La delegada del Govern a Madrid, Núria Marín ha inaugurat, juntament amb el poeta, assagista i crític d’art Vicenç Altaió, l’exposició Flucht. Les fugides de Walter Benjamin de la fotògrafa catalana Espe Pons, una mostra que es podrà visitar fins al 26 de juliol al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna.
Flucht és un assaig de la fotògrafa catalana Espe Pons que ressegueix els llocs que van acompanyar el filòsof alemany Walter Benjamin durant els seus últims dies mentre fugia del feixisme. «El passat exigeix justícia», deia el filòsof en la seva reflexió sobre com el progrés arrasa amb el passat. Benjamin va resistir tot el que va poder tant físicament com mentalment a l'horror nazi. Va escapar de París per intentar arribar a Nova York, però a Portbou la seva ànima va fer fallida. Convençut que les autoritats franquistes el lliurarien a la Gestapo, va posar fi a la seva vida en aquest punt fronterer, d'absència, d'exili.
Flucht -que vol dir fugida en alemany- és un treball on l'autora traça la memòria d'un paisatge del qual formen part les idees de frontera, de fugida i de llibertat. Amb un plantejament immersiu molt atractiu, les 27 fotografies que inclou aquesta exposició produïda per la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid van ser captades per la càmera d'Espe Pons. A Blanquerna les imatges es converteixen en un paisatge i el paisatge en memòria.
Durant la inauguració, Vicenç Altaió ha realitzat una performance en la qual ha recitat i ha escrit en una de les parets expositives el seu poema, El Gas de la Història, que s’inclou en el fotollibre Flucht de l'Espe Pons i que es podrà veure en aquesta exposició. El fotollibre Flucht, conté també textos de Mona Benjamin, néta de Walter Benjamin i un text de Pilar Parcerisas, en català, castellà, anglès, francès i alemany.
«¿De què ens parlen aquestes fotografies?», es pregunta Pilar Parcerisas a Flucht. «D'ombres i rastres en camins amb memòria que han viscut intensament el pas de l'home llaurant senders poc explorats, entre vinyes i ramats, entre cims que miren al cel i l'horitzó del blau de mar».
PHotoESPAÑA2025 reconeix l'obra d'Espe Pons per la seva aportació a la memòria històrica. La mostra que ara acull i produeix el Centre Cultural-Llibreria Blanquerna s'insereix a la programació oficial d'aquest festival internacional de fotografia i arts visuals.
ESPE PONS (Barcelona, 1973). El nucli fonamental del seu treball és la memòria i el paisatge. Sovint, la construcció dels projectes parteix d'una certa poètica visual plena de silencis. És en els últims treballs, Portraits, Flucht, Sota la llum del mar i Terra, on es fa palesa una mirada més crítica i compromesa.