- El Departament d'Educació i FP estableix un seguit d’accions i mesures amb l’objectiu de situar Catalunya en posició de referència en qualitat educativa
- Algunes de les mesures són, entre d’altres: reforç de l’avaluació, concreció curricular, un nou programa de zones educatives o la priorització de les llengües i matemàtiques en les hores de gestió autònoma
El Govern ha aprovat avui el Marc per a la millora de la llengua i les matemàtiques. A través del pla, el Departament d’Educació i Formació Professional inclou un seguit d’accions i mesures que es començaran a desplegar el curs que ve, i d’altres que ja estan en marxa i que es mantindran o reforçaran.
Amb aquesta iniciativa, el Govern vol establir mesures dotades de recursos per tal de situar Catalunya en posició de referència en qualitat educativa, amb una inversió global de gairebé 130 milions. Els objectius a assolir són:
- Millorar el rendiment acadèmic en matemàtiques i llengua.
- Reduir les desigualtats educatives.
- Enfortir la formació i suport al professorat.
- Impulsar l’avaluació i el seguiment dels resultats.
- Promoure la col·laboració amb tota la comunitat educativa com a xarxa per a l’aprenentatge.
Principals accions del Marc
Les principals actuacions incloses en el Marc són:
Agència d’Avaluació i Prospectiva de l’Educació
S’inicia l’activitat de l’Agència d’Avaluació i Prospectiva de l’Educació, que liderarà les activitats de recerca i prospecció necessàries per garantir decisions polítiques públiques basades en l’evidència.
Reforç de l’avaluació a través de la Inspecció
Millorar els resultats dels centres amb l’avaluació conjunta entre la Inspecció d’Educació i els equips directius. Permetrà detectar les àrees de millora i aplicar estratègies adaptades a cada centre.
Concreció curricular
Posar a disposició dels docents les orientacions curriculars amb els sabers essencials, amb exemples pràctics per facilitar la planificació docent. Ja estan publicades a matemàtiques i llengües i s’ampliaran a la resta de matèries progressivament.
Programa experimental de zones educatives
Establir un nou model de governança entre el Departament i el món local per a la presa de decisions adaptades als territoris. El model millorarà la coordinació entre els diferents actors i optimitzarà els recursos per respondre a les necessitats educatives locals.
Estabilització dels claustres
Concursos de trasllats anuals –alternant l’autonòmic i l’estatal- per reduir la rotació del professorat i afavorir la continuïtat pedagògica dels centres.
Reforç en les hores de gestió autònomes
Els Documents d’organització i gestió de centres (DOIGC) incorporaran l’orientació perquè els centres prioritzin la competència lingüística i matemàtica a les hores de gestió autònoma, com a criteri fonamental per a la planificació pedagògica.
Acord marc amb les universitats
Impuls del sistema de provisió de places segons necessitats del sistema mitjançant un mecanisme d’acreditació, així com d’altres mesures complementàries.
Postgrau en llengua i matemàtiques
Es convocaran ajudes econòmiques per a postgraus en formació docent especialitzada en matemàtiques i llengües. Seran 3 postgraus per a un total de 1.190 docents en actiu.
Conveni amb l’OCDE
Arran de l’acord amb l’OCDE, es posa en marxa el Projecte plurianual per millorar els resultats d’aprenentatge a Catalunya. Permetrà analitzar els factors que influeixen en el rendiment de l’alumnat i identificar les mesures de millora. Es desenvoluparan accions per reduir desigualtats, garantir la inclusió i millorar els resultats.
Programa de benestar emocional i salut mental
Desplegar un programa específic per fomentar el benestar emocional i prevenir problemes de salut mental en l’alumnat de primària. S’emmarca en la iniciativa ja existent de “Benestar per estar bé”.
Primera càtedra d’altes capacitats
Permetrà generar coneixement especialitzat, impulsar la formació docent i desenvolupar estratègies per a la inclusió de l’alumnat amb altes capacitats.
Suport intensiu a les matemàtiques
Creació del programa temporal intensiu de matemàtiques per a 450 centres amb més marge de millora, des de 3r de primària a 4t d’ESO. Complementa el programa existent Florence (200 centres inclosos en el total esmentat).
A banda de les accions principals, el Marc també dona continuïtat a programes i accions ja en funcionament que donen bons resultats.