsa

PTOP participa al Saló de la Infància amb l'espai lúdic i pedagògic 'La Muntanya és Font de Vida'

És un projecte de la Comissió per a l'Any Internacional de les Muntanyes a Catalunya i l'organització Pirena

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques participa a la 40ena edició del Saló de la Infància i la Joventut que s’inicia aquest dissabte amb l’espai lúdic i pedagògic “La Muntanya és Font de Vida”. Aquest espai és un projecte de la Comissió per a l’Any Internacional de les Muntanyes a Catalunya i l’organització Pirena que té l’objectiu de donar a conèixer la realitat social i cultural de les terres de muntanya del país i la seva gent coincidint amb la celebració de l’Any Internacional de les Muntanyes proclamat per l’ONU per aquest 2002.

Amb una superfície total de 1.500 metres quadrats, l’espai compta amb 11 àrees temàtiques que fan un recorregut pels diferents àmbits de la muntanya. Cada àrea compta amb l’explicació que en fa un personatge creat expressament per a l’espai que respon al nom de Pere, el pastor. Amb ell, els visitants aniran coneixent les característiques de cada zona que visitin. Així, en un primer espai trobem una exposició del paper de les muntanyes des del punt de vista geològic i ecològic. Més endavant, es fa una repassada de la flora i la fauna muntanyenques. Posteriorment, a la zona anomenada “Jo visc a la muntanya”, ubicada sota un iglú de color blau, hi trobarem imatges de gent que viu a la muntanya així com sons i olors.

Una gran fotografia aèria de Catalunya que es pot observar des d’un pont dóna pas a una mostra de diverses cases de muntanya. Més endavant, en un iglú de color gris que porta per nom “La vida a la muntanya”, es poden veure diverses imatges i escenografies de l’activitat quotidiana a la muntanya.

Un dels grans atractius de “La Muntanya és Font de Vida” és un passeig amb un trenet que fa una volta per tot l’espai. A la mateixa zona, s’hi podran veure els gossos de Pirena que estan entrenats per fer córrer trineus. Finalment, hi ha un espai dedicat als esports d’aventura i una àrea on es recorda la responsabilitat d’aquells que visiten les muntanyes envers el medi natural. A més, també tindran lloc diverses representacions de l’espectacle “Contacontes del Pirineu”, una narració dramatitzada de la vida dels óssos bruns a càrrec de l’organització Trenca.

A Catalunya, la celebració de l’Any Internacional de les Muntanyes, proclamat per l’ONU per al 2002, està tenint lloc en tres àmbits: debats territorials per copsar les necessitats dels territoris de muntanya i trobar els elements que han de conformar el seu futur; esdeveniments culturals de recuperació i recreació dels valors artístics i tradicionals que les muntanyes han conservat i en la vessant de promoció dels productes propis de les terres de muntanya.

L’Any Internacional de les Muntanyes, coordinat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, compta amb la col·laboració del Comissariat de l’Any Verdaguer, el Centre Excursionista de Catalunya, Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, la Fundació Natura, DEPANA, la Universitat Catalana d’Estiu, i de diversos departaments de la Generalitat.

La Comissió per a l’Any Internacional de les Muntanyes a Catalunya, presidida pel conseller de PTOP, Felip Puig, està integrada per presidents de consells comarcals de comarques de muntanya, alcaldes de municipis de muntanya, presidents de diverses entitats cíviques i de protecció del medi ambient i per directors generals de diversos departaments de la Generalitat.