El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha signat un acord, com a President de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, amb les regions Freistaat Bayern (Alemanya) i Emilila-Romagna (Itàlia) per a la coordinació de les activitats de cooperació del serveis geològics respectius.

Els serveis geològics de Freistaat Bayern, Regione Emilia-Romana i de Catalunya van iniciar la seva col·laboració de manera activa el 1992. Actualment, les tres regions estan treballant conjuntament i consideren molt important l’enfortiment d’una col·laboració que es centra en l’àmbit dels estudis geològics, hidrogeològics i dels sòls, tenint en compte les exigències de la planificació del territori i del desenvolupament sostenible.

En aquests moments, Emilia-Romagna i Baviera estan implicades en projectes referents a la comparació de metodologies adoptades per cada regió, per l’inventari del patrimoni geològic i la prospecció i el control d’esllavissades. Catalunya i Emilia-Romagna ja col·laboren en l’àrea d’estudis geològics aplicats a les planes al·luvials europees atès que actualment s’està portant a terme la teledetecció LIDAR de l’àrea costanera d’Emilia-Romagna per part de l’ICC. Per la seva banda, Emilia-Romagna i Baviera intercanvien les seves experiències en cartografia de riscos i control d’esllavissades. Així mateix, les tres regions treballen juntes per establir un mètode comú per inventariar, avaluar i preservar espais geològics específics per al seu ús didàctic i turístic.

L’acord signat també té l’objectiu de seguir promovent l’intercanvi de coneixements i metodologies entre tècnics i científics d’Europa, de presentar a la Comunitat Europea i altres institucions projectes comuns en l’àrea de la ciències geològiques i implicar en les activitats i projectes internacionals altres socis procedents de països d’Europa de l’Est i de l’entorn mediterrani.

Els Serveis Geològics Europeus organitzaran a Barcelona la propera setmana del 13 de juny del 2005, el 5è Seminari: "European Congress on Regional Geocientific Cartography and Information Systems", sota el títol "Earth and water". Aquestes jornades dedicades al coneixement geològic s’organitzen cada dos o tres anys i alternativament pels tres Serveis Geològics de manera cooperativa i tenen un gran ressò i prestigi europeu en les àrees de la seva especialitat.